Verknochte goederen bij een echtscheiding: hoe zit dat?

18 september 2023

Het verdelen van bezittingen kan spanning opleveren bij een scheiding. Vooral als het om spullen of geldbedragen gaat waarvan je vindt dat ze echt alleen bij jou horen en niet bij de ander, kan het moeilijk zijn om te bepalen hoe jullie hiermee om moeten gaan. Juridisch gezien is er een term voor zaken die als hoogstpersoonlijk kunnen worden aangemerkt en daarom privé-eigendom zijn: verknochte goederen. In dit artikel geven we voorbeelden van wat verknochte goederen kunnen zijn en hebben we het over de verdeling ervan bij een scheiding.

Pagina inhoud

    Voordelen van verknochte goederen

    Verknochte goederen zijn goederen die zo nauw verbonden zijn met een bepaalde persoon of situatie dat ze niet kunnen worden gescheiden zonder onredelijk te zijn of schade toe te brengen aan de persoon van wie het is.

    Het concept van verknochte goederen wordt vaak toegepast bij echtscheidingen. Of iets een verknocht goed is, hangt vaak af van de situatie. Emotionele waarde is niet genoeg. Goederen zijn namelijk alleen in speciale omstandigheden verknocht.

    Voorbeelden van verknochte goederen kunnen zijn:

    • persoonlijke sieraden en kleding.
    • goederen die bij het uitvoeren van een bepaalde baan horen. Bijvoorbeeld de materialen die een edelsmid bij zijn/haar vak gebruikt.
    • smartengeld is over het algemeen ook verknocht. Smartengeld is een vergoeding voor immateriële schade die je hebt opgelopen bij een ongeval.
    • arbeidsongeschiktheidspensioen. Dit is een aanvulling op de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen).

    Verdeling van verknochte goederen

    Het is dus meer uitzondering dan regel dat goederen juridisch gezien als verknocht worden beschouwd. Als je ergens een sterke emotionele waarde aan hecht, betekent het vaak niet dat het juridisch ook een ‘verknocht’ goed is. Zijn de omstandigheden zo bijzonder dat het goed onlosmakelijk van één van jullie is of is het “alleen” van emotionele waarde?

    Het maakt niet uit of jullie huwelijkse voorwaarden hebben of dat jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, de verknochte goederen vallen bij voorbaat niet in de gemeenschap.

    Los van of een goed juridisch gezien een verknocht goed genoemd kan worden, is het natuurlijk belangrijk om bij het verdelen van de spullen bij een scheiding te kijken naar wat iets voor jullie betekent. Is je (ex-)partner enorm gehecht aan een bepaald kunstwerk en heb jij er minder mee? Gun het je (ex-)partner. Jij neemt dan iets anders met een vergelijkbare waarde. Als het niet 50/50 uitkomt, bepaal je een bedrag dat de een aan de ander moet vergoeden om de verdeling weer eerlijk te maken.

    Zorg er voor dat de verdeling niet te veel verschil in waarde bevat (of het nu om spullen of geld gaat), want anders kan de Belastingdienst het beschouwen als een schenking van de een aan de ander en moet je er schenkbelasting over betalen.

    Bij het proces van bezittingen verdelen, kan het nuttig zijn om professioneel advies in te winnen. Advocaten kunnen helpen om een eerlijke en evenwichtige regeling te bereiken die rekening houdt met zowel juridische als emotionele aspecten van de situatie. Mochten jullie hulp van Uitelkaar.nl nodig hebben, dan staan wij voor jullie klaar. Bijvoorbeeld met een mediationmodule zodat jullie samen tot een oplossing kunnen komen die voor beide partijen aanvaardbaar is.

    Inboedellijst bij scheiding: gratis download Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Waarde inboedel bepalen bij scheiding

    28 mei 2024

    Bij een scheiding is het verdelen van de inboedel niet makkelijk. Vooral als bepaalde spullen voor jullie beiden een emotionele waarde hebben. Onder inboedel verstaan we de spullen in en rondom het huis. Als je getrouwd...

    Lees verder

    Inboedellijst bij scheiding: gratis download

    14 mei 2024

    Je verdeelt bij de scheiding de gezamenlijke bezittingen. Het maakt daarbij verschil of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of in beperkte gemeenschap van goederen. Bezittingen verdelen...

    Lees verder

    Verdelen auto bij scheiding: hoe werkt dat?

    21 februari 2023

    Wanneer je uit elkaar gaat verdeel je jullie bezittingen, vermogen en schulden. Dit is een ingewikkeld proces waar veel vragen bij komen kijken. Hoe zit het met huisdieren, het huis en: de auto? In dit artikel bieden we...

    Lees verder