Scheiden en beperkte gemeenschap van goederen: wat moet je weten?

08 december 2023

Hoe werkt het als je gaat scheiden en een huwelijk of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan in een beperkte gemeenschap van goederen? In dit artikel leggen we uit wat de beperkte gemeenschap van goederen inhoudt en waar je op moet letten als je gaat scheiden.

Pagina inhoud

    Wat houdt ‘beperkte gemeenschap van goederen’ in?

    Als je vóór 1 januari 2018 bent getrouwd en geen huwelijkse voorwaarden hebt opgesteld bij een notaris, ben je automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd. Alle bezittingen en schulden die jullie zowel voor als na je scheiding hebben vergaard, zijn dan gemeenschappelijk bezit.

    Op 1 januari 2018 is een nieuwe wet ingegaan waarbij je standaard in beperkte gemeenschap van goederen trouwt, tenzij je het anders regelt via huwelijkse voorwaarden. Dit houdt in dat de bezittingen en schulden die je had voorafgaand aan het huwelijk niet automatisch in de gemeenschap vallen. Gezamenlijke bezittingen, zoals een huis dat je samen hebt gekocht voor het het huwelijk, blijven natuurlijk wel gezamenlijk.

    Erfenissen en schenkingen die je tijdens je huwelijk krijgt, blijven ook bij degene die de erfenis of schenking ontvangt. Wel kan de schenker of erflater in de schenkingsakte of het testament benoemen dat het van jullie samen is.

    Dit is hetzelfde bij een geregistreerd partnerschap. Als je in of na 2018 een geregistreerd partnerschap bent aangegaan en je hebt géén partnerschapsvoorwaarden bij een notaris laten opstellen, dan geldt de beperkte gemeenschap.

    Verdeling bij beperkte gemeenschap van goederen

    Aangezien de spullen, het geld en de schulden die je voor je huwelijk al had bij een beperkte gemeenschap van goederen alleen van jou blijven, hoef je deze tijdens de scheiding niet te verdelen. Bezittingen, schulden en het vermogen dat jullie tijdens het huwelijk samen hebben of hebben opgebouwd, dienen jullie tijdens de scheiding wel eerlijk te verdelen.

    Het koophuis

    Dezelfde regels gelden voor het koophuis. Stel dat je vóór jullie huwelijk een huis op jouw naam hebt gekocht, dan blijft het huis van jou. Mocht je een huis op jouw naam hebben gekocht tijdens het huwelijk, dan valt het huis wel onder de gemeenschap en dienen hier afspraken over worden gemaakt. Meer informatie over de verdeling van het huis kun je lezen in ons artikel: aandachtspunten scheiden met een koophuis.

    De pensioenen

    Standaard is voor de verdeling van de pensioenen bij scheiding de wet ‘verevening pensioenrechten bij scheiding’ van toepassing. Hierdoor heb je recht op de helft van het opgebouwde pensioen (tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap) van je (ex-)partner. De waarde van het pensioen dat is opgebouwd voorafgaand aan het huwelijk valt buiten de gemeenschap en is dus wel persoonlijk eigendom. Je kunt afwijken van de standaardverdeling, bijvoorbeeld omdat je dat in je huwelijkse voorwaarden zo hebt afgesproken.

    Eigen bedrijf

    Is er een eigen bedrijf gestart tijdens het huwelijk? Dan moet de waarde van de onderneming worden meegenomen in de verdeling. Dat ligt anders als het bedrijf voor het huwelijk is gestart. In dat geval valt de onderneming in principe buiten de gemeenschap. Wel is het zo dat de partner van wie het bedrijf niet is, mogelijk recht heeft op een redelijke vergoeding. Bij een scheiding met een eigen bedrijf is het verstandig om advies te vragen van een financieel specialist.

    Overzicht houden

    Het is goed om duidelijk te hebben welke bezittingen en schulden voor de scheiding al privébezittingen waren en dus van jullie zelf zijn. Deze hoef je niet te verdelen. Als je niet kunt aantonen welke bezittingen van jou zijn, is het volgens de wet gemeenschappelijk bezit. Om die reden is het handig om een lijst met privébezittingen voor je huwelijk op te stellen. Als je geen overzicht hebt van wie welke bezittingen zijn, kun je dit alsnog samen doen.

    Je scheiding regelen

    Wil je scheiden en ben je getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen? Via Uitelkaar.nl stel je online je echtscheidingsconvenant op voor een vaste, lage prijs. Je krijgt onbeperkte en deskundige begeleiding van een persoonlijke casemanager. Indien nodig kun je ook een mediator inschakelen. Lees hier meer over hoe Uitelkaar.nl werkt.

    Ben je benieuwd waar je tijdens je scheiding rekening mee moet houden als je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen? Lees dan ook ons artikel over scheiden en getrouwd onder huwelijkse voorwaarden en ons artikel scheiden bij gemeenschap van goederen.

    Checklist scheiden Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Getrouwd in het buitenland, scheiden in Nederland: hoe werkt dit?

    19 april 2024

    Het komt vaak voor dat Nederlanders in het buitenland trouwen. Omdat zij een wens hadden om in het buitenland te trouwen of omdat hun partner buitenlands is. Ook komt het voor dat buitenlandse stellen naar Nederland...

    Lees verder

    Scheiden van een buitenlandse partner: waar moet je op letten?

    22 maart 2024

    Liefde kent geen grenzen. Steeds meer mensen vinden liefde over de grens of vinden de liefde in Nederland met iemand uit een ander land. Dat leidt tot internationale huwelijken. Maar wat gebeurt er als zo'n huwelijk...

    Lees verder

    Scheiden: stap voor stap

    15 maart 2024

    Scheiden doe je niet zomaar. De meeste mensen zijn er jaren mee bezig voordat ze de stap om te gaan scheiden durven nemen. Een scheiding heeft immers veel consequenties. Niet alleen voor jezelf of je partner, maar ook voor...

    Lees verder