Verdelen auto bij scheiding: hoe werkt dat?

10 december 2019

Wanneer je uit elkaar gaat verdeel je jullie bezittingen, vermogen en schulden. Dit is een ingewikkeld proces waar veel vragen bij komen kijken. Hoe zit het met huisdieren, het huis en: de auto? In dit artikel schenken we helderheid op de verdeling van de auto bij scheiding.

Pagina inhoud

  Wat komt er kijken bij het verdelen van de auto?

  Hoe de verdeling van de auto en de rest van jullie spullen in zijn werk gaat hangt af van de basis van jullie relatie. Wonen jullie samen? Dan gelden er andere afspraken dan wanneer je getrouwd of geregistreerd partners bent. En voor die laatste twee groepen geldt ook nog eens dat er een verschil is tussen een verbintenis op basis van gemeenschap van goederen, beperkte gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden.

  Gemeenschap van goederen

  Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan zijn de volgende, bestaande onderdelen van jullie samen:

  • bezittingen
  • schulden
  • erfenissen
  • schenkingen

  Je hebt evenveel recht op deze onderdelen als jouw partner. Bij scheiding in gemeenschap van goederen worden alle bezittingen en schulden namelijk evenredig verdeeld over de partners.

  Nu vraag je je vast af hoe je een auto ‘evenredig’ verdeeld. Hierover kunnen jullie samen afspraken maken. Jullie kunnen ervoor kiezen om de auto te verkopen en de opbrengst ervan te splitsen. Ook kunnen jullie besluiten dat één van jullie de auto overneemt en de ander een ander item van ongeveer dezelfde waarde meeneemt (of meerdere items bij elkaar die samen dezelfde waarde hebben). Je kunt er zelfs voor kiezen om de auto gezamenlijk te blijven gebruiken. Via Uitelkaar.nl kan je afspraken maken over de verdeling van de auto, zodat dit later niet voor conflicten zorgt.

  Let op: soms zijn onderdelen uitgesloten bij de verdeling of gelden er andere regels dan de standaard regels. Lees in het artikel Ingewikkelde gevallen bij verdeling welke onderdelen bijzondere regels hebben.

  Beperkte gemeenschap van goederen

  Zijn jullie op of na 1 januari 2018 getrouwd? Dan vallen niet alle bezittingen en schulden automatisch onder de gemeenschap van goederen. Alle bezittingen, schulden, erfenissen en schenkingen die je had vóór je ging trouwen blijven van jezelf. Alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk zijn ontstaan, zijn automatisch van jullie samen geworden. Aan de hand van het voorbeeld hieronder wordt duidelijk wat dit betekent voor de auto.

  Voorbeeld bij beperkte gemeenschap van goederen

  Stel, Michel en Anna zijn op 2 juni 2019 getrouwd. Het huwelijk liep helaas niet zoals zij hoopten en ze besluiten samen te gaan scheiden. Anna wilt de auto houden, want ‘hij staat immers op haar naam’. Michel wilt niet dat Anna de auto in haar bezit houdt, want ‘de auto was eerder van hem voor zij gingen trouwen’. Samen komen ze er niet uit en ze vragen om advies bij hun advocaat. De advocaat legt uit dat Michel moet aantonen dat hij een bewijs van eigendom heeft van de auto van het moment vóór de overschrijving op Anna’s naam. De aankoopnota van de auto voldoet. Michel heeft de aankoopnota niet bewaard en verder ook geen bewijs dat de auto eerst van hem was. Dit betekent dat Anna recht heeft op de helft van de auto. De verdeling gaat zoals de verdeling van gemeenschap van goederen (zie het kopje ‘Gemeenschap van goederen’).

  Tip: bewaar altijd bonnen, aankoopnota’s, testamenten en schenkingsaktes om te voorkomen dat je bezittingen moet delen met je (ex-)partner die anders van jou alleen zijn.

  Lees meer over de inboedellijst

  Verdelen auto bij huwelijkse voorwaarden

  Als jullie ervoor kozen om te trouwen onder huwelijkse voorwaarden, dan maakten jullie afspraken over de verdeling van jullie vermogen en goederen. Jullie hadden de optie om alleen de kosten van het huishouden en zorg te delen en de rest van jullie inkomsten en spullen gescheiden te houden. Er was ook de optie om het vermogen van jullie beiden eerst bij elkaar te leggen en daarna eerlijk te verdelen. Een andere optie was om per vermogen en goed vast te leggen wat wel of niet onder de huwelijkse voorwaarden zou vallen.

  Oftewel, jullie hadden veel keus en vrijheid in het opstellen van jullie persoonlijke voorwaarden en wensen. Zelfs tijdens het huwelijk konden jullie bij de notaris nog afspraken wijzigen.

  Maar hoe zit het dan met de verdeling van de auto? Er zijn tal aan mogelijkheden. Daarom helpen de drie voorbeelden hieronder je bij het bepalen wat in jouw situatie van toepassing kan zijn.

  Voorbeeld 1 auto verdelen bij huwelijkse voorwaarden

  Oliver en Elles hebben ten tijde van het huwelijk gekozen om hun spullen en vermogen op geen enkele manier te delen. Ze dragen alleen de kosten voor het huishouden en voor de zorg van elkaar. Elles heeft de auto gekocht en die auto staat op haar naam. Omdat Oliver en Elles hun vermogen en spullen gescheiden hebben gehouden, hoeft Elles de auto op geen enkele manier met Oliver te delen. De auto blijft van Elles.

  Voorbeeld 2 auto verdelen bij huwelijkse voorwaarden

  In het geval van Dante en Isa hebben zij gekozen om bepaalde vermogen en inkomsten te delen en een gedeelte erbuiten te laten. Het huis blijft van Isa. Dante houdt de verzameling artistieke beelden. Verder kozen zij ervoor om de inkomsten en alle andere spullen bij scheiden eerlijk te verdelen.

  De auto kochten Dante en Isa ten tijde van het huwelijk samen. Dante betaalde toen €5.000,- en Isa €450,-. Ze hebben hun huwelijkse voorwaarden in de loop der tijd niet aangepast en weten nu niet hoe zij de auto moeten verdelen. De advocaat vertelt hen dat er in de huwelijkse voorwaarden staat dat alle spullen eerlijk verdeeld moeten worden. Maar omdat Dante meer dan de helft van de auto heeft betaald uit zijn persoonlijk inkomen valt de auto niet meer onder een goed dat verdeeld moet worden. Dante krijgt de auto in zijn bezit. Alle overige spullen hebben zij helft om helft betaald van hun inkomsten en deze moeten zij wel eerlijk verdelen.

  Voorbeeld 3 verdelen auto bij huwelijkse voorwaarden

  Midas en Eva delen de inkomsten die zij door werken hebben gekregen gelijk, met aftrekking van de huishoudelijke kosten. Zij kozen ervoor om alle spullen ook eerlijk te verdelen. Midas heeft alleen achter gehouden dat hij een oude opgeknapte oldtimer auto heeft staan in een afgelegen schuur en is ook niet van plan om deze met Eva te delen. Tijdens een officiële berekening wordt de oldtimer van Midas ontdekt. Omdat Midas dit verzweeg voor Eva moet hij de gehele waarde van de oldtimer aan Eva vergoeden. Als hij het ten tijde van het opstellen van de voorwaarden netjes had gemeld, had hij maar de helft hoeven ‘verdelen’ met haar.

  Tip: zit er geen voorbeeld bij die aansluit bij jullie opgestelde voorwaarden? Of twijfel je hoe jullie de verdeling moeten maken? Stel gerust je vraag aan je persoonlijke casemanager van Uitelkaar.nl en deze zal je verder helpen.

  Waarde bepalen en schadevrije jaren verdelen

  Als je weet onder welke huwelijkse voorwaarden jullie zijn getrouwd, dan resten nog twee belangrijke zaken voor jullie goede afspraken kunnen maken over de verdeling van de auto. Zorg ten eerste dat je vaststelt wat de waarde van de auto is. Zo kunnen jullie de waarde van de auto meenemen in de totaalverdeling van jullie bezittingen. Ten tweede is het belangrijk dat je nagaat hoeveel schadevrije jaren jullie hebben en op wiens naam deze staan. Neem dit mee in de verdeling. Heb je alles in kaart gebracht? Dan kun je gaan onderhandelen en de afspraken vastleggen in jullie scheidingsplan.