Omgangsregeling voorbeeld
25 juni 2024
Heb je behoefte aan een voorbeeld van een omgangsregeling om je beter voor te bereiden op het opstellen van een dergelijke regeling? Goed idee! Je goed informeren en voorbereiden op de afspraken die jullie over de omgang van jullie kinderen gaan maken is het halve werk. Als jullie nu tijd en aandacht besteden aan deze afspraken geeft dat de meeste kans dat deze in de toekomst goed gaan werken. In dit artikel lees je wat een omgangsregeling precies is, hoe deze eruit kan zien en wat erin moet staan. Ook kun je gratis voorbeelden downloaden.
Omgangsregeling betekenis
Als je kinderen onder de 18 jaar hebt, moet je met je (ex-)partner afspraken maken over waar de kinderen gaan wonen en hoe jullie de zorg en opvoeding regelen nadat jullie uit elkaar zijn gegaan.
Bij co-ouderschap is het uitgangspunt dat de kinderen evenveel bij jou als bij je (ex-)partner zijn. Jullie kind is dan bijvoorbeeld 3,5 dagen bij jou en 3,5 dagen bij je (ex-)partner, of om de week bij jou en om de week bij je (ex-)partner. Je maakt hier samen afspraken over.
Je kunt ook afspreken dat de kinderen het grootste deel van de tijd bij jou gaan wonen, of juist bij je (ex-)partner. In dat geval moet je in het ouderschapsplan duidelijk opnemen hoe vaak de kinderen de andere ouder zien (ook wel de niet-verzorgende ouder genoemd). Dit heet een zorgregeling of omgangsregeling. Alle afspraken die je maakt over de verdeling van de zorg en opvoeding van je kinderen, leg je vast in het ouderschapsplan.
Download omgangsregeling voorbeeld
Omgangsregeling baby anders dan ouder kind?
Het verschilt per leeftijd wat een goede omgangsregeling is. Een omgangsregeling van een baby ziet er mogelijk anders uit dan een omgangsregeling voor een peuter of kind in de puberteit. Een baby is natuurlijk veel afhankelijker van de ouder(s) dan een zoon of dochter van 16. Daarnaast kan het zijn dat de baby borstvoeding krijgt, wat beduidende invloed heeft op de omgangsregeling.
Het is de bedoeling dat je samen met je (ex-)partner deze regeling opstelt. Houd daarbij ook rekening met werkritmes.
Hoe omgangsregeling opstellen?
Jullie mogen zelf een regeling vaststellen die het beste aansluit bij de belangen van jullie kind(eren). Jullie mogen elke regeling die jullie het meest passend vinden vaststellen, zolang je er maar rekening wordt gehouden dat het kind recht heeft op omgang met beiden ouders. De beste omgangsregeling voor je kind is er een met een duidelijke structuur en een vast schema. Dit biedt zekerheid en geeft jullie kind(eren) rust.
Belangrijke overwegingen bij het komen tot een goede omgangsregeling:
- De leeftijd van je kinderen
- De omgeving van je kinderen
- De mening van je kinderen
- Het werkritme van jou en jouw (ex-)partner
- De al bestaande rolverdeling van beide ouders in de opvoeding
Omgangsregeling via de rechter
Kom je samen met je (ex-)partner, of met behulp van een mediator, niet tot een passende omgangsregeling? Dan kan je de rechter vragen om een beslissing te nemen. De rechter beslist altijd in het belang van de kinderen. Dit is een eenzijdige procedure. Als je een eenzijdige procedure start, kun je dat helaas niet via Uitelkaar.nl doen, Uitelkaar.nl heeft als uitgangspunt dat jullie samen beslissingen maken.
Wordt de omgangsregeling niet nagekomen? Ga dan met elkaar in gesprek. Probeer erachter te komen wat de reden is dat de omgangsregeling niet wordt nagekomen. Lukt dit niet samen? Schakel dan een mediator in. In het uiterste geval moet de omgangsregeling (terug) naar de rechtbank. Lees verder wat te doen als de omgangsregeling niet wordt nagekomen.
Als je minderjarige kinderen hebt, ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.
Wat staat er in de omgangsregeling?
In de omgangsregeling staan onder andere de volgende onderdelen:
- Verdeling van tijd: op welke dagen jullie kind waar is en vanaf welk tijdstip.
- In welke weken de kinderen bij de ene ouder zijn en in welke weken de andere (bijvoorbeeld even weken/oneven weken).
- Wat de haal- en brengtijden en de locaties hiervan zijn.
- Waar de kinderen eten (afhankelijk van de tijden).
- Hoe jullie de omgang tijdens vakanties verdelen.
- Hoe de omgang op andere speciale dagen is, zoals verjaardag en en feestdagen.
- Hoe het contact met de andere ouder is als je kind bij jou is andersom.
In de loop van de tijd kan blijken dat omgangsregeling niet meer goed bij jullie situatie past. Dit kan zijn door andere werktijden of doordat jullie kinderen ouder worden en hun week er anders uitziet. Het is dan mogelijk de omgangsregeling in het ouderschapsplan te wijzigen.
Omgangsregeling kind voorbeeld: gratis download
Weten hoe zo’n omgangsregeling eruit kan zien zorgt ervoor dat jullie gerichter afspraken kunnen maken over de verdeling van de kinderen. In onze gratis download ‘omgangsregeling voorbeeld’ vind je 4 verschillende regelingen:
- De kinderen zijn het meest bij moeder.
- De kinderen zijn het meest bij vader.
- De kinderen zijn ongeveer even veel bij beide ouders (co-ouderschap).
- Een andere omgangsregeling.
Deze voorbeelden vervangen niet de juridische begeleiding die nodig is om een goede omgangsregeling te treffen. Schakel daarom altijd een expert in om jullie te ondersteunen.
Download omgangsregeling voorbeeld Download
Over Uitelkaar.nl
Uitelkaar.nl is onderdeel van Justice42, een sociale onderneming. Onze maatschappelijke missie staat voorop: het scheidingsproces toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken via een gepersonaliseerde, online aanpak.
Hiermee stellen we mensen in staat zoveel mogelijk samen op te lossen. Met ondersteuning waar nodig.
Wij werken samen met verschillende overheidsinstanties en maatschappelijke organisaties, waaronder de Raad voor Rechtsbijstand, het Juridisch Loket, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, en het Nibud. Uitelkaar.nl voldoet als enige online scheidingsplatform aan de kwaliteitscriteria van de Raad voor Rechtsbijstand.
Gerelateerde artikelen
Wat is de beste omgangsregeling voor je kind?
15 mei 2024“Wat is de beste omgangsregeling voor mijn kind?” Dat is een hele goede vraag en eigenlijk ben jij, samen met je (ex-)partner, de enige die deze vraag kan beantwoorden. Er is namelijk geen ‘beste’ omgangsregeling. Een...
Lees verderVerdeling feestdagen bij scheiding: do's en don’ts
05 december 2023Als jullie gaan scheiden en jullie hebben kinderen dan moeten jullie een omgangsregeling treffen. Maar hoe gaan jullie om met de omgangsregeling bij bijvoorbeeld verjaardagen of kerstdagen? Lees hier de do’s en don’ts bij...
Lees verderOmgangsregeling niet nakomen: wat te doen?
21 november 2023Je ex-partner houdt zich niet aan de afspraken uit de omgangsregeling. Hij brengt de kinderen niet op de afgesproken tijd. Of zij komt zelfs helemaal niet. Of is het juist dat je partner de kinderen niet wil of kan opvangen...
Lees verder