Scheiden van tafel en bed: voor- en nadelen op een rij
10 februari 2023
Scheiden van tafel en bed is een manier van scheiden waarbij je volgens de wet getrouwd blijft, maar niet meer bij elkaar woont. Dit kan een oplossing zijn als je niet mag scheiden van het geloof, of door andere redenen niet officieel wilt scheiden. Het kan worden gebruikt als pauze of ‘proefscheiding’. De procedure die hierbij hoort is wel een officieel proces waarbij de rechter een rol speelt. Alle bezittingen en schulden worden verdeeld.
Het grootste verschil is dat je de scheiding van tafel en bed niet inschrijft, waardoor je voor de wet nog getrouwd bent. De betekenis van ‘scheiden van tafel en bed’ heeft te maken met het feit dat jij en je ex-partner niet meer willen samenleven. Je wilt dus geen ‘tafel’ en ‘bed’ delen. Bij een geregistreerd partnerschap is het niet mogelijk om te scheiden van tafel en bed.
Voordelen
-
Een scheiding van tafel en bed kan een goede oplossing zijn als het om bepaalde redenen niet geoorloofd is om te scheiden. Bijv. als dit niet mag van het geloof of omdat je door financiële redenen niet officieel wilt scheiden.
-
De scheiding van tafel en bed wordt ingeschreven in het huwelijksgoederenregister zodat schuldeisers weten dat jullie niet meer financieel samen zijn. Jullie hebben na de scheiding een eigen vermogen, inkomen en eventueel je eigen schulden. Je kunt ook partneralimentatie afspreken. Je erft ook niet meer van elkaar.
-
Verzoening mogelijk: Een scheiding van tafel en bed kan worden gebruikt als pauze of ‘proefscheiding’. De scheiding kan later weer ongedaan worden gemaakt. Dit heet in de wet verzoening, en dit verzoek doe je weer via de rechter.
-
Mocht je een bijstandsuitkering willen aanvragen, dan geldt dat je na een scheiding van tafel en bed als alleenstaande wordt aangemerkt.
-
Er kunnen fiscale voordelen zitten aan scheiden van tafel en bed, omdat je niet langer fiscaal partner bent. Voor bijvoorbeeld de inkomensafhankelijke combinatiekorting kan dat gunstig zijn.
-
Als de scheiding van tafel en bed niet goed bevalt kunnen jullie uiteindelijk toch voor een echtscheiding kiezen.
Nadelen
-
Het proces wat hoort bij een scheiding van tafel en bed is niet sneller dan een ‘gewone’ scheiding. Je blijft officieel getrouwd, maar moet dezelfde zaken regelen als bij een normale scheiding.
-
Mocht je het huwelijk op een bepaald moment toch officieel willen laten ontbinden, is dat mogelijk. Maar als je dat niet allebei wilt, moet je minstens 3 jaar gescheiden zijn van tafel en bed om het om te zetten in een echte scheiding.
-
Je kunt niet opnieuw trouwen als je gescheiden bent van tafel en bed.
-
De kosten zijn hetzelfde als bij een gewone scheiding. Je moet naar de rechtbank en daar moet je een advocaat voor inschakelen.
-
Wanneer jullie minderjarige kinderen hebben, moet er net als bij een ‘gewone’ scheiding verplicht een ouderschapsplan worden gemaakt. Hier komen bijv. afspraken in rondom een omgangsregeling met de kinderen.
-
Omdat je officieel nog getrouwd blijft, blijft het nabestaandenpensioen onverdeeld.
Hoe werkt het precies?
Meer informatie over de procedure voor het aanvragen van een scheiding van tafel en bed vind je in ons artikel “Wat is scheiden van tafel en bed”.
Wat is scheiden van tafel en bed? Lees meer
Gerelateerde artikelen
Wat is scheiden van tafel en bed?
15 mei 2024Scheiden van tafel en bed: je hoort er wel eens over, maar wat is het precies? Deze manier van scheiden wordt vaak ingezet als tussenoplossing: jullie willen apart leven, maar niet officieel scheiden. In dit artikel...
Lees verderScheiding van tafel en bed omzetten naar scheiding: de procedure
12 mei 2023Het kan zijn dat je gescheiden bent van tafel en bed, maar dat dit wilt omzetten naar een ‘echte’ scheiding. Soms kunnen omstandigheden namelijk veranderen en is de stap van scheiden van tafel en bed naar een definitieve...
Lees verder