Scheiden en getrouwd onder huwelijkse voorwaarden: wat moet je weten?

08 december 2023

Als je gaat scheiden en getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden, is het handig om te weten waar je op moet letten. In dit artikel leggen we uit wat ‘getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden’ inhoudt en waar je rekening mee moet houden als je gaat scheiden. 

Pagina inhoud

  Wat houdt ‘huwelijkse voorwaarden’ in?

  Bij huwelijkse voorwaarden worden er afspraken vastgelegd in een overeenkomst (de akte). De notaris stelt de huwelijkse voorwaarden op. Dit gebeurt meestal als je gaat trouwen. In de huwelijkse voorwaarden kun je afspraken maken over bezittingen en schulden en van wie wat is als je gaat scheiden. Je kan bijvoorbeeld afspraken vastleggen over de verdeling van de woning, het inkomen, een eigen bedrijf, hoe om te gaan met de pensioenen en wat er gebeurt met eventuele schenkingen en erfenissen.

  Er zijn verschillende type afspraken die je kunt maken in je huwelijkse voorwaarden. Denk aan koude uitsluiting, periodieke verrekening en finale verrekening.

  Koude uitsluiting

  Bij een koude uitsluiting spreek je af dat ieder zijn/haar eigen vermogen houdt tijdens en na het huwelijk. Over het eigen vermogen hoef je bij de scheiding dan ook geen afspraken te maken. Heb je een gezamenlijke rekening of samen spullen gekocht? Die moeten wel worden verdeeld.

  Periodiek verrekenbeding

  Bij een periodiek verrekenbeding kijk je jaarlijks naar welk bedrag van de inkomsten niet is uitgegeven aan de kosten van de huishouding. De kosten van de huishouding worden vaak naar rato van het inkomen gedeeld. Wat overblijft wordt ook wel overgespaarde inkomsten genoemd. Vaak wordt in de voorwaarden opgenomen dat deze overgespaarde inkomsten 50/50 worden verdeeld. Je kan hier uiteraard ook andere afspraken over maken.

  Let op! Ieder jaar moet er verrekend worden. Mocht je dit niet gedaan hebben en gaan scheiden, dan kan er onduidelijkheid ontstaan over welk vermogen van wie is. Het uitgangspunt is dan dat alles in de gemeenschap van goederen valt en het dus 50/50 verrekend moet worden.

  Finaal verrekenbeding

  Heb je in je huwelijkse voorwaarden een finaal verrekenbeding bij scheiding of scheiding van tafel en bed opgenomen? Dan vindt er een verrekening van vermogen plaats. Dit houdt in dat je aan het eind van het huwelijk moet verrekenen alsof er een gemeenschap van goederen heeft bestaan. Het vermogen wordt dan 50/50 verdeeld.

  Heb je naast een finaal verrekenbeding ook een periodiek verrekenbeding? Dan hoef je bij de scheiding het periodieke verrekenbeding niet meer uit te voeren.

  Waar moet je rekening mee houden?

  Als je gaat scheiden en je bent getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, is het belangrijk dat je de huwelijkse voorwaarden begrijpt en je goed op de hoogte bent van de afspraken die je destijds in de notariële akte hebt vastgelegd.

  Bezittingen en schulden verdelen

  De verdeling van de bezittingen en schulden is afhankelijk van wat jullie hebben afgesproken in de huwelijkse voorwaarden. Soms zijn er geen gezamenlijke bezittingen of schulden, in dat geval hoef je hier geen afspraken over te maken. Heb je een finaal verrekenbeding? Dan moet je afspreken hoe je dat finaal verrekenbeding gaat uitvoeren. Zoek de huwelijkse voorwaarden er dus bij en verdiep je hierin voordat je de afspraken vastlegt in het scheidingsconvenant.

  Eigen bedrijf

  Als een van jullie een eigen bedrijf heeft, moet je eerst nagaan welke afspraken jullie hierover hebben gemaakt. Vaak wordt er in de huwelijkse voorwaarden opgenomen dat het bedrijf buiten het gemeenschappelijk bezit wordt gehouden. Tijdens de scheiding hoeft het bedrijf dan niet verdeeld te worden.

  Pensioen

  In de huwelijkse voorwaarden staat vaak ook opgenomen wat jullie afspreken over de pensioenen bij een scheiding. Bij het maken van de keuze over het pensioen bij scheiding is het dus verstandig om eerst te kijken wat jullie bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden hebben afgesproken. Vervolgens kan je die afspraak ook opnemen in het scheidingsconvenant.

  Afwijken van de huwelijkse voorwaarden

  Wil je tijdens de scheiding afwijken van de afspraken in de huwelijkse voorwaarden? Dit kan, maar dan moeten jullie het hier beiden over eens zijn. Je beschrijft in het echtscheidingsconvenant wat jullie in de huwelijkse voorwaarden hebben afgesproken en hoe jullie de afspraken nu willen maken. Als je afwijkt van de huwelijkse voorwaarden kan dit consequenties hebben. Het is daarom verstandig om je hierover goed te laten informeren door een advocaat. Als de scheiding definitief is, zijn de afspraken in het echtscheidingsconvenant bindend.

  Fiscale gevolgen

  Tijdens de scheiding dienen de huwelijkse voorwaarden dus als basis voor de afspraken die in het scheidingsconvenant worden opgenomen. Wijk je af van de huwelijkse voorwaarden, houdt dan rekening met eventuele belastingtechnische gevolgen. Bij een verdeling die afwijkt van de huwelijkse voorwaarden kun je te maken krijgen met schenkbelasting. Regel dit altijd onder begeleiding van een deskundige, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

  Je scheiding in orde maken

  Wil je scheiden met huwelijkse voorwaarden? Bij Uitelkaar.nl stel je online (samen) je echtscheidingsconvenant op onder begeleiding van een persoonlijke casemanager. Daarnaast word je ondersteund door een gespecialiseerde advocaat. Indien nodig, kun je ook een mediator inschakelen. Lees meer over Uitelkaar.nl en welke module past bij je situatie.

  Benieuwd waar je op moet letten tijdens je scheiding als je in gemeenschap van goederen of in beperkte gemeenschap van goederen bent getrouwd? Lees onze artikelen hierover voor meer informatie.

  Checklist scheiden Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Scheiden: waar moet ik allemaal aan denken bij een echtscheiding?

  08 januari 2024

  Als je besloten hebt te gaan scheiden of uit elkaar te gaan, heb je vaak geen idee waar je moet beginnen. In onderstaand artikel geven we je informatie over alles waar je aan moet denken bij een scheiding.

  Lees verder

  Scheiden en beperkte gemeenschap van goederen: wat moet je weten?

  08 december 2023

  Hoe werkt het als je gaat scheiden en een huwelijk of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan in een beperkte gemeenschap van goederen? In dit artikel leggen we uit wat de beperkte gemeenschap van goederen inhoudt en...

  Lees verder

  Scheiden en gemeenschap van goederen: wat moet je weten?

  08 december 2023

  Je gaat scheiden en bent getrouwd in gemeenschap van goederen. Hoe zit het dan precies met de verdeling van de bezittingen? Moet alles echt gelijk verdeeld worden of zijn er ook uitzonderingen? In dit artikel bespreken we...

  Lees verder