Verdelen auto bij scheiding: hoe werkt dat?

21 februari 2023

Wanneer je uit elkaar gaat verdeel je jullie bezittingen, vermogen en schulden. Dit is een ingewikkeld proces waar veel vragen bij komen kijken. Hoe zit het met huisdieren, het huis en: de auto? In dit artikel bieden we helderheid over de verdeling van de auto bij scheiding.

Pagina inhoud

    Wat komt er kijken bij het verdelen van de auto?

    Hoe de verdeling van de auto en de rest van jullie spullen in zijn werk gaat hangt af van de vorm van jullie relatie. Wonen jullie samen? Dan gelden er andere afspraken dan wanneer je getrouwd of geregistreerd partners bent. En voor die laatste twee groepen geldt ook nog eens dat er een verschil is tussen een verbintenis op basis van gemeenschap van goederen, beperkte gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden.

    Auto verdelen bij gemeenschap van goederen

    Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan zijn de volgende zaken van jullie samen:

    • bezittingen
    • schulden
    • erfenissen
    • schenkingen

    Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen en gaat scheiden is het de bedoeling dat je alle bezittingen en schulden evenredig verdeeld.

    Nu vraag je je vast af hoe je een auto ‘evenredig’ verdeeld. Hierover kunnen jullie samen afspraken maken. Jullie kunnen ervoor kiezen om de auto te verkopen en de opbrengst ervan te splitsen. Ook kunnen jullie besluiten dat één van jullie de auto overneemt en de ander een ander item van ongeveer dezelfde waarde meeneemt (of meerdere items bij elkaar die samen dezelfde waarde hebben). Je kunt er zelfs voor kiezen om de auto gezamenlijk te blijven gebruiken. Via Uitelkaar.nl kan je afspraken maken over de verdeling van de auto, zodat dit later niet voor conflicten zorgt.

    Let op: soms zijn zaken uitgesloten van de verdeling of gelden er andere regels dan de standaardregels.

    Kijk of Uitelkaar.nl voor jullie werkt. Maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module.

    Auto verdelen bij beperkte gemeenschap van goederen

    Zijn jullie op of na 1 januari 2018 getrouwd? Dan vallen niet alle bezittingen en schulden automatisch onder de gemeenschap van goederen. Alle bezittingen, schulden, erfenissen en schenkingen die je had vóór je ging trouwen blijven van jezelf. Alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk zijn ontstaan, zijn automatisch van jullie samen geworden. Aan de hand van het voorbeeld hieronder wordt duidelijk wat dit betekent voor de auto.

    Voorbeeld auto verdelen bij beperkte gemeenschap van goederen

    Stel, Michel en Anna zijn op 2 juni 2019 getrouwd. Het huwelijk liep helaas niet zoals zij hoopten en ze besluiten samen te gaan scheiden. Anna wilt de auto houden, want ‘hij staat immers op haar naam’. Michel wilt niet dat Anna de auto in haar bezit houdt, want ‘de auto was eerder van hem voor zij gingen trouwen’. Samen komen ze er niet uit en ze vragen om advies bij hun advocaat. De advocaat legt uit dat Michel moet aantonen dat hij een bewijs van eigendom heeft van de auto van het moment vóór de overschrijving op Anna’s naam. De aankoopnota van de auto voldoet. Michel heeft de aankoopnota niet bewaard en verder ook geen bewijs dat de auto eerst van hem was. Dit betekent dat Anna recht heeft op de helft van de auto. De verdeling gaat zoals de verdeling van gemeenschap van goederen (zie het kopje ‘Gemeenschap van goederen’).

    Tip: bewaar altijd bonnen, aankoopnota’s, testamenten en schenkingsaktes om te voorkomen dat je bezittingen moet verdelen die van jou alleen zijn.

    Lees meer over de inboedellijst

    Auto verdelen bij huwelijkse voorwaarden

    Als jullie ervoor kozen om te trouwen onder huwelijkse voorwaarden, dan maakten jullie afspraken over de verdeling van jullie vermogen en goederen. Jullie hadden de optie om alleen de kosten van het huishouden en zorg te delen en de rest van jullie inkomsten en spullen gescheiden te houden. Er was ook de optie om het vermogen van jullie beiden eerst bij elkaar te leggen en daarna eerlijk te verdelen. Een andere optie was om per vermogen en goed vast te leggen wat wel of niet onder de huwelijkse voorwaarden zou vallen.

    Oftewel, jullie hadden veel keus en vrijheid in het opstellen van jullie persoonlijke voorwaarden en wensen. Zelfs tijdens het huwelijk konden jullie bij de notaris nog afspraken wijzigen.

    Maar hoe zit het dan met de verdeling van de auto? Er zijn tal aan mogelijkheden. Daarom helpen de 2 voorbeelden hieronder je bij het bepalen wat in jouw situatie van toepassing kan zijn.

     

     
    Danique van Wijk - Casemanager

    "bereken de waarde van je auto met de ANWB koerslijst."

     

    Voorbeeld 1 auto verdelen bij huwelijkse voorwaarden

    Oliver en Elles hebben in hun huwelijkse voorwaarden vastgelegd dat ze hun spullen en vermogen op geen enkele manier gaan delen. Ze delen alleen de kosten voor het huishouden. Elles heeft de auto gekocht en die auto staat op haar naam. Omdat Oliver en Elles hun vermogen en spullen gescheiden hebben gehouden, hoeft Elles de auto niet met Oliver te delen. De auto blijft van Elles.

    Voorbeeld 2 auto verdelen bij huwelijkse voorwaarden

    Dante en Isa hebben ervoor gekozen om een gedeelte van hun vermogen en inkomsten te delen en een gedeelte erbuiten te laten. Zo blijft het huis van Isa en Dante houdt de verzameling artistieke beelden. Verder kozen zij ervoor om de inkomsten en alle andere spullen bij scheiden eerlijk te verdelen.

    De auto kochten Dante en Isa ten tijde van het huwelijk samen. Dante betaalde toen €5.000,- en Isa €450,-. Ze hebben hun huwelijkse voorwaarden in de loop der tijd niet aangepast en weten nu niet hoe zij de auto moeten verdelen. De advocaat vertelt hen dat er in de huwelijkse voorwaarden staat dat alle zaken behalve het huis en de beelden eerlijk verdeeld moeten worden en dus ook deze auto. Isa en Dante besluiten de auto te verkopen en de opbrengst te verdelen.

    Waarde bepalen en schadevrije jaren verdelen

    Als je weet onder welke huwelijkse voorwaarden jullie zijn getrouwd, dan resten nog twee belangrijke zaken voor jullie goede afspraken kunnen maken over de verdeling van de auto. Zorg ten eerste dat je vaststelt wat de waarde van de auto is. Zo kunnen jullie de waarde van de auto meenemen in de totaalverdeling van jullie bezittingen. Ten tweede is het belangrijk dat je nagaat hoeveel schadevrije jaren jullie hebben en op wiens naam deze staan. Neem dit mee in de verdeling. Heb je alles in kaart gebracht? Dan kun je het verdelen en de afspraken vastleggen in jullie scheidingsplan.

    Inboedellijst bij scheiding: gratis download Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Waarde inboedel bepalen bij scheiding

    28 mei 2024

    Bij een scheiding is het verdelen van de inboedel niet makkelijk. Vooral als bepaalde spullen voor jullie beiden een emotionele waarde hebben. Onder inboedel verstaan we de spullen in en rondom het huis. Als je getrouwd...

    Lees verder

    Inboedellijst bij scheiding: gratis download

    14 mei 2024

    Je verdeelt bij de scheiding de gezamenlijke bezittingen. Het maakt daarbij verschil of je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of in beperkte gemeenschap van goederen. Bezittingen verdelen...

    Lees verder

    Verknochte goederen bij een echtscheiding: hoe zit dat?

    18 september 2023

    Het verdelen van bezittingen kan spanning opleveren bij een scheiding. Vooral als het om spullen of geldbedragen gaat waarvan je vindt dat ze echt alleen bij jou horen en niet bij de ander, kan het moeilijk zijn om te...

    Lees verder