Wat doet een mediator bij een scheiding?

10 februari 2023

Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar die is gespecialiseerd in het vinden van een oplossing die voor beide partijen werkt. Bij mediation werken jij en je (ex-)partner dus zelf aan een oplossing, in combinatie met professionele hulp.

Pagina inhoud

  Mediators zijn vaak aangesloten bij een organisatie, zoals de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Mediators die zijn ingeschreven in het register van de MfN moeten zich elk jaar bijscholen. Mediation is in principe niet verplicht bij een scheiding. Het inschakelen van een mediator is een keuze en moet passen bij de manier waarop jullie de echtscheiding willen regelen. 

  Waarom een mediator? 

  Een mediator is iemand die jullie bij een scheiding kan helpen met punten waar jij en je (ex-)partner niet goed uitkomen. Een mediator bij echtscheiding werkt als een bemiddelaar. Wanneer jullie er wel graag samen goed uit willen komen biedt mediation extra ondersteuning en is er daarnaast ruimte voor emoties. 

  In het geval van kinderen en/of alimentatie is het fijn om in goed overleg afspraken te maken met elkaar voor de toekomst. Een mediator kijkt echt naar jullie persoonlijke situatie en zorgt vaak voor betere communicatie tussen de partners. 

  Kosten mediator

  De kosten van mediation verschillen per mediator. Een sessie met een echtscheidingsmediator duurt tussen zo’n 1 á 1,5 uur en kost gemiddeld 150 euro per uur (excl. btw). Van te voren kun je met de mediator overleggen hoeveel sessies er nodig zijn, en wat de kosten hiervan zijn. Vaak is het zo dat beide partijen de helft van de kosten betalen. 

  Wanneer je een laag inkomen hebt en weinig eigen spaargeld, kan het zijn dat je recht hebt op subsidie. In dat geval krijgt je een bijdrage van de overheid om de kosten van de mediator te betalen. Hoe het aanvragen van subsidie werkt, vind je op onze pagina: Hoe werkt subsidie aanvragen.

  Bereken of je recht hebt op subsidie

   

  Online scheiden met een mediator

  De voordelen van online scheiden kunnen tegenwoordig gecombineerd worden met de hulp en deskundigheid van een mediator. Bij Uitelkaar.nl kun je op elk moment in het scheidingsproces een mediationtraject starten. Meer informatie hierover vind je in onze blog: “Online scheiden met een mediator: kan dat?”

  Mediator in elke stad

  Zoek je een mediator in Utrecht? Een mediator in Rotterdam of Den Haag? Uitelkaar.nl heeft allerlei samenwerkingsverbanden met mediators door het hele land. Zo vinden we altijd iemand die bij jullie in de buurt zit om het proces zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. 

  Ben je benieuwd of scheidingsmediation een goed idee is voor jullie? Lees dan onze blog Scheidingsmediation: een goed idee?

   

  Scheidingsmediation: een goed idee? Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  De voordelen van online scheiden versus scheiden met een mediator

  22 april 2022

  Wanneer je gaat scheiden zijn er verschillende juridische wegen die je kunt bewandelen. Zo ben je vast al eens de term scheidingsbemiddelaar tegen gekomen ofwel ‘mediator’. Binnen het scheidingsproces is het inschakelen van...

  Lees verder

  Online scheiden met een mediator: kan dat?

  03 mei 2021

  Jullie hebben het beste met elkaar voor en willen graag samenwerken om de echtscheiding zo goed mogelijk te regelen. Alleen loopt de communicatie tussen jullie niet zo lekker. Communicatie is vaak een lastig punt, terwijl...

  Lees verder

  Scheidingsmediation: een goed idee?

  11 mei 2020

  Wanneer je gaat scheiden oriënteer je je eerst op de manieren waarop je kunt scheiden. Met een mediator is daar een van. Maar hoe weet je of deze manier bij je past? Hebben jullie wel een mediator nodig of kunnen jullie...

  Lees verder