Hoe omgangsregeling wijzigen?

03 februari 2020

De afspraken die jullie samen maakten over op welke momenten de kinderen bij wie van jullie zijn, of die misschien door de rechter zo zijn vastgesteld, kunnen in de loop van de tijd niet meer goed werken. Dan willen jullie die veranderen. Kan dat zomaar en hoe wijzig je de omgangsregeling eigenlijk?

Pagina inhoud

    Gewijzigde omstandigheden

    Wanneer de omstandigheden gewijzigd zijn ten opzichte van de situatie toen jullie de omgangsregeling opstelden is dit een reden de omgangsregeling te wijzigen. Veel voorkomende redenen voor het aanpassen van de omgangsregeling zijn:

    • Jullie kind gaat naar school of verandert van school.
    • Een van jullie krijgt een andere baan.
    • Een van jullie verhuist verder weg.
    • Er komt een stiefgezin bij.
    • Kinderen krijgen andere behoeftes omdat ze ouder worden.
    • Een van jullie houdt zich niet aan de afspraken.

    Lees meer over de omgangsregeling

    Omgangsregeling wijzigen in ouderschapsplan

    Een ouderschapsplan, waar de omgangsregeling in is vastgelegd, is bedoeld als een plan dat je kunt aanpassen. Natuurlijk kunnen in goed overleg afspraken verzet worden. Wanneer er echter strijd ontstaat tussen jullie als ouders is er wel een probleem. Denk hierbij aan het niet op tijd terugbrengen van de kinderen, wat irritaties op kan leveren. Jullie kunnen dan kiezen voor het wijzigen van de omgangsregeling.

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Omgangsregeling eenzijdig wijzigen

    Jullie moeten het het liefst samen over de omgangsregeling eens worden. Dit moeten jullie samen doen, maar daar kan een mediator jullie bij helpen. Deze probeert jullie beider wensen en behoeften zoveel mogelijk in een nieuw plan te verwerken. Het is dan ook verstandig de aanpassingen opnieuw op te schrijven in een ouderschapsplan, zodat er geen onduidelijkheid ontstaat. Het is hierbij ook verstandig te kijken of de partneralimentatie regeling nog past bij de situatie.

    Wanneer de omgangsregeling aanpassen niet lukt, omdat jullie hier niet uitkomen, schakelen jullie een advocaat in. Ook als je eenzijdig de omgangsregeling wilt wijzigen kun je naar een advocaat gaan om eenzijdig een verzoek in te dienen bij de rechtbank.

    Omgangsregeling voorbeeld Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Verdeling feestdagen bij scheiding: do's en don’ts

    05 december 2023

    Als jullie gaan scheiden en jullie hebben kinderen dan moeten jullie een omgangsregeling treffen. Maar hoe gaan jullie om met de omgangsregeling bij bijvoorbeeld verjaardagen of kerstdagen? Lees hier de do’s en don’ts bij...

    Lees verder

    Omgangsregeling niet nakomen: wat te doen?

    21 november 2023

    Je ex-partner houdt zich niet aan de afspraken uit de omgangsregeling. Hij brengt de kinderen niet op de afgesproken tijd. Of zij komt zelfs helemaal niet. Of is het juist dat je partner de kinderen niet wil of kan opvangen...

    Lees verder

    Mogen we afwijken van de omgangsregeling?

    14 november 2023

    In het ouderschapsplan staat de omgangsregeling beschreven. Het kan weleens voorkomen dat je een belangrijke afspraak hebt, maar dat dit niet past binnen de omgangsregeling. Mag je dan afwijken van de afspraken rondom de...

    Lees verder