Samenwonen en uit elkaar: met of zonder samenlevingscontract

12 maart 2020

Hoe werkt het als je uit elkaar gaat en niet getrouwd of geregistreerd partners bent? Je hoeft dan niet naar de rechter om uit elkaar te gaan. Wat je moet regelen hangt af van jouw situatie. Hebben jullie samen kinderen onder de achttien jaar? Dan ben je verplicht een ouderschapsplan te maken. Heb je een samenlevingscontract? Dan volg je de afspraken in het samenlevingscontract.

Pagina inhoud

  Wat staat er in een samenlevingscontract?

  Wanneer jullie samenwonen en uit elkaar gaan bekijken jullie wat er in jullie eventuele samenlevingscontract staan. In het samenlevingscontract staan afspraken over:

  • De zorg van de kinderen met bijbehorende kosten.
  • De bankrekening(en) die jullie gebruiken.
  • Verdeling van de huishoudkosten en de woonlasten.
  • Verdeling van jullie spullen bij het uit elkaar gaan.
  • Wat te doen met spullen en vermogen bij overlijden.

  Je kunt je voorstellen dat een scheiding van samenwonenden gemakkelijker is wanneer er al afspraken vaststaan op papier. Wat gebeurt er bij uit elkaar gaan zonder samenlevingscontract?

  Uit elkaar gaan zonder samenlevingscontract

  Als jij en jouw (ex-)partner geen samenlevingscontract hebben, dan is er in principe geen sprake van gezamenlijk vermogen of schulden. Als je uit elkaar gaat hoef je alleen afspraken te maken over de spullen die jullie samen hebben gekocht of schulden die jullie samen zijn aangegaan. Je hoeft geen afspraken te maken over pensioen of partneralimentatie, aangezien deze afspraken ook niet in het samenlevingscontract hoeven te staan. Bij uit elkaar gaan met en zonder samenlevingscontract hoeven jullie niet naar de rechter.

  Uit elkaar gaan met kind zonder samenlevingscontract

  Als je samenwoont en kinderen hebt onder de achttien, moet je een ouderschapsplan opstellen. In een ouderschapsplan staan alle afspraken over de zorg en opvoeding van de kinderen. Het ouderschapsplan hoeft niet naar de rechtbank gestuurd te worden. Het is verstandig om de afspraken die je hebt opgesteld bij een notaris vast te leggen. De notaris maakt er een notariële akte van. Dan heb je meer kans dat als de afspraken niet worden nagekomen, ze kunnen worden afgedwongen.

  Uit elkaar met koophuis zonder samenlevingscontract

  Zijn jullie niet getrouwd, hebben jullie geen samenlevingscontract, maar wel samen een huis gekocht? Jullie verdelen het huis dan in dezelfde verhouding als jullie inbreng. Vaak zal dit 50/50 zijn, maar het kan ook best zijn dat jij 20.000 euro hebt geïnvesteerd. Deze inbreng zou je dan moeten terugkrijgen als je ex-partner je uitkoopt of bij verkoop van de woning.. Je hebt ook twee jaar recht op hypotheekrenteaftrek vanaf het moment van scheiding. 

  Lees meer over verhuizen na scheiding

  Samenwonend en uit elkaar gaan met samenlevingscontract

  Hebben jij en jouw (ex-)partner een samenlevingscontract? Bekijk dan welke afspraken er zijn opgenomen in het samenlevingscontract. Vaak is er geen sprake van gezamenlijk vermogen of schulden, het delen van pensioenen.In dat geval moet je daar ook afspraken over maken bij het uit elkaar gaan met een samenlevingscontract. Je hoeft hiervoor niet naar de notaris.

  Uit elkaar met samenlevingscontract en koophuis

  Vaak staan in een samenlevingscontract ook afspraken over het huis. Zowel bij een huurhuis als koopwoning moeten jullie beslissen wie er blijft wonen of dat jullie beiden verhuizen. Hoe het precies zit bij uit elkaar gaan met een hypotheek? In het samenlevingscontract staat wat jullie hebben afgesproken over de verdeling hiervan. Bij het uit elkaar gaan met een samenlevingscontract en koophuis moet je naar de notaris om de overdracht te regelen. Je hoeft niet naar de rechter. 

  Uitelkaar.nl voor samenwonenden

  Als je niet getrouwd bent, hoef je niet langs de rechter als je uit elkaar gaat. Ook niet als je een samenlevingscontract hebt. Het is wel verstandig om goede afspraken te maken, vooral als jullie gezamenlijke spullen of juist schulden hebben. 

  Het online scheidingsplatform van Uitelkaar.nl gidst jou en je (ex-)partner bij het maken van de afspraken.

  • Als je alleen afspraken over de kinderen wilt maken, maakt je via ons een ouderschapsplan.
  • Als je minderjarige kinderen hebt en afspraken wilt maken over bezittingen en financiën, maak je via Uitelkaar.nl een scheidingsplan en ouderschapsplan.
  • Als je geen minderjarige kinderen hebt, maar wel afspraken wilt maken over bezittingen en financiën, maak je via Uitelkaar.nl een scheidingsplan.

  De casemanager van Uitelkaar.nl begeleidt jullie in het gehele scheidingsproces. Zij houdt de voortgang in de gaten en komt met suggesties. Heb je vragen of komen jullie ergens niet uit, dan is zij je eerste aanspreekpunt. Wij zorgen er tevens voor dat een gespecialiseerde familierechtadvocaat al jullie afspraken controleert. Jullie ondertekenen de afspraken bij de advocaat waardoor ze bindend worden. Het is niet nodig het document bij de rechtbank ik te dienen. 

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Gratis checklist verhuizen na scheiding

  Je hebt besloten: een van jullie gaat verhuizen. Download op de volgende pagina gratis onze checklist verhuizen na scheiding. Ook vind je op deze pagina meer aanvullende informatie over de praktische zaken die komen kijken bij verhuizen na scheiding.

  Over Uitelkaar.nl 

  Uitelkaar.nl is onderdeel van Justice42, een sociale onderneming. Onze maatschappelijke missie staat voorop: het scheidingsproces toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken via een gepersonaliseerde, online aanpak. Hiermee stellen we gebruikers in staat geschillen zoveel mogelijk samen op te lossen. Met ondersteuning waar nodig. 

  Wij werken samen met verschillende maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties, waaronder Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, Nibud, SI2 Fund en HiiL. Uitelkaar.nl voldoet als enige online scheidingsplatform aan de kwaliteitscriteria van de Raad voor Rechtsbijstand

  Verhuizen na scheiding: met deze checklist vergeet je niets Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Je huis verkopen tijdens de scheiding: kan dat?

  06 april 2021

  Uitelkaar.nl biedt niet alleen een uniek online scheidingsplatform waar je samen eerlijke afspraken kunt maken, maar ook diverse ondersteunende diensten. Eén daarvan is onze samenwerking met House.nl. Via House.nl kun je...

  Lees verder

  Wat zijn de fiscale gevolgen van verhuizen na scheiding?

  11 mei 2020

  Wanneer jullie gaan scheiden en een eigen woning hebben dan heeft de scheiding fiscale gevolgen voor jou en je (fiscale) partner. Wat zijn die gevolgen en waar moet je rekening mee houden?

  Lees verder

  Verhuizen na scheiding: met deze checklist vergeet je niets

  12 maart 2020

  Kun je verhuizen tijdens de scheiding? En wie vertrekt er, of gaan jullie beiden? En hoe werkt verhuizen na de scheiding? Deze vragen zijn heel normaal en logisch. In dit artikel lees je wat je mogelijkheden zijn tijdens en...

  Lees verder