Is mediation verplicht bij scheiding?
11 mei 2020
Een mediator is iemand die onpartijdig kijkt naar wat het beste is voor jullie beiden. Hij of zij ondersteunt jullie op weg naar de eerlijkste oplossing. Maar is het verplicht een mediator in te schakelen bij je scheiding? In bepaalde gevallen is het wel nodig om een mediator in te schakelen, maar het is niet verplicht. In dit artikel lees je er meer over.
Mediation in Nederland
Mediation is in Nederland niet verplicht. De enige manier waarop mediation op het moment soort van “verplicht” gesteld wordt, is als de rechter jullie doorverwijzd naar een mediator. Deze mediator is door de rechtbank aangewezen en rapporteert ook terug aan de rechter. Daar is geen keuze in. Alleen is dan nog de vraag of jullie je allebei genoeg inzetten voor het oplossen van jullie problemen. De rechter verwacht natuurlijk van wel, maar jullie echt dwingen kan de rechter niet.
Scheidingsmediation, een goed idee?
Geschiedenis van mediation
Mediation of bemiddeling is overgevlogen vanuit Amerika waar zij vanaf ongeveer 1970 met mediation zijn begonnen als alternatief voor conflicten oplossing bij een scheiding. In Californië is mediation vanaf 1981 zelfs verplicht gesteld voor voogdij- en omgangszaken. In Nederland waren er wel geschillencommissies in de jaren ’70, maar nog niet specifiek bemiddelaars/mediators.
Pas in 1990 werd de Vereniging tot Advocaat- Scheidingsbemiddelaar (VAS) opgericht. En vanuit het ministerie van Justitie is ontwikkeling van mediation verder gestimuleerd, waardoor in 1993 uiteindelijk het Nederlands Mediation Instituut (NMI) is opgericht.
Sinds 1 april 2005 zijn de rechtbanken ook begonnen met het doorverwijzen naar mediation. Hiervoor werd het ook al wel gedaan, maar vanaf 2005 werd het doorverwijzen een extra stimulans gegeven door de start van het project “Mediation naast rechtspraak”.
Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?
Scheiden met mediation of niet?
Ook al is mediation in Nederland nog niet verplicht, er wordt al wel steeds meer gebruik van gemaakt. Niet alleen omdat het over het algemeen voor het versneld en langdurig oplossen van ruzies en onenigheid zorgt, maar ook de (maatschappelijke) kosten verlaagt en het de rechtbanken ontlast.
Mediation wordt om deze redenen steeds populairder en daarom bieden veel advocaten en advocatenkantoren het nu ook aan als optie bij een scheiding. De keuze is wel nog steeds vrijwillig. Dus als jullie wat extra ondersteuning willen tijdens jullie scheiding dan kan dat. Ook Uitelkaar.nl biedt mediation modules aan, eventueel met subsidie.
Scheidingsmediation: een goed idee? Lees meer
Gerelateerde artikelen
Online scheiden met een mediator: kan dat?
01 oktober 2024Jullie hebben het beste met elkaar voor en willen graag samenwerken om de echtscheiding zo goed mogelijk te regelen. Alleen loopt de communicatie tussen jullie niet zo lekker. Communicatie is vaak een lastig punt, terwijl...
Lees verderWat doet een mediator bij een scheiding?
10 februari 2023Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar die is gespecialiseerd in het vinden van een oplossing die voor beide partijen werkt. Bij mediation werken jij en je (ex-)partner dus zelf aan een oplossing, in combinatie met...
Lees verderDe voordelen van online scheiden versus scheiden met een mediator
22 april 2022Wanneer je gaat scheiden zijn er verschillende juridische wegen die je kunt bewandelen. Zo ben je vast al eens de term scheidingsbemiddelaar tegen gekomen ofwel ‘mediator’. Binnen het scheidingsproces is het inschakelen van...
Lees verder