Hoe kan ik co-ouderschap regelen?
25 maart 2020
Een gelijke verdeling van zorg- en opvoedingstaken kan erg prettig zijn voor zowel je kinderen, als voor jou als ouder. Het is wel belangrijk om het co-ouderschap op een goede manier te regelen, zodat jullie het co-ouderschap optimaal kunnen benutten. In dit artikel lees je alles over het regelen en vastleggen van co-ouderschap.
Wanneer kies ik co-ouderschap?
Co-ouderschap is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn verschillende redenen om co-ouderschap te weigeren, met als belangrijkste reden dat ouders niet goed (meer) met elkaar kunnen communiceren.
Toch heeft co-ouderschap veel voordelen als ouders goed kunnen communiceren en zij dicht bij elkaar wonen. Ouders zien hun kinderen dan in gelijke mate opgroeien en zijn overal ongeveer evenveel bij betrokken. Het is wel belangrijk om te weten of de kinderen het zelf ook als prettig (gaan) ervaren.
Co-ouderschap uitproberen
Het is vaak een kwestie van uitproberen om erachter te komen of co-ouderschap voor jullie werkt. Jullie doen er het beste aan om het eerst uit te proberen en na een bepaalde periode te evalueren of het co-ouderschap (nog steeds) voor jullie is weggelegd. Vinden jullie dat een andere verdeling van zorg- en opvoedingstaken beter is voor jullie? Dan komen jullie hier tijdig achter. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie na drie maanden samen evalueren.
Wanneer regel ik co-ouderschap?
Jullie kunnen altijd kiezen voor co-ouderschap. Zowel tijdens de scheiding als na de scheiding kunnen jullie hier afspraken over maken.
Co-ouderschap regelen tijdens scheiding
Tijdens de scheiding moeten jullie over tal van zaken nadenken. Eén van die zaken is de keuze voor een co-ouderschapsregeling of een omgangsregeling. Jullie kunnen voor co-ouderschap kiezen als dat op dat moment bij jullie situatie past en jullie kinderen dit ook willen. Jullie wonen dicht bij elkaar (of gaan binnenkort dicht bij elkaar wonen) en jullie werk(schema) kan op de planning van de dagen dat jullie kind bij jou of je (ex-)partner is worden aangepast. Tijdens de scheiding zullen jullie de afspraken met betrekking tot het co-ouderschap afstemmen en deze vastleggen in het ouderschapsplan.
Co-ouderschap regelen na scheiding
Het kan natuurlijk ook zijn dat jullie tijdens de scheiding voor een omgangsregeling kozen, omdat co-ouderschap toen (nog) niet de ideale optie voor jullie was. Als jullie situatie is veranderd of als jullie kind aangeeft dat hij of zij evenveel bij jullie allebei wil zijn, dan kunnen jullie dit in een latere periode nog regelen. Jullie zetten dan de omgangsregeling om in een co-ouderschapsregeling en maken nieuwe afspraken in het ouderschapsplan.
Kan ik co-ouderschap zelf regelen?
Als een van jullie co-ouderschap weigert kunnen jullie de afspraken die hierbij horen niet baseren op een gelijke verdeling tussen beide ouders. Co-ouderschap staat namelijk in het teken van gezamenlijk ouderschap. Dit betekent dat jullie het co-ouderschap ook samen moeten regelen. Jullie moeten het dus beiden eens zijn met de co-ouderschapsregeling.
Wat moet ik regelen bij co-ouderschap?
Of jullie nu tijdens of na de scheiding starten met co-ouderschap, er komt een hoop regelwerk aan te pas. Bedenk op voorhand of co-ouderschap bij jullie past en of jullie in staat zijn jullie leefsituatie hierop aan te passen. Het is verstandig de volgende punten samen met je (ex-)partner na te gaan.
Checklist regelen co-ouderschap
- Goed overwegen of co-ouderschap in het belang van de kinderen is.
- Werk(schema) aanpassen op een 50-50 verdeling van de kinderen.
- Evalueren of de communicatie tussen jullie als ouders goed genoeg is.
- Bij elkaar in de buurt (gaan) wonen.
- Goede onderlinge afspraken maken.
- Goede planning maken.
- Verdeling bijzondere dagen invullen.
- Keuze maken tussen kinderalimentatie of kinderrekening.
- Afspraken maken over andere financiële zaken, zoals bepalen wat jullie gezamenlijke kosten zijn voor jullie kind en welke kosten jijzelf hebt voor jullie kind.
- Dezelfde huisregels afspreken bij beide ouders.
- Evaluatiemoment(en) vastleggen.
Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?
Co-ouderschap vastleggen: hoe doen we dat?
Als jullie het beiden eens zijn over de co-ouderschapsregeling en bovenstaande checklist hebben doorlopen, dan maken jullie samen afspraken rondom het co-ouderschap. Vervolgens leggen jullie de afspraken vast.
Tijdens de scheiding
Als jullie tijdens de scheiding co-ouderschap regelen, dan leggen jullie de afspraken vast in het ouderschapsplan. Alle afspraken zijn dan gericht op een evenredige verdeling van zorg en opvoeding. Samen met het scheidingsplan gaat jullie ouderschapsplan langs de rechter en zal de rechter jullie ouderschapsplan bekrachtigen.
Als jullie tijdens de scheiding kozen voor een omgangsregeling en dit later willen omzetten in co-ouderschap dan kunnen jullie de afspraken in het oude ouderschapsplan wijzigen. Jullie maken nieuwe afspraken die gaan over de nieuwe wijze van ouderschap.
Tips voor het onderling regelen van co-ouderschap in het ouderschapsplan
Bij co-ouderschap moet je veel communiceren om het goed te laten werken. Dit betekent ook dat jullie onderling dingen moeten regelen. Hieronder staan een aantal punten waar je aan kunt denken bij het formuleren van afspraken in het ouderschapsplan over co-ouderschap, die veel invloed hebben op de dagelijkse praktijk.
- Jullie maken de afspraken of passen de afspraken onderling aan, gelet op een gelijke verdeling.
- Samen kijken jullie naar de regels die jullie in beide huizen toepassen, bijvoorbeeld: hoe lang er op de tablet gespeeld mag worden en welke bedtijden er zijn.
- Jullie zijn helemaal vrij in de invulling van de te verdelen taken, zolang het maar (zoveel mogelijk) evenredig is. Het is zelfs mogelijk dat jullie samen bijvoorbeeld naar de zwemles gaan om jullie kind(eren) te zien zwemmen.
Bijvoorbeeld: "op woensdagmiddag 16:00u haalt de vader Femmie en Brody op bij de moeder. De week erna haalt de moeder om 16:00u de kinderen op bij de vader” of “de moeder brengt en haalt Brody op de even weken naar zwemles, de vader brengt en haalt Brody op de oneven weken naar zwemles".
- Belangrijk is dat jullie respectvol naar elkaar toe zijn, zeker in het bijzijn van jullie kinderen op bijvoorbeeld de ‘wisseldag’. Maak hier desnoods afspraken over in het ouderschapsplan.
- Regel tot slot andere afspraken die jullie belangrijk vinden voor een goed werkende co-ouderschapsregeling. Op die manier is het co-ouderschap niet alleen voor jullie kind(eren) een prettige manier van omgang, maar ook voor jullie als ouders.
Wat moet ik doen om co-ouderschap in het dagelijks leven te laten werken?
Om het co-ouderschap te laten werken in jullie alledaagse leven, kun je een aantal dingen doen.
- Je kunt jezelf inzetten om goed met je (ex-)partner te blijven communiceren, ook al zijn jullie geen partners meer en is er tussen jullie een hoop gebeurd.
- Onthoud dat jullie voor co-ouderschap kozen in het belang van jullie kind(eren).
- Vertrouw je (ex-)partner dat hij of zij ook het beste voor heeft met jullie kind(eren) en dat jullie daarom jullie best doen als co-ouders.
- Zorg (op tijd) voor een duidelijke planning en dat jullie tijdig met elkaar praten bij wijzigingen van omstandigheden die van invloed kan zijn op de verdeling.
Evalueren bij co-ouderschap
Probeer periodiek met elkaar te evalueren. Sommige ouders doen dit maandelijks, sommigen driemaandelijks. Het is aan jullie om te bepalen wat goed werkt. Jullie kunnen bijvoorbeeld ergens een kopje koffie drinken of telefonische afspraken inplannen (als de kinderen op school zitten). Op die manier regelen jullie het co-ouderschap het beste en werkt het voor langere tijd.
Co-ouderschap of omgangsregeling? Lees meer
Gerelateerde artikelen
Wat is co-ouderschap?
15 mei 2024Als je uit elkaar gaat en kinderen hebt, moet je met je (ex-)partner afspraken maken over hoe je het ouderschap erna vormgeeft. Een belangrijk onderwerp daarbij is hoe je de zorg en opvoeding van je kinderen verdeelt. Een...
Lees verderCo-ouderschap of omgangsregeling?
14 mei 2024Als je gaat scheiden en je hebt een minderjarig kind, kom je de termen co-ouderschap en omgangsregeling tegen. Ze worden gebruikt om de zorg voor en omgang met je kind na scheiding aan te duiden. Je wilt natuurlijk weten...
Lees verderMag ik co-ouderschap weigeren?
14 mei 2024Co-ouderschap is een vorm van ouderschap na de scheiding die tegenwoordig door veel ouders wordt toegepast. Co-ouders zien hun kind ongeveer evenveel per maand en de verdeling van zorg, omgang en kosten zijn ook vrijwel...
Lees verder