Omgangsregeling voorbeeld

14 mei 2024

Heb je behoefte aan een voorbeeld van de omgangsregeling om je beter voor te bereiden op het opstellen van een dergelijke regeling? Goed idee! Je goed informeren en voorbereiden op de afspraken die jullie over de omgang van jullie kinderen gaan maken is het halve werk. Als jullie nu tijd en aandacht besteden aan deze afspraken geeft dat de meeste kans dat deze in de toekomst goed gaan werken. In dit artikel lees je wat een omgangsregeling precies is, hoe deze eruit kan zien en wat erin moet staan. Ook kun je gratis voorbeelden downloaden.

Pagina inhoud

  Omgangsregeling betekenis

  Als je kinderen onder de 18 jaar hebt, moet je met je (ex-)partner afspraken maken over waar de kinderen gaan wonen en hoe jullie de zorg en opvoeding regelen nadat jullie uit elkaar zijn gegaan.

  Bij co-ouderschap is het uitgangspunt dat de kinderen evenveel bij jou als bij je (ex-)partner zijn. Jullie kind is dan 3,5 dagen bij jou en 3,5 dagen bij je (ex-)partner, of jullie kind is om de week bij jou en om de week bij je (ex-)partner. Je maakt hier samen afspraken over.

  Je kunt samen ook afspreken dat de kinderen het grootste deel van de tijd bij jou gaan wonen. Je kunt er natuurlijk samen ook voor kiezen dat de kinderen het grootste deel bij je (ex-)partner gaan wonen. Wanneer je samen afspreekt dat de kinderen het grootste deel van de tijd bij jou of je (ex-)partner wonen, moet je afspraken maken over hoe vaak de kinderen de andere ouder zien (ook wel de niet-verzorgende ouder genoemd). Dit heet een zorgregeling of omgangsregeling. Alle afspraken die je maakt over de verdeling van de zorg en opvoeding van je kinderen, leg je vast in het ouderschapsplan.

  Download omgangsregeling voorbeeld

  Omgangsregeling baby anders dan ouder kind?

  Het verschilt per leeftijdsfase van je kind(eren) wat een goede omgangsregeling is. Een omgangsregeling voor scheiding met een baby ziet er daardoor mogelijk anders uit dan een omgangsregeling voor een peuter of kind in de puberteit. Een baby is natuurlijk veel afhankelijker van de ouder(s) dan een zoon of dochter van 16. Daarnaast kan het zijn dat de baby borstvoeding krijgt, wat beduidende invloed heeft op de omgangsregeling. 

  Het is de bedoeling dat je samen met je (ex-)partner deze regeling opstelt. Houd daarbij rekening met werkritmes, drukke perioden en minder drukke perioden.

   

  Benieuwd of Uitelkaar.nl iets voor jou is? Plan vrijblijvend een gesprek met ons in.

  Hoe omgangsregeling opstellen?

  Het is aan jullie beiden om naar eigen inzicht een regeling vast te stellen die het beste aansluit bij de belangen van jullie kind(eren). Jullie kunnen elke regeling die je in de gegeven omstandigheden het meest passend vindt vaststellen, zolang je er maar rekening mee houdt dat je kinderen het meest gebaat zijn bij rust en continuïteit. De beste omgangsregeling voor je kind is er een met een duidelijke structuur en een vast schema. Dit biedt zekerheid en geeft jullie kind(eren) rust.

  Belangrijke overwegingen bij het komen tot een goede omgangsregeling:

  • De leeftijd van je kinderen
  • De omgeving van je kinderen
  • De mening van je kinderen
  • Het werkritme van jou en jouw (ex-)partner
  • De al bestaande rolverdeling van beide ouders in de opvoeding

  Omgangsregeling via de rechter

  Wanneer jullie er samen niet uitkomen om een omgangsregeling op te stellen en dit ook met jullie casemanager van Uitelkaar.nl of een mediator niet lukt, kun je via een advocaat de omgangsregeling bij de rechter vaststellen. De rechter beslist altijd in het belang van de kinderen. Dit is een eenzijdige procedure. Als je een eenzijdige procedure start, kun je dat helaas niet via Uitelkaar.nl doen, Uitelkaar.nl heeft als uitgangspunt dat jullie samen beslissingen maken.

  Wanneer een van jullie de omgangsregeling niet nakomt is het het beste als jullie met elkaar in gesprek gaan. Werkt het niet om met elkaar in gesprek te gaan? Laat dan een mediator bemiddelen. In het uiterste geval moet de omgangsregeling (terug) naar de rechtbank. Lees verder wat te doen als de omgangsregeling niet wordt nagekomen.

  Als je minderjarige kinderen hebt, ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.

  Wat staat er in de omgangsregeling?

  In de omgangsregeling staan onder andere de volgende onderdelen:

  • Verdeling van tijd: op welke dagen jullie kind waar is.
  • Is er een verschil tussen even en oneven weken?
  • Wat de haal- en brengtijden en de locaties hiervan zijn.
  • Waar de kinderen eten (afhankelijk van de tijden).
  • Hoe jullie de omgang tijdens vakanties verdelen.
  • Hoe de omgang op andere speciale dagen is, zoals verjaardag en en feestdagen.
  • Hoe het contact met de andere ouder is als je kind bij jou is andersom.
  • Hoe en waarover jullie belangrijke beslissingen samen nemen.

  In de loop van de tijd kan blijken dat omgangsregeling niet meer goed bij jullie situatie past. Dit kan zijn door andere werktijden of doordat jullie kinderen ouder worden en hun week er anders uitziet. Het is mogelijk de omgangsregeling in het ouderschapsplan te wijzigen.

  Omgangsregeling kind voorbeeld: gratis download

  Weten hoe zo’n omgangsregeling eruit kan zien zorgt ervoor dat jullie gerichter afspraken kunnen maken over de verdeling van de kinderen. Wil je weten hoe een omgangsregeling er in de praktijk uit kan zien? In onze gratis download ‘omgangsregeling voorbeeld’ vind je 4 verschillende regelingen:

  • De kinderen zijn het meest bij moeder.
  • De kinderen zijn het meest bij vader.
  • De kinderen zijn ongeveer even veel bij beide ouders (co-ouderschap).
  • Een andere omgangsregeling.

  Deze voorbeelden vervangen niet de juridische begeleiding die nodig is om een goede omgangsregeling te treffen. Schakel daarom altijd een expert in om jullie te ondersteunen. 

  Download omgangsregeling voorbeeld Download

  Over Uitelkaar.nl 

  Uitelkaar.nl is onderdeel van Justice42, een sociale onderneming. Onze maatschappelijke missie staat voorop: het scheidingsproces toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken via een gepersonaliseerde, online aanpak. Hiermee stellen we gebruikers in staat geschillen zoveel mogelijk samen op te lossen. Met ondersteuning waar nodig. 

  Wij werken samen met verschillende maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties, waaronder Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, Nibud, SI2 Fund en HiiL. Uitelkaar.nl voldoet als enige online scheidingsplatform aan de kwaliteitscriteria van de Raad voor Rechtsbijstand

  Gerelateerde artikelen

  Wat is de beste omgangsregeling voor je kind?

  15 mei 2024

  “Wat is de beste omgangsregeling voor mijn kind?” Dat is een hele goede vraag en eigenlijk ben jij, samen met je (ex-)partner, de enige die deze vraag kan beantwoorden. Er is namelijk geen ‘beste’ omgangsregeling. Een...

  Lees verder

  Verdeling feestdagen bij scheiding: do's en don’ts

  05 december 2023

  Als jullie gaan scheiden en jullie hebben kinderen dan moeten jullie een omgangsregeling treffen. Maar hoe gaan jullie om met de omgangsregeling bij bijvoorbeeld verjaardagen of kerstdagen? Lees hier de do’s en don’ts bij...

  Lees verder

  Omgangsregeling niet nakomen: wat te doen?

  21 november 2023

  Je ex-partner houdt zich niet aan de afspraken uit de omgangsregeling. Hij brengt de kinderen niet op de afgesproken tijd. Of zij komt zelfs helemaal niet. Of is het juist dat je partner de kinderen niet wil of kan opvangen...

  Lees verder