Wat is co-ouderschap?

Als je gaat scheiden en kinderen hebt, moet je met je (ex-)partner afspraken maken over hoe je het ouderschap hierna vormgeeft. Een belangrijk onderwerp daarbij is hoe je de zorg en opvoeding van uw kinderen verdeelt.

Bij co-ouderschap kies je ervoor om de kosten en de zorg- en opvoedingstaken van de kinderen gelijk te verdelen: jullie zorgen allebei evenveel voor de kinderen. Wel moet je dan bespreken op welk adres jullie de kinderen inschrijven (opgeven bij de ‘Basisregistratie personen' in de gemeente waar je woont, voorheen ‘Gemeentelijke Basisregistratie’ genoemd).

Je kan ook een andere zorg- of omgangsregelingen afspreken. Je kunt dan afspreken waar de kinderen gaan wonen en hoe vaak ze de andere ouder (deze wordt de niet-verzorgende ouder genoemd) zien.

Het adres waar de kinderen gaan wonen heet het 'hoofdverblijf'. Dit heeft gevolgen voor toeslagen, heffingskortingen en kinderbijslag. Meer informatie vindt je op de websites van de Belastingdienst, het Nibud en de Sociale Verzekeringsbank.

De afspraken over de zorg- en opvoeding van je kinderen, ook wel zorgregeling of omgangsregelingen genoemd, leg je vast in het ouderschapsplan