Alimentatie

 

Alimentatie en scheiden

Als u en uw (ex-)partner besluiten om van elkaar te gaan scheiden kan het, afhankelijk van de afspraken die u maakt, zijn dat u of uw (ex-)partner alimentatie moet betalen. Alimentatie betalen na uw (online) scheiding is een wettelijke verplichting.

Er zijn twee soorten alimentatie waar u na uw scheiding mee in aanraking kunt komen: partneralimentatie en kinderalimentatie. De hoogte is afhankelijk van uw situatie tijdens en na het scheiden.

 

Online scheiden op uitelkaar.nl

U en uw (ex-)partner hebben besloten om te gaan scheiden en u wilt er samen goed uit komen. Zeker als er kinderen in het spel zijn is dit belangrijk. Bij uitelkaar.nl staat centraal dat u de afspraken betreffende uw online scheiding zelf vormgeeft. Als er punten zijn waarop u vastloopt, biedt uitelkaar.nl uitkomst door u deskundige hulp te bieden. Op deze manier houdt u de kosten laag en bouwt u aan een goede toekomst.

 

 

Goede afspraken?

Iets voor u?
  

Soorten alimentatie

 

Partneralimentatie

Met uitelkaar.nl maakt u samen een scheidingsplan. Daarin legt u ook afspraken vast over partneralimentatie. Heeft u daarbij extra hulp nodig? Dan kunt u via uitelkaar.nl een expert inschakelen.

Het vaststellen van de partneralimentatie hangt samen met:

  • De behoefte van de ontvangende partij
  • De draagkracht van de alimentatieplichtige

De alimentatieplichtige kan de alimentatie als aftrekpost opgeven bij de belasting en de ontvanger moet belasting betalen over het te ontvangen bedrag.

 

Meer over partneralimentatie

Kinderalimentatie

Uitelkaar.nl biedt de mogelijkheid om met online begeleiding een ouderschapsplan op te stellen. Afspraken over de kinderalimentatie worden hier ook in opgenomen.

De hoogte van kinderalimentatie wordt bepaald door:

  • De kosten voor de zorg en opvoeding van de kinderen.
  • Het gezamenlijk inkomen vóór de scheiding.
  • De draagkracht van beide ouders na scheiding.

Aan de hand hiervan kan worden berekend wat u ontvangt van uw (ex-)partner of wat u moet betalen aan uw (ex-)partner.

 

Meer over kinderalimentatie

 

  

Meer informatie

 

Belasting over alimentatie

Het krijgen of ontvangen van alimentatie kan gevolgen hebben voor uw belastingaangifte. Zowel voor het krijgen als ontvangen moet u met een aantal zaken rekening houden.

Lees verder over belasting

Alimentatie wijzigen

De kans bestaat dat de situatie van u of uw (ex-)partner verandert na uw scheiding. Misschien is één van u meer of juist minder gaan verdienen. Het kan dan wenselijk zijn om de gemaakte afspraken te herzien. 

Lees verder over alimentatie wijzigen

 

Goede afspraken?

"Wij helpen u graag"
Anouk Wijsman

Anouk Wijsman

Anouk Wijsman Casemanager

Uitelkaar.nl