Opvoeding na echtscheiding: 5 tips

21 februari 2020

Opvoeding na de echtscheiding is best een uitdaging. Jullie zijn gewend samen de opvoeding te doen. Als jullie uit elkaar zijn, kunnen de opvoedmethodes en regels verder uit elkaar gaan lopen, wat niet goed is voor jullie kind. Consequent zijn, structuur en regelmaat is voor jullie kind erg belangrijk in deze nieuwe situatie. In dit artikel geven we 5 opvoedkundige tips en gaan in op het verschil in opvoeding van gescheiden ouders. Hoe ga je hier het beste mee om?

Pagina inhoud

    Tip 1: Zakgeld

    Na scheiding is het belangrijk dat jullie als ouders in het ouderschapsplan afspraken maken over zakgeld. Hoe oud zijn jullie kinderen als zij zakgeld krijgen, hoeveel krijgen zij en wie betaalt dit?

    Vanaf wanneer krijgt mijn kind zakgeld?

    Veel ouders beginnen met zakgeld als hun kinderen ongeveer 5 vijf jaar oud zijn. 69% van de kinderen tussen de 6 en 12 jaar krijgt zakgeld. Natuurlijk staat het je vrij om hier zelf over te beslissen. Wat goed is om te weten is dat kinderen vanaf ongeveer 6 jaar munten beginnen te herkennen als geld. Het heeft dus zeker zin om je kinderen te begeleiden in het omgaan met geld. Je kan ervoor kiezen om het geld handje contantje te geven - dit doen 71% van de ouders - of over te maken via online bankieren.

    Hoeveel zakgeld geef ik?

    Hoeveel zakgeld je kinderen krijgen hangt af van hoeveel geld je te besteden hebt en hoeveel je wijs vindt om aan je kinderen te geven. Op de basisschool krijgen kinderen op basis van hun leeftijd een bedrag van 50 cent tot aan 3 euro per week. Op de middelbare school krijgen kinderen gemiddeld 15 tot 30 euro in de maand. Deze gemiddelde bedragen kunnen je een goede richtlijn zijn bij het bepalen van de hoogte van het zakgeld van je eigen kind.

    Tip 2: Kleedgeld

    Kleedgeld is in principe ook zakgeld. De bedoeling van kleedgeld is dat je kinderen daar kleding en andere uitgaven die ze als jongeren doen, van betalen. Het is belangrijk dat jij en je ex-partner hier ook goede afspraken over maken. Op die manier houden jullie ook zicht op de inkomsten en uitgaven van jullie kind(eren). Dit doen jullie in het ouderschapsplan.

    Vanaf wanneer krijgt mijn kind kleedgeld?

    Vanaf ongeveer 12 à 13 jaar is het gebruikelijk om te beginnen met kleedgeld. Het is een goede oefening om kinderen te laten budgetteren. Als volwassene moeten ze straks hun wensen ook afstemmen op hun inkomsten.

    Hoeveel kleedgeld geef ik?

    Ook dit is afhankelijk van je eigen inkomen. Volgens het Nibud blijkt een kind vanaf 12 jaar ongeveer 56 euro kleedgeld per maand nodig te hebben. In de praktijk betalen kinderen meestal niet alle kleding van het kleedgeld. Daarom kan je uitgaan van ongeveer 50 euro per maand als standaardbedrag.

    Richtlijnen zakgeld en kleedgeld voor gescheiden ouders

    Leg de afspraken vast op papier en onderteken het samen. Jullie kunnen dit in het ouderschapsplan doen. Voor zowel zakgeld als kleedgeld zijn de volgende regels handig:

    • Spreek af wanneer in de maand jullie kind het geld krijgt.
    • Hoe krijgt je kind het bedrag: op de bankrekening gestort of contant?
    • Spreek af wat jouw kind van het geld moet kopen: horen sokken en ondergoed bijvoorbeeld bij dit bedrag?
    • Geven jullie geld per week of per maand?
    • Blijf consequent en leer dat op op is.
    • Vertel jouw kind dat het regelmatig wat moet sparen voor een duurdere aanschaf.
    • Onthoud dat geld geen middel is om te straffen. Het is een middel om verantwoord met geld te leren omgaan.

    Lees meer over hulp voor je kind

    Tip 3: Bijbaantje

    Naast zak- en kleedgeld kan je er ook voor kiezen om je kind bewust te laten worden van geld door een bijbaantje te nemen. Vanaf 13 jaar mogen kinderen officieel werken, maar er gelden wel regels over wat voor werk kinderen mogen doen en hoeveel uur zij kunnen werken. Hoe ouder, hoe meer er mag. Tot ze 18 zijn, mogen jongeren geen gevaarlijk werk doen.

    Tip: Jullie afspreken dat als het goed gaat op school er meer gewerkt mag worden.

    Wat voor werk mag je minderjarige kind doen?

    • Ze mogen bijvoorbeeld wel klusjes doen rond het huis en in de buurt: auto wassen, oppassen etc
    • Ze mogen wel meehelpen in de winkel of het landbouwbedrijf van hun ouders. Dit mag alleen als woonhuis en bedrijf 1 geheel vormen.
    • Ze mogen wel meewerken aan een uitvoering, bijvoorbeeld: een modeshow lopen, toneel spelen of in een reclamespotje spelen.
    • Kinderen vanaf 15 mogen:Lichte werkzaamheden in een winkel doen, bijvoorbeeld: vakken vullen of helpen bij het inpakken.
    • Lichte werkzaamheden in de landbouw verrichten. Zoals groenten en fruit plukken of kleine dieren voeren.
    • Avondkranten en reclamedrukwerk bezorgen.
    • Werkzaamheden in de horeca uitvoeren. Zoals helpen bij het bedienen in een kantine of restaurant.
    • Als er alcohol wordt geschonken, mag een kind van 15 jaar daar niet werken meewerken aan een uitvoering.

    Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna elk soort werk doen, maar geen gevaarlijk werk. Ze mogen bijvoorbeeld niet werken met gevaarlijke stoffen. Bovendien mag het werk hen niet in de weg staan om naar school te gaan. Tip: Jullie afspreken dat als het goed gaat op school er meer gewerkt mag worden.

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Tip 4: Netflixen en gamen

    Je kunt er bijna niet meer omheen. Kinderen en beeldschermen. Van smartphones tot spelcomputers, voor kinderen is het de normaalste zaak van de wereld. Omdat kinderen constant in aanraking komen met beeldschermen, is het belangrijk om hier goede afspraken over te maken.

    Uit onderzoek blijkt dat het led-licht van smartphones en tablets schadelijk is voor het netvlies van heel jonge kinderen. Een goede richtlijn voor bijvoorbeeld een tweejarige is: niet meer dan 30 minuten beeldschermtijd per dag, verdeeld over drie momenten. Het is het beste om dit ’s middags te doen en niet rond slaaptijd, want dan komen kinderen door het led-licht moeilijker in slaap.

    Let er ook op dat de kinderen niet te dicht bij het scherm zit en kijk tot slot hoe lang de kinderen zich kunnen concentreren. Als de kinderen zich gaan vervelen is het beter om een andere activiteit aan te bieden in plaats van een beeldscherm. Voor oudere kinderen vanaf 4 jaar is de richtlijn niet meer dan 3 uur per dag.

    Wat kan ik overwegen bij afspraken over Netflix, TV en gamen?

    • Stop ruim voor bedtijd met tv kijken of gamen, zo’n anderhalf uur van te voren.
    • Liever geen eigen TV of Tablet/telefoon.
    • Laat de jongste niet meekijken met de oudste.
    • Spreek vaste momenten af voor mediagebruik.
    • Praat met jouw kind over zijn/haar online gedrag en hoe veilig dit wel of niet is.
    • Leer kinderen voorzichtig te zijn met hun gegevens.
    • Spreek af of jouw kind zakgeld mag uitgeven op internet, en zo ja, hoeveel en hoe.
    • Vertel kinderen waar ze hulp kunnen vragen als dat nodig is. Bijvoorbeeld voor jongeren met meldknop.nl.
    • Blijf in gesprek met jouw kind over hun media gebruik.
    • Kijk op kijkwijzer.nl om te zien wat geschikt is voor jouw kind of niet.

    Tip 5: Voeding

    Voeding is ook belangrijk om over na te denken tijdens het maken van het ouderschapsplan. Als ouders kunnen jullie andere normen hebben over voeding. Wellicht is een van jullie vegetariër en de ander niet. Bespreek waar jullie beiden op moeten letten in de opvoeding en omgang met jullie kind(eren).

    Ontbijt

    Het ontbijt geeft kinderen weer energie na de nacht en brengt de spijsvertering ook op gang. Bovendien voorkomt het trek in snoepen later op de ochtend. Als kinderen ’s ochtends niet zoveel trek hebben in een boterham kun je proberen of iets anders er wel in gaat, zoals pap of yoghurt met muesli. Het is in ieder geval belangrijk om te zorgen dat je met het gezin samen ontbijt. Eventueel verschuif je een deel van het ontbijt naar het eerste eetmoment tussendoor.

    Extra tips voor een goede start:

    • Neem de tijd voor ontbijt. Eet ook op schooldagen samen aan tafel voor een goede start.
    • Zet de wekker een kwartiertje eerder als het je steeds niet lukt om te ontbijten.
    • Zet ’s avonds zoveel mogelijk ontbijtspullen klaar.
    • Smeer ’s avonds alvast brood voor het werk of op school en leg het in de koelkast.
    • Zorg ervoor dat de werk- of schooltassen ’s avonds al ingepakt klaar staan.

    Tussendoor

    Wanneer je op vaste momenten wat tussendoor geeft leren kinderen om niet de hele dag door te eten en te drinken. Geef bijvoorbeeld één keer tussen het ontbijt en de lunch iets van groente of fruit en één keer iets kleins te snoepen tussen de lunch en het avondmaal.

    Avondmaal

    Sommige kinderen eten meer dan anderen. Bij een kind kan het van week tot week verschillen hoeveel trek hij/zij heeft. Daarom hoeft het bord niet altijd leeg als je kind geen trek meer heeft.

    Extra tips op gebied van voeding

    • Maak gezond eten gewoon voor kinderen, door te laten zien dat jij het belangrijk vindt. Neem bijvoorbeeld zelf ook fruit en groente tussendoor, dan wil jouw kind dat ook. Laat daarnaast de kinderen meekijken of helpen met koken. Zo ziet hij/zij wat er nodig is om een gezonde maaltijd te maken. Zorg er als laatste voor dat gezond eten in huis beschikbaar is en dat het makkelijk te eten is. Zo eten kinderen er eerder van.
    • Beloon je kinderen ook niet met ander eten, zoals een toetje, als hij/zij zijn/haar groente opeet. Kinderen kunnen dan gaan denken dat groenten niet lekker zijn. En ook al eet hij/zij niet al zijn groenten op, geef gewoon een toetje als onderdeel van de maaltijd. Je mag natuurlijk wel loven als je kind fruit of groente heeft opgegeten.
    • Het verbieden van eten kan ervoor zorgen dat je kind er juist van wil eten. Maar kinderen helemaal vrij te laten kiezen wat zij willen, kan er weer voor zorgen dat ze sneller ongezonde keuzes maken. Wat kun je wel doen? Geef snoep/snacks en frisdrank op vaste momenten en niet te veel. Als de kinderen wat ouder zijn kun je ook duidelijke regels maken over wat hij/zij zelf mag pakken aan snoep/snacks en frisdrank en hoeveel.

    Verschil in opvoeding bij gescheiden ouders

    Wanneer er sprake is van twee huishoudens is de kans groot dat de opvoeding van de kinderen verschilt en mogelijk steeds meer gaat verschillen hoe langer de ouders uit elkaar zijn. Voor kinderen is het moeilijk dat regels verschillen of de naleving van regels bij een van de ouders strikter wordt genomen dan bij de ander. Voor kinderen is dit onduidelijk en voelt tevens de kloof tussen beide ouders groter aan.

    In Nederland is er een tendens gaande van gelijkwaardig ouderschap. Zeker bij co-ouderschap is het belangrijk goed feeling te houden met je ex-partner, vooruit te denken bij het opstellen van het ouderschapsplan en te zorgen voor regelmatige evaluatiemomenten. Wanneer je verschillen merkt in denken en opvoedstijl, vraag dan eens wat de beweegredenen hierachter zijn. Je ex-partner heeft wellicht een hele goede reden om bepaalde aspecten van de opvoeding op deze manier aan te pakken. Jullie mogen beiden verschillend zijn, als jullie maar zorgen voor een stabiele basis voor de kinderen.

    5 x Hulp voor je kind na de scheiding Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Hoe handel ik in het beste belang voor mijn kinderen?

    01 maart 2024

    Wanneer je gaat scheiden en kinderen hebt weet je dat er een moeilijk moment aanbreekt om het hen te vertellen, maar ook het maken van de juiste keuzes en afspraken voor de kinderen tijdens de scheiding. In dit artikel vind...

    Lees verder

    Je kind betrekken bij de scheiding

    16 februari 2024

    De ervaring leert dat een scheiding heel rigoureus kan zijn voor kinderen. Als ouders wil je daarom tijdens het proces het beste voor hen. Je wilt weten wat het effect is van de scheiding op je kind(eren) en wat ze ervan...

    Lees verder

    20 november: De dag van de rechten van het kind

    19 november 2021

    Op zaterdag 20 november is het de dag van de rechten van het kind. Alle kinderen hebben rechten, deze staan beschreven in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. De afspraken uit het verdrag zijn onderverdeeld in...

    Lees verder