Help mijn kind gaat scheiden!

04 juni 2018

Je kind gaat scheiden. Misschien zag je het aankomen, misschien was het donderslag bij heldere hemel. Een ingrijpende en emotionele beslissing. Vooral voor het gezin van je kind, maar ook voor jou is dit heftig en spelen emoties als boosheid, verdriet, teleurstelling en machteloosheid een rol. Als ouder wil je ze natuurlijk dit en verder verdriet besparen.

Pagina inhoud

  Rol van betekenis

  Je staat je kind natuurlijk bij met advies, raad en daad. Maar misschien vraag je je ook af welke gevolgen de scheiding voor jou heeft. Je maakt je wellicht zorgen of je de kleinkinderen straks nog wel regelmatig ziet? Hoe zal het gaan met de verjaardagen; ben ik dan nog wel welkom? Komen ze nog wel naar ons huwelijksjubileum? Wat als mijn kind straks een omgangsregeling heeft met zijn toekomstige ex waarin de kleinkinderen niet zo vaak bij hem of haar zijn: blijft er dan nog wel tijd over voor mij? Zullen die weekenden dan niet volop benut worden met leuke uitjes met zijn (of haar) kinderen? Een bezoekje aan opa en oma zit er dan misschien minder in. Een verdrietig vooruitzicht, want je wilt zo graag een rol van betekenis spelen in het leven van je kleinkinderen.

  Lees meer over de impact van scheiden

  Blusdeken

  Wat kun je dan het beste doen? Iedereen is erbij gebaat dat de scheiding in harmonie gebeurt. Dus hoe boos je nu misschien ook bent op je ex-schoonzoon of -dochter, probeer vooral geen olie op het vuur te gooien. Wees als een blusdeken. Natuurlijk mag je kind bij jou stoom afblazen, heel goed zelfs. Maar zodra je zoon of dochter weer is afgekoeld, dankzij jouw luisterend oor, kijk of je hem of haar kunt stimuleren de dialoog met de voormalige partner op te pakken en er in goed overleg uit te komen. Dat is voor iedereen goed en vergroot de kans op een goede omgangsregeling, of misschien zelfs co-ouderschap, enorm. Waardoor jij de opa of oma kan blijven die je wilt zijn.


  Meer weten? Ook als opa of oma mogen jullie Uitelkaar.nl vrijblijvend bellen. Jullie kunnen ook een bezoek brengen aan de website. Heel veel succes in deze vervelende situatie. We staan jullie, en jullie kind, graag bij.

  Wat is de impact van scheiden op je sociale leven? Lees meer