Wat is een dynamisch ouderschapsplan en waarom is het zo belangrijk?
04 december 2019
Scheidende ouders van kinderen onder de 18 jaar zijn verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Dit moet problemen die zich in de toekomst voor kunnen doen beperken. Maar we zien dat het ouderschapsplan vastloopt bij nieuwe veranderingen in het leven van hen en/of het kind. En dat is jammer. Er moet dus een ouderschapsplan 2.0 komen dat hulp biedt bij die nieuwe ontwikkelingen in de situatie van je kind. Het ouderschapsplan 2.0 is een dynamisch ouderschapsplan. Dit artikel belicht waarom er behoefte is aan een nieuw soort ouderschapsplan, waarom het dynamisch ouderschapsplan die behoefte kan vervullen en wat dit voor gescheiden ouders inhoudt.
Het huidige ouderschapsplan
De Tweede Kamer vond dat het contact tussen kinderen en hun beide ouders bevorderd moest worden na de scheiding. Het maken van goede afspraken tijdens de scheiding zou moeten voorkomen dat er in de toekomst onnodige conflicten ontstaan. Om dit te realiseren is in 2009 het ouderschapsplan verplicht gesteld. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) schrijft hierover:
"De invoering van het verplichte ouderschapsplan is een politiek antwoord op een diverse problematiek die niet eenvoudig te schetsen is."
Waarom kan mijn verhuizing voor problemen in het ouderschap zorgen?
Een gezin is dynamisch. Situaties binnen het gezin wijzigen namelijk voortdurend. Er komt een nieuwe liefde in beeld, je staat op het punt te verhuizen of je kind heeft zijn zinnen gezet op die hippe, maar gevaarlijke sport waar je de kriebels van krijgt...
Van tevoren kon je niet weten dat je opnieuw verliefd zou worden of dat je je kind nog wat moet bijschaven wat betreft verantwoorde keuzes maken in het leven. Daardoor raken afspraken die gemaakt zijn tijdens het scheiden verouderd... En dat terwijl het belangrijk is dat ouders meebewegen met de ontwikkelingen die zich voordoen in het leven van het kind. Het volgende voorbeeld verduidelijkt dit.
Voorbeeld vastlopend ouderschapsplan
Stel: in het ouderschapsplan staat dat je per maand €200,- aan kinderalimentatie krijgt. Nu is jouw situatie gewijzigd en wil je de afspraken bijstellen. Je hebt door de gewijzigde omstandigheden minder inkomen en je wilt niet dat je kind daaronder lijdt. Je hebt de situatie uitgelegd aan je ex-partner en gevraagd om een verhoging van de kinderalimentatie, maar die wijst op de afspraak in het ouderschapsplan. Je ex-partner wilt niet meer betalen. Wat moet je dan doen? Jullie krijgen ruzie. Je besluit naar de rechter te gaan, zodat deze een uitspraak kan doen. Je weet dat op deze manier een knoop wordt doorgehakt, maar helaas duurt het enorm lang totdat jouw zaak door de rechtbank behandeld kan worden. En inmiddels kom je in financiële problemen. Door de ontstane spanningen presteert je kind slecht op school en zie je dat hij zich steeds meer afsluit van de buitenwereld.
Geen ondersteuning bij wijzigende omstandigheden
Zoals het bovenstaand voorbeeld laat zien biedt het bestaande ouderschapsplan geen ondersteuning in gewijzigde omstandigheden. De situatie loopt nu uit de hand, terwijl het niet zo ver hoeft te komen als de afspraken bij nieuwe omstandigheden van een van de partners of het kind kunnen worden aangepast.
Lees meer over het ouderschapsplan
Instanties bevestigen het probleem
Er zijn inmiddels veel instanties die ook inzien dat er veranderingen moeten komen om de afspraken na de scheiding te evalueren en te wijzigen indien nodig.
Rechtwijzer
“Het is belangrijk dat ouders elkaar op de hoogte houden bij veranderingen en eventueel nieuwe afspraken maken die voor u, de andere ouder en uw kinderen het beste is”, aldus de Rechtwijzer - Uit Elkaar van de Raad van Rechtsbijstand.
Rijksoverheid
Op de website van Rijksoverheid vind je korte uitleg over het ouderschapsplan en wanneer het verplicht is. Ook geeft de Rijksoverheid aan dat situaties veranderen en kinderen zich ontwikkelen, waardoor het ouderschapsplan aangepast moet worden. De Rijksoverheid doelt op het periodiek samenkomen om de afspraken na te lopen en eventueel te wijzigen. Het ouderschapsplan is dus niet iets wat je als eenmalig moet zien, maar iets wat moet meebewegen.
DAS
Onze samenwerkingspartner verzekeraar DAS pleit ook voor het evalueren en wijzigen van afspraken bij veranderingen na scheiding indien nodig. Mireille Detrixhe, werkzaam op de afdeling Corporate Communicatie bij DAS, sprak over het ouderschapsplan op BNR Nieuwsradio
Volgens Mireille is het onvermijdelijk dat er wijzigingen komen in de omgangsregeling en dat er iets moet zijn dat het proces regelt rondom het afspraken maken in nieuwe situaties. Dat ‘iets’ is het dynamisch ouderschapsplan. Ook spreekt Mireille over de hoeveelheid zaken die er bij de rechter liggen en hoe zij verwacht dat het dynamisch ouderschapsplan deze aantallen vermindert.
Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?
Het dynamisch ouderschapsplan
Een dynamisch ouderschapsplan is in de gevallen, zoals in het voorbeeld hierboven, de oplossing, maar wat betekent dit eigenlijk?
Het dynamisch ouderschapsplan is de (nog) niet verplichte, maar betere versie van het huidige ouderschapsplan, omdat deze beter toepasbaar is op het alledaagse leven. Het stimuleert oplossingsgericht en evaluerend afspraken maken over het ouderschap.
Oplossingsgericht
Het dynamisch ouderschapsplan is een hulpmiddel voor gescheiden ouders in een online omgeving, wat mogelijk maakt dat afspraken aangepast worden aan de hand van nieuwe situaties. Ouders worden gemotiveerd om oplossingsgericht met elkaar samen te werken. Het gaat niet om winnen of gelijk krijgen, maar om samen te kijken naar wat het beste is voor het kind. De bedoeling is telkens zo onpartijdig mogelijk te kijken wat in welke situatie in het belang van het kind is.
Op maat
Het dynamisch ouderschapsplan maken jullie op maat. Je maakt plannen die slaan op jullie situatie en vanwege dit persoonlijke karakter houden jullie meer tijd over voor dingen die energie geven in plaats van kosten.
Evaluerend
Er volgen evaluatiemomenten waarbij ouders zelf kunnen aangeven na hoeveel weken of maanden zij de afspraken beoordelen op haalbaarheid en toepasbaarheid. Het programma stuurt automatisch een mail ter herinnering. Als er sprake is van een nieuwe of veranderende situatie, dan passen ouders dit direct aan, zonder het evaluatiemoment af te wachten.
Samengevat: het dynamisch ouderschapsplan is een instrument, een hulpmiddel, om je te helpen bij het opvoeden en onderhouden van je kind in twee verschillende huishouden.
Werkt zo’n dynamisch ouderschapsplan ook voor ons?
Het maakt niet uit of jullie via Uitelkaar.nl of via een andere weg zijn gescheiden. In principe kunnen alle gescheiden ouders met kinderen onder de 18 jaar, het dynamisch ouderschapsplan gebruiken. Wat vooral telt is dat jullie met goede intenties aan de slag gaan.
Dit betekent dat jullie:
- Samen tot goede afspraken willen komen: het programma biedt flexibiliteit en is afgestemd op de behoeften van de ouders en kinderen in hun specifieke situatie. Daarom is het mogelijk om goede afspraken te maken, zolang jullie dit beiden willen.
- Minder lijnrecht tegenover elkaar willen komen door de automatische suggesties van het dynamisch ouderschapsplan, die het systeem doet aan de hand van jullie wensen, zal de samenwerking tussen jullie soepeler verlopen. Jullie zullen inzien dat het niet meer gaat om winnen, maar om de best mogelijke afspraken maken over en voor jullie kinderen.
- Zelf waar je maar wilt aan het plan werken, omdat jullie beiden een eigen online account krijgen, kunnen jullie zelf vanuit huis jullie gezamenlijke afspraken maken. Willen jullie liever persoonlijk, face-to-face, de afspraken maken? Dan kan dat ook. Jullie hebben de vrijheid om je eigen keuze hierin te maken.
- Altijd proberen samen tot een oplossing te komen en hulp inschakelen als dat nodig is. Jullie kunnen elk moment de hulp van de casemanager of mediator inschakelen. Je hoeft dus niet gelijk naar de rechter om maanden te wachten op een uitspraak. Jouw vraag om hulp werkt daarom sneller met een positieve uitkomst.
Wat zijn de voordelen van een dynamisch ouderschapsplan?
Gedurende het lezen van dit artikel kwam je al een aantal voordelen tegen van een dynamisch ouderschapsplan. Hieronder staan de voordelen nog even op een rijtje:
- vermindert conflicten tussen ex-partners
- het kind voelt zich veiliger, omdat ouders minder ruzie maken
- contact tussen ouders en kind(eren) is beter
- ouders kunnen vanuit eigen huis online afspraken maken
- zorgt voor minder spanning in huis
- de afspraken zijn gelijk toepasbaar
- er wordt advies op maat gemaakt door de casemanager
- er is minder tot geen tussenkomst van een rechter nodig
- ouders houden meer tijd over voor andere dingen
Kan ik nu al met het dynamisch ouderschapsplan aan de slag?
Op dit moment is het systeem nog niet ontworpen. Uitelkaar.nl is wel actief op zoek naar samenwerkingen met andere partijen om het dynamisch ouderschapsplan voor scheidende ouders mogelijk te maken. Zo zijn er al vruchtbare gesprekken geweest met o.a. het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen.
Uitelkaar.nl doet volop onderzoek naar de toepasbaarheid en mogelijkheden van het dynamisch ouderschapsplan. De mening van Uitelkaar.nl: hoe sneller het online programma wordt gelanceerd, hoe beter. Wat vind jij?
Wat kan ik met ons huidige ouderschapsplan doen?
Dat was een domper… wil je gelijk werken met het dynamisch ouderschapsplan, kan het nog niet! Je wilt vast weten wat je nu kunt doen om toch te kunnen evalueren en afspraken aan te passen. Onthoud: de toekomst begint nu.
Lees jullie ouderschapsplan die jullie moesten opstellen voor het echtscheidingsconvenant eens door en beoordeel of de afspraken die gemaakt zijn nu nog steeds van toepassing zijn. Zijn sommige afspraken dat niet? Schrijf deze op en bedenk hoe je de afspraken in de toekomst kunt regelen.
Ga in gesprek, met je ex-partner maar ook met je kind, en vraag hoe zij vinden dat de dingen nu lopen. Denk oplossingsgericht, probeer zo objectief mogelijk naar de situatie te kijken en stel het belang van je kind altijd centraal.
Liggen de oude afspraken erg ver van de nieuwe afspraken vandaan of zoek je toch meer begeleiding? Op het platform van Uitelkaar.nl kan je opnieuw een ouderschapsplan opstellen met de nodige hulpmiddelen. Het platform is toegankelijk voor als je nieuw bent op Uitelkaar.nl en voor personen die via Uitelkaar.nl zijn gescheiden.
Ontvang updates over het dynamisch ouderschapsplan
En het allerbelangrijkste: houd Uitelkaar.nl in de gaten zodat je de afspraken straks via ons dynamisch ouderschapsplan kunt maken. Schrijf je in voor de nieuwsbrief over het dynamisch ouderschapsplan, zodat je updates ontvangt over de ontwikkeling van het dynamisch ouderschapsplan.
Na de scheiding Lees meer
Gerelateerde artikelen
Deze emoties na scheiding kun je verwachten
14 mei 2024Het is absoluut normaal om allerlei heftige emoties te voelen bij een scheiding. Er wordt bij scheiding vaak gesproken over de ‘verliescirkel’ of de ‘rouwcurve’: van ontkenning, woede, onderhandelen en depressie, naar...
Lees verderOnderzoek CBS: ‘Mannen gaan na een scheiding vaker samenwonen met een nieuwe partner’
25 oktober 2023CBS heeft een onderzoek gedaan in hoeverre repartnering (samenwonen met een nieuwe partner) na een scheiding anders is tussen mannen en vrouwen. Wat hierbij opvalt is dat de leeftijd en de woonsituatie van de kinderen...
Lees verderOuderschapsplan aanpassen: mag dat?
25 juli 2023De afspraken in het ouderschapsplan maak je tijdens de scheiding. Het kan gebeuren dat je de afspraken later wilt wijzigen, bijvoorbeeld als de afspraken in de praktijk niet goed blijken te werken. In dit artikel lees je of...
Lees verder