Scheiden bij geregistreerd partnerschap: hoe werkt dat?
08 januari 2024
Niet elk stel kiest ervoor om in het huwelijksbootje te stappen, maar wil wel graag officieel als partners beschouwd worden. In dit geval is geregistreerd partnerschap een goede optie. In dit artikel lees je wat een geregistreerd partnerschap inhoudt, de verschillen in vergelijking met het huwelijk en hoe je een geregistreerd partnerschap kunt beëindigen.
Scheiden vs. geregistreerd partnerschap
Een geregistreerd partnerschap is net als een huwelijk een manier om het ‘samenleven’ volgens de wet officieel te maken. Geregistreerd partnerschap is vooral bedoeld voor mensen die het samenleven formeel willen maken, maar niet willen trouwen.
Als je kijkt naar de rechten en plichten van de partners bij geregistreerd partnerschap, dan zijn er geen verschillen in vergelijking met het huwelijk. Zo mag je elkaars achternaam aannemen en ben je verplicht om in elkaar levensonderhoud te voorzien. Wanneer jullie kinderen krijgen, hebben jullie automatisch samen het ouderlijk gezag.
Wat zijn de verschillen?
Aangezien het huwelijk en het geregistreerd partnerschap erg op elkaar lijken, is het logisch dat je je afvraagt wat nou de exacte verschillen zijn. Ook bij een geregistreerd partnerschap moet er eerst persoonlijk aangifte worden gedaan bij de gemeente, waarna er handtekeningen worden gezet op het gemeentehuis in het bijzijn van getuigen.
De verschillen tussen een geregistreerd partnerschap en een huwelijk zijn:
-
De manier waarop de verbintenis plaatsvindt. Bij het huwelijk geef je het ja-woord. Dit is bij geregistreerd partnerschap niet het geval.
-
Een geregistreerd partnerschap kun je omzetten naar een huwelijk. Andersom is dit niet mogelijk.
-
Een geregistreerd partnerschap wordt niet in alle landen erkend of er gelden andere regels. Een huwelijk is wel hetzelfde in alle landen.
Hoe beëindig je geregistreerd partnerschap
Het beëindigen van het geregistreerd partnerschap gaat vrijwel hetzelfde als bij het huwelijk. Net als bij een huwelijk dien je afspraken te maken over bijvoorbeeld de partneralimentatie, pensioenregeling of alles rondom de woning. Het document met afspraken dat wordt opgesteld heet in dit geval een beëindigingsovereenkomst in plaats van een echtscheidingsconvenant.
Als één van de partners het partnerschap wil beëindigen en/of er minderjarige kinderen bij betrokken zijn, dien je je ontbinding van het geregistreerd partnerschap aan te vragen via een rechter. Wanneer beide partijen het met elkaar eens zijn en er geen minderjarige kinderen zijn, kun je de ontbinding buiten de rechter om regelen, maar is er wel een advocaat of notaris bij nodig. Hebben jullie samen minderjarige kinderen? Dan is het verplicht om naast een beëindigingsovereenkomst ook een ouderschapsplan op te stellen.
Geregistreerd partnerschap ontbinden via Uitelkaar.nl
Ook bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap kun je terecht bij Uitelkaar.nl. Hiervoor stel je net als bij een ontbinding van een huwelijk een scheidingsplan op. Indien je kinderen hebt onder de 18 jaar kun je naast je scheidingsplan ook een ouderschapsplan opstellen. Bij Uitelkaar.nl regel je de ontbinding van je partnerschap al vanaf €39 per persoon als je in aanmerking komt voor subsidie. Lees hier meer over de diensten die we aanbieden en onze prijzen.
Meer informatie over geregistreerd partnerschap
Wil je meer informatie over het ontbinden van een geregistreerd partnerschap? Neem een kijkje op onze blog: geregistreerd partnerschap ontbinden.
Geregistreerd partnerschap ontbinden Lees meer
Gerelateerde artikelen
Geregistreerd partnerschap ontbinden
15 mei 2024Een geregistreerd partnerschap ontbinden, ofwel beëindigen, kan met of zonder tussenkomst van een rechter. Of het zonder de rechter kan, ligt eraan of jullie minderjarige kinderen hebben en of jullie samen afspraken kunnen...
Lees verderHoe geregistreerd partnerschap ontbinden als je samen kinderen hebt?
08 januari 2024Ben jij een geregistreerd partnerschap aangegaan en heb je kind(eren) onder de 18 jaar en wil je graag weten hoe je het geregistreerd partnerschap kunt ontbinden? Lees hier in dit artikel meer over.
Lees verder