Scheiding aanvragen: alles wat je moet weten

16 januari 2024

Hoe vraag je een echtscheiding aan? 

Een scheiding zet je wereld op zijn kop. Of je de scheiding nou zelf hebt geïnitieerd of je partner, dat maakt weinig verschil. Waarschijnlijk zit je hoofd boordevol vragen als: hoe vraag ik een scheiding aan, welke stappen moet ik doorlopen bij een scheiding, welke scheidingsmethodes zijn er, hoe vertel ik het de kinderen en wat moet ik allemaal regelen?


Laat je goed voorlichten

Belangrijk is om je goed te informeren en voor te laten lichten. In deze blog vertellen we je stap voor stap waar je aan moet denken voordat je je scheiding gaat aanvragen. 

Hoe start je een echtscheidingsprocedure?

Als je een scheiding wilt aanvragen, is het belangrijk om je eerst te gaan verdiepen in de verschillende scheidingsmethodes. Veel mensen denken nog onterecht dat ze voor een scheiding altijd naar een advocaat moeten gaan. Dit klopt niet: tegenwoordig kun je op drie verschillende manieren je scheiding aanvragen:

    - via een advocaat
    - via een mediator
    - zelf online regelen


Tip voor online scheiding aanvragen

Wat deze laatste optie betreft: veel mensen weten niet dat je, je scheidingsdocument zelf kan maken. Wel is het zaak dat een advocaat of mediator de documenten aan het einde van de rit juridisch checkt om ze vervolgens bij de rechtbank in te dienen. Als je online gaat scheiden, is het dus verstandig om te kijken of de advocaat inbegrepen is bij je traject. Bij het online scheidingsplatform Uitelkaar.nl is dit wel het geval.

Meer over de verschillende scheidingsmethoden

Als je gaat scheiden hoef je dus niet meteen een advocaat in te schakelen. Wil je meer lezen over de verschillende scheidingsmethoden die er zijn? Lees dan ook onze blog Scheiden via een mediator, advocaat of online: wat is het verschil. 

Welke documenten heb ik nodig als ik een scheiding wil aanvragen?

  • Als je getrouwd bent en geen minderjarige kinderen hebt, volstaat het om een document met afspraken over de toekomst in te dienen bij de rechtbank. Het handigste is om een goed echtscheidingsconvenant te (laten) maken. 

  • Ben je getrouwd en heb je minderjarige kinderen? Dan dien je ook nog een ouderschapsplan in te dienen.

  • Zijn jullie niet getrouwd, maar hebben jullie wel minderjarige kinderen, dan volstaat een ouderschapsplan.  

Via welke wegen kan ik een scheiding aanvragen?

Je scheiding kun je op verschillende manieren regelen: via een advocaat, mediator én online, bijvoorbeeld via Uitelkaar.nl. Deze laatste optie is bij veel mensen nog niet heel erg bekend, maar is de perfecte manier om je scheiding in eigen tempo en vanuit huis te regelen. Wel is het zo dat online scheiden vooral geschikt is voor stellen die goed met elkaar communiceren en samen de scheiding zo goed mogelijk willen afwikkelen. 

Welke stappen moet je nemen als je een scheiding wilt aanvragen?

Globaal gezien zijn er drie fases:

   - Fase I - stappen voor de scheiding
   - Fase II - stappen tijdens de scheiding
   - Fase III - stappen na de scheiding

Fase I - stappen voor de scheiding

In de eerste fase is het vooral belangrijk om goed te communiceren met je partner. Ook is het verstandig om - als het duidelijk is dat de scheiding wordt ingezet - je de kinderen informeert. In deze fase zou je ook een aantal mensen in je omgeving op de hoogte kunnen stellen. Denk er goed over na wie je allemaal bij de scheiding wilt betrekken.
 


Oriëntatie scheiding

In deze fase is het belangrijk om je goed te oriënteren op alles wat er bij een scheiding geregeld moet worden. Zoals de scheidingsmethode. Het is handig om een stappenplan te downloaden zodat je houvast hebt in deze beginperiode. 

Fase II - stappen tijdens de scheiding

Als je hebt gekozen voor de methode van scheiden die bij jullie past, is het tijd om de zaken te gaan regelen. De belangrijkste zaken die je moet regelen zijn:

   - huwelijkse voorwaarden checken
   - afspraken maken over het huis
   - de inboedel verdelen
   - geldzaken verdelen
   - pensioenen vaststellen en verdelen
   - afspraken maken over partneralimentatie
   - de zorgverdeling kinderen bepalen
   - kinderalimentatie berekenen
   - overige afspraken kinderen maken

Hulp inschakelen

Kom je er niet helemaal uit met je (ex-)partner, schakel dan extra hulp in van een mediator of andere experts. Laat je afspraken ook altijd controleren door een specialist, dit kan een advocaat of mediator zijn. Check bij online scheiden of de kosten van de advocaat inbegrepen zijn. 


Indiening scheidingsdocumenten

Is alles in orde? Dan kun je je echtscheidingsconvenant bij de rechter indienen. Meestal doet de advocaat dit voor je. Als je online gaat scheiden via Uitelkaar.nl, dient de aangesloten advocaat na een review je scheidingsdossier in bij de rechter. 

Fase III - stappen na de scheiding

  • akte van berusting tekenen

  • financiën regelen, zoals wijzigingen doorgeven aan de Belastingdienst, huurtoeslag aanvragen, etc. 

  • inschrijving bij de Burgerlijke Stand

Let op: zonder deze laatste stap is je scheiding niet officieel!

Meer informatie over welke stappen je moet je nemen om een scheiding aan te vragen? 

Wil je meer informatie over alle stappen die je moet nemen om je scheiding aan te vragen. Of wil je alles op je gemak nog even doorlezen? Download dan ook ons Stappenplan scheiden. Hierin staat hoe je stap voor stap je scheiding kunt regelen. 

Actueel

6 tips voor scheiden tijdens de lockdown

04 januari 2021

Ben je net de eerste coronacrisis doorgekomen, volgt er in het najaar weer een crisis die nu rondom Kerst overgaat in een lockdown. Voor sommige stellen is dit de bekende druppel. Zij willen de scheiding niet langer uitstellen. Maar hoe pak je zo’n scheiding tijdens de lockdown aan nu vrijwel alle instanties, kantoren en diensten gesloten zijn?

Lees verder