10 tips voor uit elkaar gaan met pubers

08 januari 2024

Jij en je (ex-)partner hebben besloten om zonder elkaar verder te gaan. En nu vinden jullie het tijd om deze vervelende boodschap aan de kinderen te vertellen. Voor kleine kinderen is een scheiding vaak een abstract begrip en begrijpen zij pas wat het betekent als ze de scheiding in de praktijk gaan ervaren. Pubers begrijpen vaak beter wat deze boodschap inhoudt en zullen anders reageren. Natuurlijk zal ieder kind in deze situatie anders reageren, daarom hebben we hebben we 10 tips voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen om het gesprek en de periode hierna zo goed mogelijk te laten verlopen.

Pagina inhoud

  Tip 1: Vertel het pas als het zeker is

  Allereerst is het belangrijk dat je op 1 lijn zit met je (ex-)partner. Daarbij is het van belang dat jullie pas iets laten merken op het moment dat het zeker is dat jullie ook echt uit elkaar gaan of gaan scheiden. Laat je daarom niet meeslepen in je emoties, want als je eerst zegt dat jullie gaan scheiden en daarna erop terugkomt dat jullie toch bij elkaar blijven, is dit erg verwarrend voor pubers. 

  Tip 2: Wacht op een goed moment

  Wanneer het zeker is dat jullie uit elkaar gaan, is het tijd om dit aan de kinderen te vertellen. Maar wat is een goed moment? Uiteraard is dit voor iedereen verschillend . Je kunt het bijvoorbeeld tijdens het avondeten vertellen, maar voor een ander gezin is het ‘juiste moment’ tijdens de wekelijkse filmavond. Let er wel op dat je pubers ook een goede bui hebben, want anders sta je al meteen één-nul achter. 

  Tip 3: Vertel het samen

  Om jullie beslissing beter over te brengen op de kinderen, is het goed om het nieuws samen bekend te maken. Tijdens dit gesprek kunnen jullie onderbouwing geven en laten jullie zien dat jullie beiden deze keuze hebben gemaakt. Wanneer één van de twee dit verteld, kan het overkomen dat de ander de beslissing heeft gemaakt en dit kan ertoe leiden dat de pubers zich tegen de ander gaan keren. Dit is iets wat je wilt voorkomen. 

  Tip 4: Bespaar de kinderen alle details

  Het is goed om de pubers eerlijk de reden(en) waarom jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan te vertellen. Als ze bijvoorbeeld vragen hebben, reageer dan ook normaal, maar ga hier niet te diep op in. Pubers hoeven niet alle details te weten. Maar houd het ook niet te oppervlakkig, want daardoor zullen er nog meer vragen ontstaan en als zij hier geen duidelijk antwoord op krijgen, zullen zij wellicht een eigen ‘antwoord’ op de vragen bedenken, wat erg nadelig kan uitpakken of zelfs wantrouwen kan veroorzaken. 

  Tip 5: Sta ook stil bij hun mening

  Probeer ook open te staan voor hun mening. Wat zij zeggen zal waarschijnlijk niet leuk zijn, maar probeer begripvol te zijn en neem het niet te persoonlijk op. Pubers kunnen nou eenmaal snel gefrustreerd raken en dingen zeggen die ze eigenlijk niet menen. Laat je niet meeslepen in je emoties en reageer niet gelijk, maar denk altijd eerst even na over je reactie en hoe deze bij hen over kan komen. 

  Kijk of Uitelkaar.nl voor jou werkt. Maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module

  Tip 6: Geef uitleg over de toekomst

  Vertel de kinderen ook duidelijk welke stappen jullie gaan nemen en geef ze een goed beeld over hoe je denkt dat de toekomst eruit gaat zien. Door dit te doen, krijgen ze een beter beeld van hoe de aankomende periode zich gaat vormgeven en zullen zij voor minder verrassingen komen te staan. De kinderen zullen gevoelig zijn voor alles wat er komen gaat, dus blijf hierin transparant en vertel ze van te voren wat er gaat gebeuren. Zo kunnen zij zich er ook beter op aanpassen. 

  Tip 7: Geef ze de tijd om het nieuws te verwerken

  Pubers zullen na het nieuws uiteraard verdrietig en van slag zijn. Geef ze daarom de tijd en de ruimte om het nieuws te verwerken. Geef wel aan dat als ze er vragen over hebben of erover willen praten, dat ze altijd bij jullie beiden terecht kunnen. Geef ze de tijd en je zult vanzelf aanvoelen wanneer ze er klaar voor zijn om erover te praten. Doe dit dan ook op een luchtige manier. Ga niet telkens aan hen vragen hoe het met ze gaat, want dat kunnen ze als vervelend gaan ervaren.

  Tip 8: Ga in deze periode niet geforceerd lief tegen ze doen

  Pubers hebben tijd nodig om heftig nieuws te verwerken. Houd er rekening mee dat je in deze periode niet geforceerd lief tegen ze doet. Ze zijn oud genoeg om door te hebben dat je het alleen maar om die reden doet. Ze zullen hier makkelijk doorheen prikken en dit zal de band tussen jullie niet verbeteren. Doe daarom zoals je normaal gesproken ook doet, maar houd er wel rekening mee dat zij waarschijnlijk wat stiller en meer geïrriteerd zullen zijn en accepteer dat ook. 

  Tip 9: Maak goede afspraken en betrek je kinderen hierbij

  Ook als jullie nog niet officieel uit elkaar of gescheiden zijn, moeten jullie al duidelijke afspraken maken. Doe dit eerst met elkaar en zet dit zwart op wit, zodat jullie hier beiden op terug kunnen komen. Betrek daarna de kinderen hier ook in. Het is goed als de kinderen op de hoogte zijn van de gemaakte afspraken en eventueel hun zegje daarin kunnen doen. Zet  de afspraken bijvoorbeeld ook op papier, zodat de kinderen hier ook inzicht in hebben. 

  Tip 10: Stel een ouderschapsplan op

  Als je uit elkaar gaat met kinderen ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Door een ouderschapsplan op te stellen breng je de onderlinge afspraken met je (ex-)partner goed inzichtelijk en stel je deze vast.

  Via Uitelkaar.nl kun je een ouderschapsplan opstellen voor €295 per persoon. Als je recht hebt op subsidie kost het €39 per persoon. Lees hier meer informatie over het opstellen van een ouderschapsplan bij Uitelkaar.nl.

  Als je getrouwd bent en minderjarige kinderen hebt, moet je een scheidingsconvenant en ouderschapsplan opstellen. Lees hier meer informatie over het opstellen van een scheidings- en ouderschapsplan. 

  Communiceren met je (ex-)partner: tips en tricks Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Scheiden: partner vertellen dat je wil scheiden

  20 februari 2024

  Als je er zeker van bent dat je wilt scheiden, moet je dit aan je partner vertellen. Dit kan lastig zijn. Het beste is om dit te doen in een persoonlijk gesprek. Je kunt in dit gesprek uitleggen waarom het voor jou beter is...

  Lees verder

  Valentijnstips voor je relatie

  14 februari 2023

  Bij Uitelkaar.nl zien we vaak dat stellen uit elkaar zijn gegroeid. Zoals iedereen eigenlijk wel weet is een relatie, of eigenlijk de liefde, hard werken. Het vraagt tijd, aandacht en toewijding. En soms, soms loopt het...

  Lees verder

  Relatietherapie

  09 februari 2022

  In de loop van je leven vinden er allerlei veranderingen plaats. Je studeert af, gaat werken, je krijgt misschien kinderen. Vaak veranderen de relaties die je hebt met vrienden en familie meestal met je mee. Dit geldt ook...

  Lees verder