Scheidingsmediation: een goed idee?

11 mei 2020

Wanneer je gaat scheiden oriënteer je je eerst op de manieren waarop je kunt scheiden. Met een mediator is daar een van. Maar hoe weet je of deze manier bij je past? Hebben jullie wel een mediator nodig of kunnen jullie zelf afspraken maken? Of hebben jullie een advocaat nodig? Lees even verder in dit artikel.

Pagina inhoud

    Wat gebeurt er bij scheidingsmediation?

    Mediation gaat uit van een situatie waarin je samen met een mediator – ook wel echtscheidingsbemiddelaar genoemd - jullie scheiding in onderling overleg regelt. Een mediator geeft allereerst informatie over wat jullie te wachten staat op praktisch, financieel en fiscaal gebied. Denk aan kinderalimentatie en partneralimentatie, de verdeling van de bezittingen en het huis, pensioenen en levensverzekeringen, belastingaspecten. Alles houdt verband met elkaar, heeft invloed op elkaar en wordt dus meegenomen in de mediationsessies.

    Groot voordeel van mediation

    Het grote voordeel van scheidingsmediation is ook dat je allebei steeds dezelfde informatie hebt, en dat eventueel levende onzekerheid over de financiële toekomst en het huis snel wordt weggenomen. Een mediator kan dus direct een antwoord geven op de technische vragen. Een goede mediator zorgt er ook voor dat jullie beiden zo soepel mogelijk met elkaar blijven communiceren tijdens het hele proces, ook als er zaken besproken worden of beslissingen moeten worden genomen die voor een van jullie nadeliger uitpakken dan je had verwacht. Mediation is er namelijk ook bij uitstek op gericht dat je ook na de scheiding samen in goed overleg verder kunt.

    Bekijk alles over mediators

    Maar mediator is niet altijd voldoende

    Als je het gevoel hebt dat jij en je partner ongelijk een mediationtraject instappen, als zij bijvoorbeeld veel meer financiële kennis heeft dan jij, of als zij het gevoel heeft dat hij haar absoluut niet serieus neemt, vraag je dan af of een mediator volstaat. 

    Sophie (54): ‘Wij begonnen bij de mediator. Heel snel werd de mediator duidelijk dat Pieter veel meer financiële sjoege heeft dan ik. En hij is heel dominant, het is echt Pieter’s way or the highway. Ik voelde dat ik daar niet tegen opgewassen was. Hij nam mij ook niet serieus.'

    In die situaties van ongelijkheid/ongelijkwaardigheid is het mogelijk om minimaal één van beide partners door een (financieel) expert te laten bijstaan.

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Scheidingsmediation een goed idee?

    Of scheidingsmediation een goed idee is hangt volledig af van jullie situatie. Willen jullie samenwerken en hebben jullie het beste met elkaar voor? Mediation kan een oplossing zijn jullie communicatie soepeler te laten verlopen. Heeft een van jullie echter minder verstand van zaken over een onderwerp wat wel echt van belang is, zoals geld, dan kan het verstandiger zijn er een expert bij te halen. Mogelijk in combinatie met een mediator.

    Dit artikel bevat stukken van het boek Uit elkaar dan met elkaar van Erwin Wijman en Birgit Vandermeulen.

    Bekijk alles over mediators Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Wat doet een mediator bij een scheiding?

    10 februari 2023

    Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar die is gespecialiseerd in het vinden van een oplossing die voor beide partijen werkt. Bij mediation werken jij en je (ex-)partner dus zelf aan een oplossing, in combinatie met...

    Lees verder

    De voordelen van online scheiden versus scheiden met een mediator

    22 april 2022

    Wanneer je gaat scheiden zijn er verschillende juridische wegen die je kunt bewandelen. Zo ben je vast al eens de term scheidingsbemiddelaar tegen gekomen ofwel ‘mediator’. Binnen het scheidingsproces is het inschakelen van...

    Lees verder

    Online scheiden met een mediator: kan dat?

    03 mei 2021

    Jullie hebben het beste met elkaar voor en willen graag samenwerken om de echtscheiding zo goed mogelijk te regelen. Alleen loopt de communicatie tussen jullie niet zo lekker. Communicatie is vaak een lastig punt, terwijl...

    Lees verder