Waarde inboedel bepalen bij scheiding

26 november 2019

De verdeling van de waarde van jullie inboedel hangt af van het al dan niet hebben van afspraken over de verdeling van de spullen in jullie huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Hebben jullie deze niet, dan verdelen jullie de bezittingen evenredig. Ieder krijgt ongeveer hetzelfde aan waarde: een 50-50 verdeling. Het gaat dus niet om het aantal spullen. De vraag is echter: hoe bepaal je de waarde dan? In dit artikel vind je 4 manieren waarop je de waarde kunt bepalen.

Pagina inhoud

  1. Waarde spullen bepalen via internet

  De eerste manier om de waarde van spullen te bepalen is door het ding op internet, bijvoorbeeld Marktplaats, verkooppagina’s op Facebook of Bovag, op te zoeken. Kijk dan naar de spullen die ongeveer even oud zijn, in ongeveer dezelfde staat zijn en het van hetzelfde (of vergelijkbare) merk zijn. Van alle spullen die daaraan voldoen neem je het gemiddelde bedrag: dit is de dagwaarde. Onder andere voor het bepalen van de waarde van de auto is dit een goede manier.

  Voorbeeld bepalen van waarde van de auto

  Lennon en Nova gaan scheiden en maken aan de hand van een inboedellijst een verdeling van de spullen. Om een goede verdeling te maken, willen zij weten hoeveel de auto waard is. Om dit te bepalen zoeken ze via de zoekoptie van Marktplaats auto’s van hetzelfde merk en type, met ongeveer dezelfde kilometerstand en van hetzelfde bouwjaar. Zij krijgen 6 resultaten op hun zoekopdracht. Zij tellen de bedragen die aangegeven zijn van alle 6 de auto’s op en delen dat bedrag door 6. Het bedrag komt uit op €3000,- en dit bedrag stellen zij als waarde bij de verdeling van hun auto.

  Kijk of Uitelkaar.nl voor jullie werkt. Maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module.

  2. Inboedel laten taxeren

  Het kan zijn dat jullie een andere manier fijner vinden. Zeker in het geval van kunstobjecten of (andere) dure spullen kan het goed zijn om een specialist in te schakelen. Een taxateur is onafhankelijk en bepaalt aan de hand van zijn of haar professionele kennis hoeveel een object waard is. Een object laten taxeren kost geld, vraag dus rond welke specialist goed en betaalbaar is. Een taxatie kan ook van pas komen bij het verzekeren van de inboedel.

  3. Waarde overnemen van de inboedelverzekering

  Als jullie spullen hebben verzekerd via de inboedelverzekering kunnen jullie via die verzekering de waarde opvragen. Vaak bieden inboedelverzekeraars hulp bij waardebepaling aan, bijvoorbeeld via een inboedelwaardemeter.

  4. Aanschafwaarde nemen

  Het kan zijn dat de één bijvoorbeeld de televisie neemt en de ander de laptop. Deze spullen zijn niet meer nieuw, maar toch kunnen jullie ervoor kiezen om de aanschafwaarde van de spullen te hanteren. Als je de laptop neemt in plaats van de televisie, kan je toch een nieuwe televisie willen en zal je die zelf moeten aanschaffen. Die prijs ligt hoger dan de oude televisie nu waard is, dus is het eerlijk als jullie bij de verdeling rekening houden met het opnieuw moeten aanschaffen van bepaalde spullen.

  lees meer over de inboedellijst

  Oneerlijke verdeling weer eerlijk maken

  Even een zijsprong: tijdens het verdelen van de spullen kan je natuurlijk afspreken dat de één meer spullen meeneemt dan de ander. Laten we zeggen dat jij €7500,- aan waarde op je lijstje hebt staan en je (ex-)partner €5000,-. Dan kun je je (ex-)partner als het ware uitkopen door in euro’s de helft van het verschil te geven (dus €1250,-). Dan hebben jullie uiteindelijk de bezittingen evenredig verdeeld qua waarde.

  En de emotionele waarde dan?

  Tot slot kunnen spullen niet zozeer een financiële waarde, maar juist een emotionele waarde hebben. Neem dit mee in de verdeling. Houd jij liever de trouwfoto’s terwijl je (ex-)partner graag dat ene huwelijkscadeau houdt? Streep dit dan tegen elkaar weg. Is er iets dat jullie allebei graag willen hebben? Probeer hier creatief mee om te gaan. Is er misschien iets anders dat je nóg liever wilt en dat voor je (ex-)partner minder belangrijk is.

   
  Wendy Joeloemsingh - Casemanager

  "het verdelen van foto’s is best lastig. Maak kopieën van de foto’s of scan ze in. De foto’s met bijvoorbeeld mooie herinneringen van en met jullie kind kunnen jullie ook aan het kind zelf schenken en buiten de verdeling laten."

  Verknochte goederen

  Tastbare herinneringen zijn erg waardevol voor je gevoel en minder voor het financiële plaatje. Dit kan ook het geval zijn met bepaalde sieraden of een cadeau dat je persoonlijk hebt gekregen. Aan deze persoonlijke bezittingen ben je sterk gehecht. In juridische termen heten zulke spullen ‘verknochte goederen’. Deze verknochte goederen hebben andere regels bij de verdeling.

  Niet haasten bij spullen verdelen

  Alles wat komt kijken bij scheiden heeft een grote invloed op je emotie en de hoeveelheid energie die je hebt. En dan moet je ook nog eens de hele inboedel verdelen. Daarbij heb je dan ook nog meerdere opties om de waarde vast te stellen… Kortom, er komt een hoop bij dit onderwerp kijken en het is goed om daar even bij stil te staan. Overhaast de belangrijke beslissingen niet, zodat jullie later geen spijt krijgen.

  Inboedellijst downloaden

  Ben je op zoek naar een kant-en-klare inboedellijst om jullie spullen mee te inventariseren, de waarde te bepalen en te verdelen? Download de inboedellijst van Uitelkaar.nl dan gratis!

  Inboedellijst bij scheiding: gratis download Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Inboedellijst bij scheiding: gratis download

  11 mei 2020

  Je verdeelt bij de scheiding de gezamenlijke bezittingen. Het maakt daarbij verschil of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of in beperkte gemeenschap van goederen. Bezittingen verdelen...

  Lees verder

  Welke ingewikkelde zaken moet je verdelen bij je scheiding?

  04 maart 2020

  Samen met spullen die buiten de verdeling vallen, is er een aantal ingewikkelde gevallen met betrekking tot de verdeling bij de scheiding. Hieronder lees je wat volgens de wet bijzondere spullen zijn, waardoor je ze niet...

  Lees verder

  Hoe verdelen we alles eerlijk bij scheiding?

  03 februari 2020

  Uit elkaar gaan betekent verdelen: het verdelen van spullen, geld, schulden, woning, pensioen, en meer. Hoe werkt deze verdeling en hoe zorg je ervoor dat dit eerlijk gebeurt?

  Lees verder