Hoe verdelen we alles eerlijk bij scheiding?

03 februari 2020

Uit elkaar gaan betekent verdelen: het verdelen van spullen, geld, schulden, woning, pensioen, en meer. Hoe werkt deze verdeling en hoe zorg je ervoor dat dit eerlijk gebeurt?

Pagina inhoud

  Bekijk welke juridische situatie op jullie van toepassing is

  De afspraken over de verdeling leggen jullie vast in een echtscheidingsconvenant. Om deze verdeling te maken moeten jullie eerst inzicht hebben in welke zaken jullie samen delen.

  Wat van jullie samen is, is afhankelijk van hoe jullie getrouwd zijn. Je kunt getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, in beperkte gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. Bij gemeenschap van goederen is in principe alles van jullie samen, bij beperkte gemeenschap van goederen is alles wat je nadat jullie trouwden hebt vergaard van jullie samen (en wat daarvoor al van jou was, blijft van jou) en bij huwelijkse voorwaarden heb je de afspraken over de verdeling vastgelegd bij de notaris. Als je niet getrouwd ben, heb je misschien een samenlevingscontract waarin je afspraken hebt gemaakt over de verdeling.

   

   
  Anouk Wijsman - Casemanager

  "heb je je huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract niet meer? Vraag de akte op bij je notaris."

   

  Inventariseer wat jullie delen

  Begin dus met inventariseren wat gemeenschappelijk is en wat hiervan de waarde is en zet dit op een rij. Zet er een peildatum bij van het moment dat je de verdeling maakt. Als je het samen eens bent over de peildatum, hoef je alles wat hierna verandert aan bezittingen en schulden bij jou en je (ex-)partner niet meer verdeeld te worden.

  Lees meer over de inboedellijst

  Kijk of Uitelkaar.nl voor jullie werkt. Maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module.

  De verdeling

  Probeer samen alle bezittingen en schulden in alle billijkheid te verdelen. Bij de verdeling van spullen spelen ook emotionele waarde en voorkeuren een rol. Het is wel verstandig om je te laten informeren - in het geval je er niet voor kiest alles 50/50 te verdelen - of je geen risico loopt op een naheffing van de Belastingdienst.

  Als de een meer krijgt dan de ander, kan de Belastingdienst dat in sommige gevallen zien als een schenking van de een aan de ander, waar schenkingsbelasting over betaald moet worden. Hier letten we op als je via Uitelkaar.nl de verdeling maakt. Komen jullie niet samen uit de verdeling dan kan een mediator hierbij behulpzaam zijn. Deze bemiddelt en zoekt samen met jullie naar oplossingen.

  Inboedellijst bij scheiding: gratis download Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Verknochte goederen bij een echtscheiding: hoe zit dat?

  18 september 2023

  Het verdelen van bezittingen kan spanning opleveren bij een scheiding. Vooral als het om spullen of geldbedragen gaat waarvan je vindt dat ze echt alleen bij jou horen en niet bij de ander, kan het moeilijk zijn om te...

  Lees verder

  Waarde inboedel bepalen bij scheiding

  07 april 2023

  Bij een scheiding is het verdelen van de inboedel niet makkelijk. Vooral als bepaalde spullen voor jullie beiden een emotionele waarde hebben. Onder inboedel verstaan we de spullen in en rondom het huis. Als je getrouwd...

  Lees verder

  Verdelen auto bij scheiding: hoe werkt dat?

  21 februari 2023

  Wanneer je uit elkaar gaat verdeel je jullie bezittingen, vermogen en schulden. Dit is een ingewikkeld proces waar veel vragen bij komen kijken. Hoe zit het met huisdieren, het huis en: de auto? In dit artikel bieden we...

  Lees verder