Een LAT relatie leuk houden, hoe doe je dat?

23 september 2020

Living Apart Together, daar staat LAT voor. Het zijn mensen die een serieuze relatie hebben met elkaar, alleen niet samenwonen. Uit onderzoek blijkt dat de volgende 8 kenmerken bij gelukkige stellen horen: flexibiliteit, acceptatie van het onveranderbare, overtuiging van eeuwigheid, vertrouwen, wederzijdse afhankelijkheid, plezier in elkaar, een gekoesterde gedeelde geschiedenis en geluk. Geldt dit ook voor mensen in een LAT relatie?

Pagina inhoud

  5 kenmerken van een gelukkige LAT relatie

  Voor een LAT relatie ligt het net even anders dan een “normale” relatie. Hieronder hebben we 5 kenmerken neergezet die een LAT relatie leuk en stabiel houden:

  1. Goede communicatie

  Bij een LAT relatie zie je elkaar hoogstwaarschijnlijk niet elke dag, maar dit betekent niet dat je niet met elkaar kunt communiceren. Wees open naar elkaar toe over hoe het gaat en wat je van elkaar nodig hebt. Alleen dan kan de ander daar op inspelen en rekening met je houden.

  2. Duidelijke afspraken

  Veel mensen hebben nog het beeld dat een LAT relatie een open relatie is of dat je losjes met elkaar aan het daten bent en er ruimte is voor andere mensen. Dit is bij een LAT relatie over het algemeen juist niet het geval. Tenzij je hier afspraken over hebt gemaakt. Maak duidelijke afspraken over jullie verwachtingen van elkaar in deze relatie. Alleen dan weet iedereen waar hij/zij aan toe is.

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  3. Vertrouwen in elkaar

  Omdat je niet bij elkaar woont, moet je elkaar wat meer loslaten en erop vertrouwen dat het goed gaat. Vertrouwen moet je hebben door eerlijk en betrouwbaar tegen elkaar te zijn. Vaak is het motto “doen wat je zegt en zeggen wat je doet” een goede om je aan te houden.

  4. Plezier als jullie elkaar zien

  Probeer plezier te hebben als jullie elkaar zien. Samen kunnen lachen is een van de belangrijkste dingen in een relatie of het nu een “normale” relatie is of een LAT. Wees blij dat je elkaar ziet en dat je elkaar hebt.

  5. Acceptatie dat de relatie is zoals die is

  Wat de omgeving ook zegt of vindt, het is jullie relatie. Als een LAT relatie voor jullie het beste werkt dan is dit goed. Laat anderen lekker kletsen en een andere mening hebben over hoe dingen zogenaamd “horen” te zijn. Jullie volgen je eigen pad en accepteren dat de relatie is zoals die is. Een LAT relatie is namelijk ook een volle relatie en niet een tussenstap naar samenwonen.

  Dus wat voor relatie je ook hebt er zijn kenmerken die voor een gelukkig leven in een relatie zorgen. Hopelijk herkennen jullie je hierin en ookal blijft het hard werken, jullie zijn tevreden met wat je hebt.

  Communiceren met je (ex-)partner: tips en tricks Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Scheiden: partner vertellen dat je wil scheiden

  20 februari 2024

  Als je er zeker van bent dat je wilt scheiden, moet je dit aan je partner vertellen. Dit kan lastig zijn. Het beste is om dit te doen in een persoonlijk gesprek. Je kunt in dit gesprek uitleggen waarom het voor jou beter is...

  Lees verder

  10 tips voor uit elkaar gaan met pubers

  08 januari 2024

  Jij en je (ex-)partner hebben besloten om zonder elkaar verder te gaan. En nu vinden jullie het tijd om deze vervelende boodschap aan de kinderen te vertellen. Voor kleine kinderen is een scheiding vaak een abstract begrip...

  Lees verder

  Valentijnstips voor je relatie

  14 februari 2023

  Bij Uitelkaar.nl zien we vaak dat stellen uit elkaar zijn gegroeid. Zoals iedereen eigenlijk wel weet is een relatie, of eigenlijk de liefde, hard werken. Het vraagt tijd, aandacht en toewijding. En soms, soms loopt het...

  Lees verder