Ouderschapsplan opstellen: hoe werkt dat?
21 januari 2020
Ouders met minderjarige kinderen moeten een ouderschapsplan opstellen als zij willen scheiden. In het ouderschapsplan staan afspraken over de omgang van ouders met de kinderen en de zorg van het kind na de scheiding. Hoe gaat dat ouderschapsplan opstellen in zijn werk en waar moeten jullie als ouders op letten? Dit artikel legt het uit.
Het ouderschapsplan maken
Het ouderschapsplan is een document wat je samen met je (ex-)partner maakt. In dit document staan afspraken tussen ouders over de kinderen in het belang van het kind. Volgens de wet moeten er tenminste afspraken komen over:
- De zorgregeling: hoe jullie de zorg- en opvoedingstaken verdelen en vormgeven als jullie co-ouderschap hebben.
- De omgangsregeling: hoe jullie de verplichting tot omgang verdelen en vormgeven (bij eenhoofdig gezag).
- Hoe jullie elkaar informeren en raadplegen over belangrijke omstandigheden die betrekking hebben op je kind en waar de andere ouder van op de hoogte moet zijn.
- Hoe jullie de verzorging en opvoeding van jullie kind financieel willen regelen. In dit onderdeel staan ook de afspraken over kinderalimentatie.
Tijdens het ouderschapsplan maken moeten jullie dus tenminste over deze onderwerpen nadenken. Vooraf moet je weten of jullie als co-ouders verder gaan of dat jullie een omgangs- of zorgregeling moeten vastleggen. Weeg goed af of co-ouderschap of een omgangsregeling het beste bij jullie past voordat je dit vastlegt.
Verplichte afspraken ouderschapsplan
De 4 punten van hierboven zijn verplicht, maar hoe kunnen deze afspraken eruit zien? De verplichte onderdelen gaan onder andere over hoe jullie het halen en brengen van/naar school regelen, wat de afstand tussen de woning van jullie mag zijn, waar jullie kind is met vakanties en feestdagen, of jullie gebruik maken van een kinderrekening of kinderalimentatie en wat de hoogte daarvan is.
Lees meer over het ouderschapsplan
Begeleiding bij opstellen ouderschapsplan
Omdat je een ouderschapsplan opstelt in een periode die veel hectiek en emotie met zich meebrengt, kan het prettig zijn als je begeleid wordt bij het maken van deze afspraken. Via Uitelkaar.nl krijg je van je persoonlijke casemanager begeleiding bij het opstellen van het ouderschapsplan. Zij staat voor je klaar om antwoord te geven op de stukken waar jullie vastlopen en advies nodig hebben.
Op internet zijn veel voorbeeld-ouderschapsplannen te downloaden. Dit lijkt in eerste instantie erg handig. De ervaring leert echter dat er afspraken vergeten worden die voor jullie belangrijk zijn, maar waar in het voorbeeld weinig tot niks over te vinden is. Elke scheiding is uniek. Eén voorbeeld kan niet elke scheiding omvatten. Als je het voorbeeld toch wilt gebruiken, gebruik het dan strikt als voorbeeld en kijk telkens naar jullie situatie. Laat je daarnaast altijd begeleiden, zodat je niet voor onverwachte omstandigheden komt te staan. Bekijk ook het ouderschapsplan voorbeeld van Uitelkaar.nl.
Berekening kinderalimentatie door een expert
Jullie hoeven niet alle afspraken zelf te maken. Een belangrijke afspraak waarbij hulp van belang is, is de afspraak over kinderalimentatie. Je moet namelijk bepalen wie de alimentatie betaalt en hoeveel dat is.
Uitelkaar.nl werkt samen met de experts van het LBIO (een overheidsinstelling gespecialiseerd in het innen van alimentatie) om deze te berekenen. Je ontvangt de berekening en die verwerk je in het ouderschapsplan. Je kan van de bedragen afwijken, maar een indicatie is altijd essentieel.
Ook bij het maken van afspraken hebben jullie veel vrijheid. De casemanager zal jullie afspraken controleren om te bepalen of jullie afspraken volgens de wet mogen en realistisch zijn. Zo is het ook mogelijk in plaats van kinderalimentatie te betalen te kiezen voor een kinderrekening.
Wist je dat je bij het maken van een ouderschapsplan een gratis kinderalimentatie berekening krijgt?
Naar de rechtbank of niet
Voor getrouwden en geregistreerd partners is het verplicht dat de advocaat het ouderschapsplan inlevert bij de rechtbank. Als jullie alleen samen hebben gewoond en kinderen hebben moet je wel een ouderschapsplan maken, maar ben je niet verplicht naar de rechter te gaan.
Doorwerking ouderschapsplan na scheiding
De eerste afspraken die jullie maken in het ouderschapsplan zijn vooral afspraken die gericht zijn op de nabije toekomst. Het is goed om te onthouden dat de (eerste) afspraken in de praktijk niet altijd werken of aanpassingen nodig hebben in verloop van tijd.
Voorbeeld redenen voor het wijzigen van afspraken uit het ouderschapsplan
Ruben en Jessica zijn gescheiden en hebben samen een ouderschapsplan opgesteld ten behoeve van Anne. Na de scheiding wonen de (inmiddels) ex-partners Ruben en Jessica nog samen in het huis waarin zij voor de scheiding ook woonden, samen met Anne. De afspraken in het ouderschapsplan zijn ook gericht op de situatie zoals die nu is. Hierin is bijvoorbeeld opgenomen dat Ruben samen met Anne opstaat en haar naar school brengt. Jessica begint altijd vroeg met werken en is rond schooltijd klaar en haalt Anne weer van school op. Ze komen allebei de afspraken na. Na drie maanden heeft Ruben een ander huis gevonden. In het ouderschapsplan is niets opgenomen over deze nieuwe situatie. Wanneer is Anne bij welke ouder en wie brengt haar naar school?
Het voorbeeld laat zien waarom het nodig is om afspraken te wijzigen of bij te stellen. Maar wat betekent dit dan voor het opstellen van het ouderschapsplan? Het is voor nu vooral goed om er rekening mee te houden dat de afspraken in het ouderschapsplan soms vragen om aanpassingen, verduidelijking of vervanging. Op die manier help je jezelf en je kind alvast voorbereiden op de toekomst. Probeer altijd goed contact te houden met je (ex-)partner, zodat jullie afspraken in de toekomst makkelijker kunnen wijzigen. Dan heb je meer kans dat de afspraken écht passen bij jullie (nieuwe) situatie. Het dynamisch ouderschapsplan helpt je bij het maken van nieuwe afspraken.
Het scheidings- en ouderschapsplan
Onderschat het opstellen van het ouderschapsplan niet. Naast alle afspraken over de zorg en omgang van je kind moet je nog tal van andere zaken regelen en afspraken vastleggen. Er komt ineens een hoop op je bordje zodra je weet dat je gaat scheiden. Het is daarom fijn als er middelen zijn om je te helpen en het je gemakkelijker te maken.
Uitelkaar.nl beseft dit en helpt jullie graag om de scheiding structureel en met gepaste hulp tot een goed einde te brengen. Neem vrijblijvend contact op met één van onze casemanagers via de chat, telefoon of e-mail om te bespreken of uit elkaar gaan via Uitelkaar.nl bij je past.
Ouderschapsplan voorbeeld Lees meer
Gerelateerde artikelen
Scheiden en verhuizen met kind: mag dat?
25 juni 2024Uit onderzoek van het CBS blijkt dat na een scheiding ouders meestal bij elkaar in de buurt blijven wonen. Driekwart van de ouders blijft binnen 10 kilometer van elkaar wonen. Wanneer jullie gaan scheiden of gescheiden zijn...
Lees verderInformatieplicht ouders na scheiding
15 mei 2024In het geval dat een van jullie het gezag heeft, heeft deze ouder informatieplicht ten opzichte van de ouder zonder gezag. In de meeste gevallen hebben na scheiding jullie beiden als ouders het gezag. Welke informatie ben...
Lees verderIs een ouderschapsplan verplicht?
15 mei 2024Als je gaat scheiden is de term ouderschapsplan vast voorbij gekomen. Misschien weet je zelfs al wat het is. Maar moet jij ook een ouderschapsplan maken met je (ex-)partner? Als je dat nog niet weet is dit artikel nuttig,...
Lees verder