Scheiden en getrouwd onder huwelijkse voorwaarden: wat moet je weten?

08 december 2023

Als je gaat scheiden en getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden, is het handig om te weten waar je op moet letten. In dit artikel leggen we uit wat ‘getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden’ inhoudt en waar je rekening mee moet houden als je gaat scheiden. 

Pagina inhoud

  Wat houdt ‘huwelijkse voorwaarden’ in?

  Bij huwelijkse voorwaarden worden er afspraken vastgelegd in een overeenkomst (de akte). De notaris stelt de huwelijkse voorwaarden op. Dit gebeurt meestal als je gaat trouwen. In de huwelijkse voorwaarden kun je afspraken maken over bezittingen en schulden en van wie wat is als je gaat scheiden. Je kan bijvoorbeeld afspraken vastleggen over de verdeling van de woning, het inkomen, een eigen bedrijf, hoe om te gaan met de pensioenen en wat er gebeurt met eventuele schenkingen en erfenissen.

  Er zijn verschillende type afspraken die je kunt maken in je huwelijkse voorwaarden. Denk aan koude uitsluiting, periodieke verrekening en finale verrekening.

  Koude uitsluiting

  Bij een koude uitsluiting spreek je af dat ieder zijn/haar eigen vermogen houdt tijdens en na het huwelijk. Over het eigen vermogen hoef je bij de scheiding dan ook geen afspraken te maken. Heb je een gezamenlijke rekening of samen spullen gekocht? Die moeten wel worden verdeeld.

  Periodiek verrekenbeding

  Bij een periodiek verrekenbeding kijk je jaarlijks naar welk bedrag van de inkomsten niet is uitgegeven aan de kosten van de huishouding. De kosten van de huishouding worden vaak naar rato van het inkomen gedeeld. Wat overblijft wordt ook wel overgespaarde inkomsten genoemd. Vaak wordt in de voorwaarden opgenomen dat deze overgespaarde inkomsten 50/50 worden verdeeld. Je kan hier uiteraard ook andere afspraken over maken.

  Let op! Ieder jaar moet er verrekend worden. Mocht je dit niet gedaan hebben en gaan scheiden, dan kan er onduidelijkheid ontstaan over welk vermogen van wie is. Het uitgangspunt is dan dat alles in de gemeenschap van goederen valt en het dus 50/50 verrekend moet worden.

  Finaal verrekenbeding

  Heb je in je huwelijkse voorwaarden een finaal verrekenbeding bij scheiding of scheiding van tafel en bed opgenomen? Dan vindt er een verrekening van vermogen plaats. Dit houdt in dat je aan het eind van het huwelijk moet verrekenen alsof er een gemeenschap van goederen heeft bestaan. Het vermogen wordt dan 50/50 verdeeld.

  Heb je naast een finaal verrekenbeding ook een periodiek verrekenbeding? Dan hoef je bij de scheiding het periodieke verrekenbeding niet meer uit te voeren.

  Waar moet je rekening mee houden?

  Als je gaat scheiden en je bent getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, is het belangrijk dat je de huwelijkse voorwaarden begrijpt en je goed op de hoogte bent van de afspraken die je destijds in de notariële akte hebt vastgelegd.

  Bezittingen en schulden verdelen

  De verdeling van de bezittingen en schulden is afhankelijk van wat jullie hebben afgesproken in de huwelijkse voorwaarden. Soms zijn er geen gezamenlijke bezittingen of schulden, in dat geval hoef je hier geen afspraken over te maken. Heb je een finaal verrekenbeding? Dan moet je afspreken hoe je dat finaal verrekenbeding gaat uitvoeren. Zoek de huwelijkse voorwaarden er dus bij en verdiep je hierin voordat je de afspraken vastlegt in het scheidingsconvenant.

  Eigen bedrijf

  Als een van jullie een eigen bedrijf heeft, moet je eerst nagaan welke afspraken jullie hierover hebben gemaakt. Vaak wordt er in de huwelijkse voorwaarden opgenomen dat het bedrijf buiten het gemeenschappelijk bezit wordt gehouden. Tijdens de scheiding hoeft het bedrijf dan niet verdeeld te worden.

  Pensioen

  In de huwelijkse voorwaarden staat vaak ook opgenomen wat jullie afspreken over de pensioenen bij een scheiding. Bij het maken van de keuze over het pensioen bij scheiding is het dus verstandig om eerst te kijken wat jullie bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden hebben afgesproken. Vervolgens kan je die afspraak ook opnemen in het scheidingsconvenant.

  Afwijken van de huwelijkse voorwaarden

  Wil je tijdens de scheiding afwijken van de afspraken in de huwelijkse voorwaarden? Dit kan, maar dan moeten jullie het hier beiden over eens zijn. Je beschrijft in het echtscheidingsconvenant wat jullie in de huwelijkse voorwaarden hebben afgesproken en hoe jullie de afspraken nu willen maken. Als je afwijkt van de huwelijkse voorwaarden kan dit consequenties hebben. Het is daarom verstandig om je hierover goed te laten informeren door een advocaat. Als de scheiding definitief is, zijn de afspraken in het echtscheidingsconvenant bindend.

  Fiscale gevolgen

  Tijdens de scheiding dienen de huwelijkse voorwaarden dus als basis voor de afspraken die in het scheidingsconvenant worden opgenomen. Wijk je af van de huwelijkse voorwaarden, houdt dan rekening met eventuele belastingtechnische gevolgen. Bij een verdeling die afwijkt van de huwelijkse voorwaarden kun je te maken krijgen met schenkbelasting. Regel dit altijd onder begeleiding van een deskundige, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

  Weet je niet zeker of je huwelijkse voorwaarden hebt?

  In het huwelijksgoederenregister van de rechtspraak wordt bijgehouden of er huwelijkse voorwaarden zijn. Je kunt hier dus in opzoeken of jullie huwelijkse voorwaarden (of partnerschapsvoorwaarden) hebben. De huwelijkse voorwaarden zelf kun je bij de notaris die deze opstelde opvragen.

  Je scheiding in orde maken

  Wil je scheiden met huwelijkse voorwaarden? Bij Uitelkaar.nl stel je online (samen) je echtscheidingsconvenant op onder begeleiding van een persoonlijke casemanager. Daarnaast word je ondersteund door een gespecialiseerde advocaat. Indien nodig, kun je ook een mediator inschakelen. Lees meer over Uitelkaar.nl en welke module past bij je situatie.

  Benieuwd waar je op moet letten tijdens je scheiding als je in gemeenschap van goederen of in beperkte gemeenschap van goederen bent getrouwd? Lees onze artikelen hierover voor meer informatie.

  Checklist scheiden Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Getrouwd in het buitenland, scheiden in Nederland: hoe werkt dit?

  19 april 2024

  Het komt vaak voor dat Nederlanders in het buitenland trouwen. Omdat zij een wens hadden om in het buitenland te trouwen of omdat hun partner buitenlands is. Ook komt het voor dat buitenlandse stellen naar Nederland...

  Lees verder

  Scheiden van een buitenlandse partner: waar moet je op letten?

  22 maart 2024

  Liefde kent geen grenzen. Steeds meer mensen vinden liefde over de grens of vinden de liefde in Nederland met iemand uit een ander land. Dat leidt tot internationale huwelijken. Maar wat gebeurt er als zo'n huwelijk...

  Lees verder

  Scheiden: stap voor stap

  15 maart 2024

  Scheiden doe je niet zomaar. De meeste mensen zijn er jaren mee bezig voordat ze de stap om te gaan scheiden durven nemen. Een scheiding heeft immers veel consequenties. Niet alleen voor jezelf of je partner, maar ook voor...

  Lees verder