Wat kost een scheiding?

08 januari 2024

Wanneer je besluit te gaan scheiden komt er veel op je af. Een periode van onzekerheid waar (helaas) ook nog kosten bij komen kijken. Gemiddeld liggen deze kosten rond de €2.000 - €3.000, maar het kan ook goedkoper. Kies je ieder voor een eigen advocaat of liever in overleg? Samen met een mediator of digitaal? Heb je recht op subsidie? Er zijn verschillende mogelijkheden, die wij hieronder op een rij zetten. 

Pagina inhoud

  Wanneer je besluit te gaan scheiden komt er veel op je af. Een periode van onzekerheid waar (helaas) ook nog kosten bij komen kijken. Gemiddeld liggen deze kosten rond de €2.000 - €3.000, maar het kan ook goedkoper. Kies je ieder voor een eigen advocaat of liever in overleg? Samen met een mediator of digitaal? Heb je recht op subsidie? Er zijn verschillende mogelijkheden, die wij hieronder op een rij zetten.

  Net als bij het huwelijk moet een scheiding officieel geregeld worden, volgens de regels van de wet. Bij een scheiding is daarom een advocaat verplicht. Deze dient jullie verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. Je kunt kiezen voor een gezamenlijke advocaat, samen met je (ex-)partner. Het is ook mogelijk je eigen advocaat in de arm te nemen, die jouw belang vertegenwoordigt. Dat leidt wel tot hogere kosten. Los van de advocaat betaal je ook een bedrag aan de rechtbank voor de behandeling van de echtscheiding. Dat zijn de griffiekosten of griffierechten.
   


   
  Anouk Wijsman - Casemanager

  Wist je dat ongeveer 40% van de Nederlands een groot deel van de scheidingskosten vergoed kan krijgen?  Kosten advocaat

  De tarieven van advocaten verschillen. Zij bepalen zelf hoeveel ze rekenen voor hun diensten. Vaak komt dit neer op een uurtarief, maar er kan ook een vast bedrag worden afgesproken. Als jij en je (ex-)partner kiezen voor een eigen advocaat, betaal je ook beiden de kosten van je eigen advocaat. Je kunt er ook voor kiezen om samen één advocaat te nemen. Bij Uitelkaar.nl wordt er gebruik gemaakt van één gemeenschappelijke advocaat. De kosten zijn in dat geval vaak lager. Twijfel je wat voor jullie de beste keuze is? Lees dan onze blog over de voor- en nadelen voor het scheiden via een advocaat.

  Eventueel kosten mediator

  Zijn er bepaalde punten waar jij en je (ex-)partner moeilijk uitkomen bij de scheiding? Dan kan het fijn zijn om hierbij extra hulp te krijgen. Een mediator bemiddelt tussen jou en je (ex-)partner en biedt hierbij ook ruimte voor de emotionele kant van de scheiding. Een mediator rekent een eigen tarief waarbij jullie de kosten delen. Het doel van mediation is om zonder juridische strijd samen afspraken te maken. Dit kan aanzienlijk in de kosten schelen.

  Overige kosten

  Elke scheiding is natuurlijk anders. Sommige kosten zijn afhankelijk per situatie. Bijvoorbeeld wanneer jullie een eigen bedrijf hebben. Dan kan het handig zijn een accountant of financieel adviseur in te schakelen.

  Kosten voor de behandeling

  Voor de behandeling van jullie verzoek tot echtscheiding bij de rechter worden bepaalde kosten in rekening gebracht, de zogenaamde griffierechten. Het tarief voor 2024 is €160 per persoon. Daarnaast moeten er uittreksels worden aangevraagd bij de gemeente. De kosten voor de uittreksels zijn per gemeente verschillend, maar vaak rond de €20.

  Kosten bij Uitelkaar.nl

  Uitelkaar.nl heeft voor elke situatie een passende module samengesteld. Elke module heeft een vast bedrag waar de kosten van de advocaat in zitten. Dit varieert van €295 tot €695 per persoon. Jullie kunnen daarbij zelf beslissen of je nog extra ondersteuning wilt met een mediationtraject, ook tegen een vaste prijs.

  Mogelijkheid van subsidie

  De Nederlandse overheid wil scheiden mogelijk maken voor iedereen. Ook voor mensen die minder inkomen of vermogen hebben. Voor Uitelkaar.nl is er daarom een speciale regeling met de Raad voor Rechtsbijstand getroffen. Je kunt al recht hebben op subsidie als je bruto jaarinkomen minder dan €44.000 bedraagt. Daarnaast mag de waarde van je vermogen niet meer zijn dan €31.747 per persoon. De kosten kunnen dan dalen tot €39 per persoon. Op deze pagina lees je of je recht hebt op subsidiekorting en hoe je deze subsidie aanvraagt.


  Gerelateerde artikelen

  Scheiden met subsidie: kom ik in aanmerking?

  08 januari 2024

  Gaan jullie scheiden met hulp van Uitelkaar.nl, dan komen jullie misschien in aanmerking voor een subsidie van de Raad voor Rechtsbijstand. Met de subsidie kunnen jullie al vanaf €39 per persoon scheiden. Er zijn een aantal...

  Lees verder

  Wat zijn de kosten voor een advocaat bij scheiding?

  01 december 2021

  De meest bekende manier van scheiden is via een advocaat. Echter is dit een kostbaar proces dat erg lang duurt. In dit artikel lees je hoe dit proces verloopt, hoeveel het je ongeveer gaat kosten en de voor- en nadelen voor...

  Lees verder

  Wat zijn de kosten van scheiden zonder advocaat?

  01 december 2021

  Bij het ontbinden van een huwelijk is het verplicht om een advocaat in het proces te betrekken. De advocaat is de enige die het scheidingsconvenant in mag dienen bij de rechtbank. Maar er zijn ook uitzonderingen van...

  Lees verder