Waarde inboedel bepalen bij scheiding

28 mei 2024

Bij een scheiding kan het verdelen van de inboedel best lastig zijn. Vooral als bepaalde spullen voor jullie beiden een emotionele waarde hebben. Onder inboedel verstaan we de spullen in en rondom het huis. Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, is alles gemeenschappelijk bezit. De spullen moet je bij een scheiding dus eerlijk verdelen.  

Je kunt de waarde van de spullen bepalen en de inboedel vervolgens zo verdelen dat jullie beiden spullen krijgen die evenveel waard zijn. In dit artikel leggen we twee manieren uit waarop je de waarde van de inboedel kunt bepalen.

 

Pagina inhoud

  Geven en nemen

  Bij een scheiding komt veel kijken. Emoties kunnen een grote rol spelen. Probeer niet verstrikt te raken in de verdeling van de spullen. Een open deur: het zijn maar spullen. Aan de andere kant kan het zijn dat sommige zaken voor jou of je (ex-)partner belangrijk zijn. Omdat het emotionele waarde heeft of omdat je het praktisch gezien nodig hebt.

  Focus je op het in alle redelijkheid verdelen van de inboedel. Het is goed om in je achterhoofd te houden dat het gaat om geven en nemen.

  Maar wat is dan redelijk? Hoe weet je wat je inboedel waard is? Je hebt vast niet van alles de bonnetjes meer. En zelfs als je die hebt, is de waarde die het nu heeft, vaak niet de nieuwwaarde.

  Via Uitelkaar.nl stel je online een scheiding- en/of ouderschapsplan op.

  Manier 1: De waarde van de spullen bepalen via het internet

  De eerste manier om de waarde van spullen te bepalen is door op internet op te zoeken hoeveel er gevraagd wordt voor vergelijkbare, tweedehandse spullen. Marktplaats ligt voor de hand, maar voor meubels, vintage en kunst zijn er ook websites als Whoppah, Catawiki en Vinted. De dagwaarde van je auto kun je ook via de ANWB Koerslijst berekenen. Kijk dan naar de spullen die ongeveer even oud zijn, in ongeveer dezelfde staat zijn en van hetzelfde (of vergelijkbaar) merk zijn. Je neemt het gemiddelde bedrag: dit is de dagwaarde. Voor het bepalen van de waarde van bijvoorbeeld de auto is dit een goede manier.

  Voorbeeld voor het bepalen van de waarde van de auto

  Lennon en Nova gaan scheiden en maken aan de hand van een inboedellijst een verdeling van de spullen. Om een goede verdeling te maken, willen zij weten hoeveel de auto waard is. Om dit te bepalen zoeken ze via de zoekoptie van Marktplaats auto’s van hetzelfde merk en type, met ongeveer dezelfde kilometerstand en van hetzelfde bouwjaar. Zij krijgen 6 resultaten op hun zoekopdracht. Zij tellen de bedragen van alle 6 de auto’s op en delen dat bedrag door 6. Het bedrag komt uit op €10.000. Dit bedrag nemen zij als waarde van hun auto. Wil je meer weten? Lees dat dit artikel over het verdelen van de auto en de schadevrije jaren. 

  Manier 2: De inboedel laten taxeren

  Het kan zijn dat jullie een andere manier fijner vinden. Zeker in het geval van kunstobjecten of (andere) dure spullen kan het goed zijn om een specialist in te schakelen. Een taxateur is onafhankelijk en bepaalt aan de hand van zijn of haar professionele kennis hoeveel een object waard is. Een object laten taxeren kost geld, vraag dus rond welke specialist goed en betaalbaar is. Een taxatie kan ook van pas komen bij het verzekeren van de inboedel.

  Oneerlijke verdeling weer eerlijk maken

  Bij het verdelen van de spullen kan je natuurlijk afspreken dat de één meer spullen meeneemt dan de ander. Laten we zeggen dat jij €7.500 aan waarde van spullen op je lijstje hebt staan en je (ex-)partner €5.000. Dan kun je je (ex-)partner als het ware uitkopen door de helft van het verschil te betalen (dus €1.250). Dan hebben jullie uiteindelijk een eerlijke verdeling.

  Hoe zit het met emotionele waarde?

  Tot slot zijn er spullen die niet zozeer een financiële waarde, maar juist een emotionele waarde hebben. Neem dit mee in de verdeling. Houd jij liever de trouwfoto’s terwijl je (ex-)partner graag dat ene huwelijkscadeau houdt? Streep dit dan tegen elkaar weg. Is er iets dat jullie allebei graag willen hebben? Probeer hier creatief mee om te gaan. Is er misschien iets anders dat je nóg liever wilt en dat voor je (ex-)partner minder belangrijk is.

  TIP: Het verdelen van oude foto’s is best lastig. Maak kopieën van de foto’s of scan ze in. De foto’s met bijvoorbeeld mooie herinneringen van en met jullie kind(eren) kunnen jullie ook aan het kind zelf schenken en buiten de verdeling laten.

  Verknochte goederen

  Er is een categorie spullen die je niet hoeft te verdelen. Dat zijn spullen die echt bij jou horen. Denk aan een bril, sieraden of kleding. Soms vallen verzamelingen er ook onder. Wat je onder verknocht kunt rekenen en wat niet staat niet precies vast. Lees in dit artikel meer over verknochte goederen.

  Inboedellijst downloaden

  Ben je op zoek naar een kant-en-klare inboedellijst om jullie spullen mee te inventariseren, de waarde te bepalen en te verdelen? Download de inboedellijst van Uitelkaar.nl dan gratis!

  Inboedellijst bij scheiding: gratis download Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Inboedellijst bij scheiding: gratis download

  14 mei 2024

  Je verdeelt bij de scheiding de gezamenlijke bezittingen. Het maakt daarbij verschil of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of in beperkte gemeenschap van goederen. Bezittingen verdelen...

  Lees verder

  Verknochte goederen bij een echtscheiding: hoe zit dat?

  18 september 2023

  Het verdelen van bezittingen kan spanning opleveren bij een scheiding. Vooral als het om spullen of geldbedragen gaat waarvan je vindt dat ze echt alleen bij jou horen en niet bij de ander, kan het moeilijk zijn om te...

  Lees verder

  Verdelen auto bij scheiding: hoe werkt dat?

  21 februari 2023

  Wanneer je uit elkaar gaat verdeel je jullie bezittingen, vermogen en schulden. Dit is een ingewikkeld proces waar veel vragen bij komen kijken. Hoe zit het met huisdieren, het huis en: de auto? In dit artikel bieden we...

  Lees verder