Welke manieren zijn er om je scheiding te regelen?

16 september 2021

Als je besloten hebt om te gaan scheiden en je kinderen, naasten en vrienden op de hoogte hebt gesteld, is het tijd om je te oriënteren op de manier waarop je je echtscheiding wilt gaan regelen. Scheiden kan tegenwoordig op drie manieren: via een advocaat, een mediator of zelf je scheiding online regelen. Alle drie vormen van scheiden zijn rechtsgeldig, mits aan alle voorwaarden wordt voldaan. In dit artikel lees je meer over de drie scheidingsmethodes.

Pagina inhoud

  Drie manieren om je scheiding te regelen

  Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat, is het kiezen van een juiste scheidingsmethode van groot belang. Tegenwoordig is er naast scheiden via de advocaat of mediator ook nog een derde optie die veel mensen nog niet kennen: online scheiden. 


  Welke manier van scheiden past bij mij? 

  De scheidingsmethode die je kiest, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en je mindset. Zit je middenin een vechtscheiding en praten jij en je toekomstige ex-partner helemaal niet meer met elkaar? Of is de financiële situatie uiterst complex, bijvoorbeeld in het geval van een eigen (grote) onderneming? Dan is het handig om beide een eigen advocaat in de arm te nemen die opkomt voor jullie persoonlijke belangen. Kun je op zich nog goed overweg met je (ex-)partner, maar verschillen jullie op een paar punten van mening? Dan is het misschien verstandig om een aantal sessie met een mediator in te plannen. Of zitten jullie op één lijn en willen jullie er alles aan doen om er gezamenlijk goed uit te komen? Dan kun je je scheiding ook zelf online regelen. 

  Bekijk ook het overzicht met de plussen en minnen van de 3 scheidingsmethoden

  Wat is online scheiden? 

  Online scheiden is het online regelen van je scheiding. Tegenwoordig zie je dat online je zaken regelen steeds normaler wordt. Zo kun je vandaag de dag online videobellen met je hypotheekadviseur, de bank en zelfs met de rechtbank. Veel mensen vinden online hun zaken regelen heel prettig: het scheelt veel tijd. 

  Inmiddels zijn er verschillende online aanbieders en methodes op de markt. Bij sommige aanbieders ontvang je op basis van je situatie een kant en klaar echtscheidingsconvenant dat je enkel nog hoeft te ondertekenen. Ook wordt er in sommige gevallen eerst een intake gedaan en op basis van die intake een aangepast echtscheidingsconvenant gestuurd. 

  Bij andere aanbieders, zoals Uitelkaar.nl, maak je met behulp van een persoonlijke casemanager stap voor stap je eigen convenant op maat op een speciaal ontwikkeld scheidingsplatform. Je doet dit samen (virtueel) met je (ex-)partner in je eigen woorden, tijd en tempo. Zo maak je afspraken die perfect passen bij jouw unieke situatie. Bovendien voer je zelf de regie: je bepaalt zelf welke afspraken je maakt en in welk tempo je je scheiding wilt regelen. Zo hoef je niet eindeloos te wachten op een afspraak met bijvoorbeeld een advocaat of mediator. Een ander groot voordeel van deze laatste methode is dat als je zelf je afspraken maakt, deze ook veel beter passen bij je situatie en het makkelijker is om je eraan te houden. Daarnaast in online scheiden veel goedkoper dan scheiden via een advocaat of mediator. 

  Is online scheiden rechtsgeldig? 

  Jazeker, online scheiden is rechtsgeldig, mits een advocaat (of mediator) je documenten juridisch heeft gecheckt. Vaak is het zo dat de advocaat bij online scheiden, als je scheidingsdocument in orde is, je documenten voor je bij de rechtbank indient.   Doe nu zelf de scheidingsmethodentest

  Om uit te vinden welke methode bij jouw situatie past, kun je de scheidingsmethodentest doen. De test duurt hooguit 5 minuten. 

  Ja, ik wil graag weten welke scheidingsmethode het beste bij mij past. 

  Uitelkaar.nl is een sociale onderneming die als doel heeft het scheidingsproces te optimaliseren. Uitelkaar.nl werkt samen met diverse maatschappelijke organisaties als het LBIO, Nibud, SI2Fund en Hiil en voldoet als enige online scheidingsplatform aan de kwaliteitscriteria van de Raad voor Rechtsbijstand. 

  Scheiding aanvragen: alles wat je moet weten Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Hoe vraag ik online een echtscheiding aan?

  21 februari 2023

  Tegenwoordig kun je op verschillende manieren je scheiding aanvragen. De meest bekende methode is via een advocaat. Echter zijn er nu ook manieren die minder lang duren en goedkoper zijn. Zo kun je ook begeleiding krijgen...

  Lees verder

  10 tips aanvragen echtscheiding

  17 februari 2023

  Als je hebt besloten om te gaan scheiden, komen er veel zaken op je af die je moet gaan regelen. Alleen heb je vaak op dat moment nog geen idee wat je allemaal moet doen en hoe je dit het beste kunt regelen. Deze 10 tips...

  Lees verder

  Waar beginnen met scheiden?

  29 oktober 2021

  De knoop is doorgehakt. Jullie hebben besloten om te gaan scheiden. En nu begint de rollercoaster. Je hebt waarschijnlijk veel vragen over waar je op moet letten en en wat je moet regelen. Geen zorgen, wij hebben voor jou...

  Lees verder