Scheiden: stap voor stap
15 maart 2024
Scheiden doe je niet zomaar. De meeste mensen zijn er jaren mee bezig voordat ze de stap om te gaan scheiden durven nemen. Een scheiding heeft immers veel consequenties. Niet alleen voor jezelf of je partner, maar ook voor je kind(eren), familie en vrienden. Daarom is het goed om je scheiding stap voor stap te regelen. Zo zie je niets over het hoofd.
Lees je goed in over het onderwerp scheiden
Er zijn veel websites waar je informatie over scheiden kunt vinden. Zo kun je informatie vinden op de website van het Juridisch Loket, Rechtwijzer of de Rijksoverheid, maar ook op onze eigen site hebben we ontzettend veel artikelen in onze online kennisbank over scheiden.
Ondersteuning tijdens je scheiding
Wil je informatie over hulp voor je kinderen. Kijk dan welke partijen je kinderen kunnen helpen om met de scheiding te leren omgaan.
Wil je emotionele ondersteuning tijdens de scheiding? Kijk dan welke ondersteuning je kunt krijgen bij je scheiding.
Scheiden doe je stap voor stap
Neem kleine stapjes als je je scheiding wilt regelen. Lees onderstaand stappenplan scheiden rustig door en download ook onze Brochure Stappenplan Scheiden, zodat je het op je gemak kunt doorlezen.
Stap 1 - Communicatie
Allereerst is het verstandig om met je partner in gesprek te gaan als hij/zij nog niet op de hoogte is van je beslissing om te scheiden. Of om samen te blijven sparren over hoe jullie de zaken na de scheiding geregeld willen hebben. Neem hier vooral de tijd voor. Daarnaast is het ook belangrijk om de kinderen op de hoogte te brengen van de scheiding voordat ze er zelf achter komen. Of het horen van iemand anders. Ook is het handig om alvast te bedenken aan wie je wel en niet wilt vertellen dat jullie gaan scheiden. Denk vooral aan de mensen die jou tot steun kunnen zijn in deze moeilijke periode.
Stap 2- Hulp inschakelen van advocaat, mediator of zelfregie online
Vervolgens zul je moeten nadenken over de hulp die je wilt inschakelen tijdens je scheiding. Dit kun je doen door samen een advocaat in de arm te nemen, allebei een eigen advocaat of een mediator. Maar tegenwoordig kun je zelf ook de regie in handen nemen voor het regelen van je scheiding en kiezen voor online scheiden. Al deze methodes hebben hun voor- en nadelen. Ook is het afhankelijk van je situatie welke methode het beste bij jullie situatie past. Lees hier wat het verschil is tussen de drie scheidingsmethoden.
Stap 3 - Afspraken maken
Als je gaan scheiden moet je goede afspraken maken met je (ex-)partner. Hierbij is het belangrijk dat de afspraken zo goed mogelijk afgestemd worden op de wenselijke situatie na de scheiding. De belangrijkste zaken die je moet regelen zijn:
-
Huwelijkse voorwaarden checken
-
Afspraken maken over het huis
-
De inboedel verdelen
-
Geldzaken verdelen
-
Pensioenen vaststellen en verdelen
-
Afspraken maken over partneralimentatie
-
De zorgverdeling kinderen bepalen
-
Kinderalimentatie berekenen
-
Overige afspraken kinderen maken
Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar? Dan zul je ook een ouderschapsplan moeten opstellen.
Stap 4 - Aanvraag scheiding indienen
Als jullie alle afspraken hebben gemaakt, kun je een advocaat vragen je scheiding aan te vragen bij de rechter. Dit kun je niet zelf doen als je gaat scheiden, behalve als jullie je geregistreerd partnerschap willen beëindigen en geen minderjarige kinderen hebben.
Tip: laat vooral een expert je afspraken controleren voordat je de scheiding gaat aanvragen.
Stap 5 - Akte van berusting tekenen
Als je de beschikking van de rechter krijgt, krijg je ook de Akte van berusting meegestuurd. Teken je de akte, dan ga je akkoord met de uitspraak van de rechter. Teken je de Akte niet, dan kun je nog 3 maanden lang bezwaar maken.
Tip: sommige zaken kun je ook alvast in werking zetten of regelen voordat de scheiding officieel is. Denk bijvoorbeeld aan zaken die te maken hebben met de Belastingdienst (kinderopvangtoeslag, kindgebondenbudget, etc.). Zo loopt je niet het risico dat je ineens geld moet terugbetalen dat je ten onrechte hebt ontvangen. Of dat je bepaalde toeslagen misloopt, zoals huurtoeslag.
Stap 6 - Inschrijving bij de Burgerlijke Stand
Om je scheiding echt officieel te maken, moet je je scheiding inschrijven bij de Burgerlijke Stand. Dit kun je doen via de gemeente. Vaak zal je advocaat dit ook voor je doen. De advocaat moet dit wel binnen 6 maanden na het verkrijgen van de beschikking regelen.
Handig overzicht stappen van scheiden
Wil je een handig overzicht van alle stappen die je moet nemen bij een scheiding? Download dan nu het Stappenplan scheiden. Dit stappenplan biedt jullie houvast tijdens de scheiding en geeft de belangrijkste stappen weer, zowel op praktisch, juridisch als emotioneel gebied.en stappenplan is een goed middel om duidelijk te krijgen wat je precies moet regelen tijdens je scheiding en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Wij hebben aan brochure stappenplan gemaakt die je gratis kunt downloaden. Download de brochure hier.
Checklist scheiden Lees meer
Gerelateerde artikelen
Getrouwd in het buitenland, scheiden in Nederland: hoe werkt dit?
19 april 2024Het komt vaak voor dat Nederlanders in het buitenland trouwen. Omdat zij een wens hadden om in het buitenland te trouwen of omdat hun partner buitenlands is. Ook komt het voor dat buitenlandse stellen naar Nederland...
Lees verderScheiden van een buitenlandse partner: waar moet je op letten?
22 maart 2024Liefde kent geen grenzen. Steeds meer mensen vinden liefde over de grens of vinden de liefde in Nederland met iemand uit een ander land. Dat leidt tot internationale huwelijken. Maar wat gebeurt er als zo'n huwelijk...
Lees verderScheiden: waar moet ik allemaal aan denken bij een echtscheiding?
08 januari 2024Als je besloten hebt te gaan scheiden of uit elkaar te gaan, heb je vaak geen idee waar je moet beginnen. In onderstaand artikel geven we je informatie over alles waar je aan moet denken bij een scheiding.
Lees verder