Samenwonen en uit elkaar: met of zonder samenlevingscontract

14 mei 2024

Hoe werkt het als je uit elkaar gaat en alleen samenwonend bent en geen kinderen hebt? Je hoeft dan niet naar de rechter om uit elkaar te gaan. Wat je moet regelen hangt af van jouw situatie. Hebben jullie samen wel kinderen onder de achttien jaar? Dan ben je verplicht een ouderschapsplan te maken. Heb je een samenlevingscontract? Dan volg je de afspraken in het samenlevingscontract.

Pagina inhoud

  Wat staat er in een samenlevingscontract?

  Wanneer jullie samenwonen en uit elkaar gaan, bekijken jullie wat er in jullie eventuele samenlevingscontract staan. In het samenlevingscontract kunnen afspraken staan over:

  • De zorg van de kinderen met bijbehorende kosten.
  • De bankrekening(en) die jullie gebruiken.
  • Verdeling van de huishoudkosten en de woonlasten.
  • Verdeling van jullie spullen bij het uit elkaar gaan.

  Je kunt je voorstellen dat een scheiding van samenwonenden gemakkelijker is wanneer er al afspraken vaststaan op papier. Wat gebeurt er bij uit elkaar gaan zonder samenlevingscontract?

  Woon je samen en ga je uit elkaar? Stel goede afspraken op via Uitelkaar.nl.

  Samenwonend en uit elkaar gaan met samenlevingscontract

  Hebben jij en jouw (ex-)partner een samenlevingscontract? Bekijk dan welke afspraken er zijn opgenomen in het samenlevingscontract over gezamenlijk vermogen, gezamenlijke schulden of het delen van pensioenen.

  Uit elkaar met samenlevingscontract en koophuis

  Vaak staan in een samenlevingscontract ook afspraken over het huis. Zowel bij een huurhuis als koopwoning moeten jullie beslissen wie er blijft wonen of dat jullie beiden verhuizen. Hoe het precies zit bij uit elkaar gaan met een hypotheek? In het samenlevingscontract staat wat jullie hebben afgesproken over de verdeling hiervan. Bij het uit elkaar gaan met een samenlevingscontract en koophuis moet je naar de notaris om de overdracht te regelen. Je hoeft niet naar de rechter. 

  Uitelkaar.nl voor samenwonenden

  Als je niet getrouwd bent, hoef je niet langs de rechter als je uit elkaar gaat. Ook niet als je een samenlevingscontract hebt. Het is wel verstandig om goede afspraken te maken, vooral als jullie gezamenlijke spullen of juist schulden hebben. 

  Het online scheidingsplatform van Uitelkaar.nl gidst jou en je (ex-)partner bij het maken van de afspraken.

  • Als je alleen afspraken over de kinderen wilt maken, maak je via ons een ouderschapsplan.
  • Als je minderjarige kinderen hebt en afspraken wilt maken over bezittingen en financiën, maak je via Uitelkaar.nl een scheidingsplan en ouderschapsplan.
  • Als je geen minderjarige kinderen hebt, maar wel afspraken wilt maken over bezittingen en financiën, maak je via Uitelkaar.nl een scheidingsplan.

  De casemanager van Uitelkaar.nl begeleidt jullie in het gehele scheidingsproces. Hij of zij houdt de voortgang in de gaten en komt met suggesties. Heb je vragen of komen jullie ergens niet uit, dan is de casemanager je eerste aanspreekpunt. Wij zorgen er tevens voor dat een gespecialiseerde familierechtadvocaat al jullie afspraken controleert. Jullie ondertekenen de afspraken bij de advocaat waardoor ze bindend worden. Het is niet nodig het document bij de rechtbank ik te dienen.

  Gratis checklist verhuizen na scheiding

  Je hebt besloten: een van jullie gaat verhuizen. Download gratis onze checklist verhuizen na scheiding. Ook vind je op deze pagina meer aanvullende informatie over de praktische zaken die komen kijken bij verhuizen na scheiding.

  Uit elkaar gaan zonder samenlevingscontract

  Als jij en jouw (ex-)partner samenwoonden zonder samenlevingscontract, dan maak jeals je uit elkaar gaat afspraken over de spullen die jullie samen hebben gekocht of schulden die jullie samen zijn aangegaan. Je hoeft geen afspraken te maken over pensioen of partneralimentatie. Als je samen minderjarige kinderen hebt en gezamenlijk gezag hebt, ben je wel verplicht een ouderschapsplan te maken. Bij uit elkaar gaan met en zonder samenlevingscontract hoeven jullie niet langs de rechter.

  Uit elkaar gaan met kind zonder samenlevingscontract

  Als je samenwoont en wel kinderen hebt onder de achttien, ga je aan de slag met het opstellen van een ouderschapsplan. In een ouderschapsplan staan alle afspraken over de zorg en opvoeding van de kinderen. Het ouderschapsplan hoeft niet naar de rechtbank gestuurd te worden. Het kan toch verstandig zijn om afspraken die je over de kinderalimentatie maakt wel bij de rechter te laten vastleggen. Mocht je ex-partner de kinderalimentatie niet betalen, dan kan de overheid de alimentatie gaan innen bij je ex-partner.

  Uit elkaar met koophuis zonder samenlevingscontract

  Zijn jullie niet getrouwd, hebben jullie geen samenlevingscontract, maar wel samen een huis gekocht? Jullie verdelen het huis dan in dezelfde verhouding als jullie inbreng. Vaak zal dit 50/50 zijn, maar het kan ook best zijn dat jij bijvoorbeeld meer dan je ex-partner hebt geïnvesteerd. Deze inbreng zou je dan moeten terugkrijgen als je ex-partner je uitkoopt of bij verkoop van de woning.

  Lees meer over verhuizen na scheiding

  Over Uitelkaar.nl 

  Uitelkaar.nl is onderdeel van Justice42, een sociale onderneming. Onze maatschappelijke missie staat voorop: het scheidingsproces toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken via een gepersonaliseerde, online aanpak. Hiermee stellen we gebruikers in staat geschillen zoveel mogelijk samen op te lossen. Met ondersteuning waar nodig. 

  Wij werken samen met verschillende maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties, waaronder Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, Nibud, SI2 Fund en HiiL. Uitelkaar.nl voldoet als enige online scheidingsplatform aan de kwaliteitscriteria van de Raad voor Rechtsbijstand

  Verhuizen na scheiding: met deze checklist vergeet je niets Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Woning zoeken na scheiding: het valt niet mee!

  14 mei 2024

  Een woning zoeken na je scheiding: het valt niet mee. Regelmatig in de media lees je over personen die geen woning kunnen vinden. Soms lukt het zelfs niet met kinderen. Tijdelijke oplossingen zoals het verblijf in een...

  Lees verder

  Waar moet ik wonen na scheiding?

  01 augustus 2023

  Waar moet je wonen na scheiding? Het vinden van een woonruimte na de scheiding is niet altijd makkelijk. Als je samen een koopwoning hebt, kan een van jullie misschien in de woning blijven wonen. Dat moet financieel wel...

  Lees verder

  Verhuizen na scheiding: met deze checklist vergeet je niets

  21 februari 2023

  Kun je verhuizen tijdens de scheiding? En wie vertrekt er, of gaan jullie beiden? En hoe werkt verhuizen na de scheiding? Deze vragen zijn heel normaal en logisch. In dit artikel lees je wat je mogelijkheden zijn tijdens en...

  Lees verder