Wat is de impact van scheiden op je sociale leven?

29 mei 2020

Vanuit verschillende invalshoeken kun je betrokken raken bij een scheiding. Je gaat bijvoorbeeld zelf scheiden, je vriendin gaat scheiden of iemand in de familie gaat scheiden. Een scheiding heeft impact op het sociale leven. Als je zelf gaat scheiden ben je misschien bang dat jullie scheiding de vriendenkring verdeeld. Als een vriend van je gaat scheiden twijfel je misschien of je je vriend niet gaat verliezen. In dit artikel lees je over de impact van scheiden op het sociale leven, belicht vanuit meerdere perspectieven.

Pagina inhoud

  Je vrienden gaan scheiden

  Als niet jij, maar je vrienden gaan scheiden, dan kan dit impact op jou hebben. Er ontstaat vaak twijfel of de relatie tussen jou en je vrienden niet te veel gaat veranderen, of er ontstaat angst dat je straks moet kiezen tussen één van hen. Dat is heel begrijpelijk. Het kan je helpen je angst en twijfel naar hen uit te spreken. Vertel hen wat je voelt en dat je hoopt dat de vriendschap in stand blijft.

  Houd er rekening mee dat de scheiding van vrienden voor een tweedeling kan zorgen zonder dat dit jouw intentie is. Soms gebeurt zoiets gewoon. Probeer het te accepteren en je eigen weg daarin te vinden. Er zijn geen etiquetteboeken geschreven over hoe je moet omgaan met de situatie. Dat is voor iedereen anders, voor zowel jou als je vrienden die in een scheiding liggen.

  Een vriend of vriendin gaat scheiden

  Ook als één van je vrienden/vriendinnen gaat scheiden kan dit impact hebben op jouw leven. Je vriend(in) zal je misschien meer nodig hebben en emotioneel instabiel kunnen reageren. Wees er voor diegene en praat er samen over. 

  Iedereen reageert anders op de scheiding, dat is heel begrijpelijk. Jij als vriend of vriendin weet ook niet van te voren hoe je reageert op het scheiden van een vriend(in). In het artikel van Eva schrijven gescheiden vrouwen over hun ervaringen met hun vriendinnen toen ze gingen scheiden. Hieruit blijkt dat sommige goede bedoelingen of reacties verkeerd opgevat kunnen worden of niet teweeg brengen wat je eigenlijk wilt. Je kunt hun ervaringen gebruiken als tips om het anders te doen. Op die manier kun je je wellicht voorbereiden op wat komen gaat. Maar uiteindelijk is het belangrijk dat je naar je eigen gevoel luistert en dicht bij jezelf blijft. Vraag desnoods hoe je kunt helpen, als je het even niet zo goed weet.

  Jouw scheiding en de impact op je vriendenkring

  Jouw scheiding kan grote impact hebben op je vriendenkring. Het kan ervoor zorgen dat de dynamiek verandert. Het is daarom belangrijk om je vrienden op tijd op de hoogte te brengen van je scheiding. Op die manier gun je hen de kans om je scheiding met je (ex-)partner op hun eigen manier te verwerken en nog belangrijker: je gunt jezelf de kans om je vrienden jou te laten steunen bij het verwerken van je scheiding. 

  Vooral bij (ex-)partners die in dezelfde vriendenkring zitten, komt het voor dat de dynamiek verandert. Er zullen vrienden zijn die meer verbondenheid met jou voelen, of juist met je (ex-)partner. Het kan ook zijn dat er iets tussen jou en je (ex-)partner is gebeurd en dat je vrienden een kant kiezen. Al deze situaties kunnen zorgen voor een verandering.

  Het is belangrijk om die verandering te accepteren. Je hebt niet altijd in de hand hoe anderen reageren en zich voelen. Het voor jezelf een plekje geven en erover blijven praten is het advies. Het is jammer dat de dynamiek verandert, maar dat betekent niet dat je de hele vriendengroep hoeft op te geven. Er kan juist weer iets moois voor terug komen. 

  Jouw scheiding en de impact op je familie

  Jullie scheiding kan ook veel impact hebben op je familie. Denk bijvoorbeeld aan je ouders die opa en oma zijn voor jullie kinderen of je zus die een nauwe band heeft gekregen met jouw (ex-)partner. Jullie scheiding kan bij je familie veel vragen en onzekerheid oproepen. Want mag de familie van je (ex-)partner jou nog wel spreken? En hoe zit het met de jaarlijkse familiebarbecue? 

  Je familie wil er graag voor jou zijn en ze zullen doen wat ze kunnen om je te steunen. Het is daarbij echter goed om te onthouden dat ook zij met de nieuwe situatie moeten leren omgaan. Betrek je familie bij je scheiding, want ook zij ervaren onzekerheid en blijven met veel vragen zitten. Erken dat de verandering ook voor hen groot is en praat erover als dat lukt. Dat kan je band alleen maar versterken. 

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Als vrienden scheiden 

  Het mooiste is als jij en je (ex-)partner als vrienden kunnen scheiden. Scheiden als vrienden betekent namelijk dat je elkaar kunt blijven zien, zonder dat het te ongemakkelijk wordt of dat het veel heftige emoties oproept. Natuurlijk kunnen er altijd emoties zijn, maar die zijn toch anders als je niet als vrienden uit elkaar gaat. 

  Als je als vrienden uit elkaar gaat, brengt het ook met zich mee dat je vrienden minder het gevoel zullen hebben dat zij een kant moeten kiezen en dat is fijn. Bij een vechtscheiding kan het voorkomen dat je vrienden kwijt raakt, omdat jij en je (ex-)partner dezelfde vrienden hebben en slecht over elkaar praten. Je vrienden zullen eerder een kant kiezen of zelfs de vriendschap verbreken. De spanningen zijn te hoog zijn opgelopen en de vriendschap is niet meer zoals vroeger. 

  Je kunt zelfs vrienden kwijtraken waarmee je (ex-)partner niet bevriend was, als je continu in een negatieve spiraal beland en veel slechts vertelt over je (ex-)partner. Dat kan namelijk zorgen voor een muur tussen jou en je vriend(in). 

  Het is niet altijd te voorkomen dat het niet lukt om als vrienden te scheiden met je (ex-)partner. Juist dan zal je je vrienden nodig hebben. Probeer daarom te voorkomen dat je hen niet afstoot. Natuurlijk mag je je frustratie en de heftige emoties over de scheiding uitspreken, maar onthoud dat sommige vrienden niet alle negativiteit kunnen verdragen (op lange termijn). Begrijp dat het ook lastig kan zijn voor je vrienden en zoek eens naar een andere manier om je te laten helpen. Zoek bijvoorbeeld samen naar afleiding en vind troost in de steun van je vrienden.

  Gerelateerde artikelen

  3 tips om een slechte dag door te komen

  02 september 2020

  Het gebeurt ons helaas allemaal wel eens, met onze verkeerde been uit bed stappen. Zo’n dag waarin je het liefst de hele dag onder je dekens blijft liggen omdat je even niet lekker in je bubbel zit. Scheiden is een lastige...

  Lees verder

  Hoe bereid je je voor op een date?

  12 augustus 2020

  Ben je er aan toe om weer nieuwe mensen te gaan ontmoeten en een eventuele relatie te beginnen? Dan ga je je wagen op de datingmarkt. Hopelijk ontmoet je iemand die leuk genoeg is om mee te gaan praten en als je elkaar wat...

  Lees verder

  20 beste breakup songs

  05 augustus 2020

  Uit elkaar gaan is meestal een pijnlijk proces en vaak kan het verdriet overweldigend zijn. Alsof er een zwart gat is ontstaan waar eerst je hart zat. Daarom kan het zijn dat je even tijd voor jezelf nodig hebt om alle...

  Lees verder