Scheiden: hoe werkt dat?

30 september 2021

De meeste mensen weten niets van scheiden, totdat ze er zelf, of iemand in hun naaste omgeving, ermee geconfronteerd worden. Op zich is dit natuurlijk niet vreemd: want waarom zou je je met scheiden bezighouden als het niet relevant is voor je? Sta je nu op het punt om te gaan scheiden? Dan is het - ondanks alle heftige emoties - verstandig om je goed te verdiepen in het scheidingsproces. Dit helpt je om je zaken goed te regelen voor jouw toekomst, die van je (ex-)partner en de kinderen. In onderstaand artikel lees je meer over alle stappen die je moet nemen bij scheiden.

Pagina inhoud

  Communicatie

  Als je wilt scheiden of als je partner wil scheiden, is het belangrijk om samen de discussie aan te gaan. Belangrijk is dat je de tijd neemt voor dit gesprek en elkaar de ruimte geeft om te reageren. Waarschijnlijk heb jij of je partner veel vragen, dus bereid je er ook goed op voor. Bespreek ook samen hoe en wanneer je het aan de kinderen vertelt. Het is aan te raden om dit te doen voordat ze er ineens achter komen. Ook is het raadzaam om hierna pas familie en vrienden te vertellen over de scheiding. 

  Bereid je goed voor op je scheiding

  Voordat je echt start met het regelen van je scheiding, is het verstandig om je goed te  oriënteren op je scheiding. Denk aan afspraken over het huis, financiën, de kinderen. Download de Checklist scheiden voor een handig overzicht. Ook is het verstandig om voor jezelf een doel voor ogen te houden bij de scheiding, zoals: goed blijven communiceren met je ex, handelen in het belang van de kinderen, zonder ruzie de scheiding regelen. Bepaal voor de scheiding welke hulp je wilt inschakelen. Tegenwoordig kun je op 3 manieren scheiden: via de advocaat, mediator of zelf alles online regelen.

  Check je huwelijkse voorwaarden

  De keuzes die je met je (ex-)partner maakt als je gaat scheiden, zijn voor een deel afhankelijk van je huwelijkse voorwaarden of de manier waarop je het geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Check dus eerst wat er op jullie situatie van toepassing is, voordat jullie samen afspraken gaan maken over de scheiding. 

  Afspraken maken

  >Als jullie gaan scheiden, zul je over diverse zaken samen afspraken moeten maken. Denk hierbij aan afspraken over: wonen, de inboedel, geldzaken, pensioenen, partneralimentatie, de zorgverdeling van de kinderen, kinderalimentatie, overige afspraken kinderen (ouderschapsplan maken), de financiële onderhoudsverplichting. De meeste stellen die gaan scheiden leggen de afspraken vast in een echtscheidingsconvenant (download ook onze brochure Echtscheidingsconvenant). Afspraken over de kinderen leg je vast in een ouderschapsplan

  Scheidingsafspraken laten controleren door expert

  Laat je afspraken over de scheiding altijd controleren door een expert, zodat je zeker weet dat dat ze juridisch correct zijn.

  Verzoek tot echtscheiding indienen bij rechtbank

  Zijn jullie het eens over de afspraken en heb je de documenten juridisch laten checken? Schakel dan een advocaat in om de echtscheiding aan te vragen. De advocaat stuurt jullie scheidingsdocumenten naar de rechtbank. Je kunt dit niet zelf doen, tenzij jullie geregistreerd partners zijn en geen minderjarige kinderen hebben. 

  Akte van berusting tekenen

  Tegelijk met de beschikking van de rechter, ontvang je ook de Akte van berusting meegestuurd. Als jullie dit document tekenen, erkennen jullie dat jullie het eens zijn met de uitspraak van de rechter. Zijn jullie in de tussentijd weer nader tot elkaar gekomen, dan zou je in principe ook nog 3 maanden lang de tijd hebben om bezwaar te maken tegen de uitspraak. 

  Zaken regelen 

  Veel zaken kun je al regelen voordat de scheiding officieel is. Zo kun je al wijzigingen doorgeven aan de Belastingdienst voordat de scheiding bij de gemeente is ingeschreven. Ook kun je al uitzoeken of je in de nieuwe situatie recht hebt op toeslagen als huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget, etc. Zo voorkom je dat je to-do-list steeds voller wordt en bovendien loop je zo minder risico op het moeten terugbetalen van onterecht ontvangen bedragen. 

  Inschrijving bij de Burgerlijke Stand

  Je scheiding is pas officieel, nadat jullie de echtscheiding hebben ingeschreven bij de Burgerlijke Stand. In de meeste gevallen doet de advocaat dit voor jullie. Let op dat de inschrijving binnen 6 maanden na ontvangst van de beschikking van de rechter gebeurt.


  Download ook ons Stappenplan scheiden voor uitgebreide informatie over scheiden en het scheidingsproces. Ook vind je hier informatie over zelf je scheiding regelen met onbeperkte begeleiding van een persoonlijke casemanager via Uitelkaar.nl. 

     Scheiden stappenplan Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Scheiden stappenplan

  15 november 2023

  Je bent op zoek naar een stappenplan scheiden, want je wilt de scheiding goed doorkomen. Niet alleen het juridische gedeelte komt op je af, maar ook het praktische: hoe verdeel je de spullen? Hoe regel je de verhuizing zo...

  Lees verder

  Wanneer zijn we officieel gescheiden?

  18 juli 2023

  Hoewel je zou denken dat na het tekenen van het scheidingsconvenant de scheiding officieel is, moeten jullie toch nog een aantal stappen doorlopen. In dit artikel lees je wat er komt kijken bij het formaliseren van de...

  Lees verder

  Alles wat je moet weten over de echtscheidingsprocedure in Nederland

  26 juni 2023

  In Nederland zijn er veel regels en wetten die van toepassing zijn op een echtscheidingsprocedure. Deze kunnen het proces best ingewikkeld maken. In dit artikel behandelen we stap voor stap de belangrijkste elementen van de...

  Lees verder