Belastingdienst scheiding doorgeven: gevolgen

11 mei 2020

Als je gaat scheiden dien je dit door te geven aan de belastingdienst. Maar wat zijn hiervan precies de gevolgen? In dit artikel lees je wat de gevolgen zijn van een scheiding, waar je nog meer aan moet denken en hoe je de scheiding het beste kunt regelen bij de belastingdienst.

Pagina inhoud

    Scheiding doorgeven Belastingdienst

    Als je getrouwd bent of geregistreerd partners bent, dan ben je toeslagpartners volgens de Belastingdienst. Als je samenwoont hoeft dit niet automatisch te betekenen dat je toeslagpartners bent. Check op de website van de Belastingdienst of je toeslagpartners bent.

    Na de scheiding zal je situatie veranderen. Je zult aan de Belastingdienst moeten doorgeven wat de officiële aanvraagdatum van jullie scheiding of geregistreerd partnerschap is. Als je samenwonend bent en uit elkaar gaat, dan zul je de verhuizing bij de gemeente moeten aangeven. Dit geldt ook voor gehuwden en geregistreerd partners. De gemeente zal je verhuizing doorgeven aan de Belastingdienst. 

    Op de webpagina van de Belastingdienst kun je een persoonlijke checklist scheiden bekijken door een aantal vragen in te vullen. Je krijgt dan een checklist die aansluit op jouw situatie. 

    Gevolgen scheiding en belasting

    Je scheiding zal voor veel verandering op je huidige situatie zorgen. Vooral op emotioneel gebied zul je nu al veel verandering voelen. Het is goed om dat gevoel niet weg te stoppen, maar tegelijkertijd zijn er nog andere zaken die je tijdens de scheiding moet regelen. Je scheiding heeft namelijk ook gevolgen op je inkomen. Daarnaast zul je bij de Belastingdienst veel moeten regelen. Om die veranderingen en wijzigingen inzichtelijk te maken, staat hieronder een korte toelichting per onderdeel.

    • Alimentatie
      Tijdens het doen van je belastingaangifte kun je de partneralimentatie die je betaalt,  aftrekken bij je aangifte over de inkomstenbelasting. Als je partneralimentatie ontvangt, moet je dit ook bij de Belastingdienst aangeven. Je moet hierover echter inkomstenbelasting betalen. Er zijn een aantal aftrekposten en niet aftrekbare betalingen bij partneralimentatie. In dit artikel lees je alles over alimentatie en de Belastingdienst.

      Bij kinderalimentatie is het net even anders geregeld. Als je kinderalimentatie betaalt, kun je dit niet als aftrekpost bij de Belastingdienst aangeven. Als je kinderalimentatie ontvangt, kun je dit niet als inkomsten opgeven. 

    • Eigen woning

      Jullie scheiding met een eigen woning heeft fiscale gevolgen. Als je gaat scheiden met een eigen woning, wat tevens je hoofdverblijf is of was, kun je mogelijk gebruik maken van de scheidingsregeling van de Belastingdienst. Dit houdt in dat je nog 2 jaar recht hebt op hypotheekrenteaftrek voor de koopwoning waar je niet langer meer woont. Hier zitten echter voorwaarden aan. Kijk voor meer informatie op de webpagina van de Belastingdienst

    • Fiscaal partnerschap

      Waarschijnlijk was je voor de scheiding fiscaal partners. Je kon toen verschillende inkomsten en aftrekposten met elkaar delen, zodat je voordeliger uitkwam. Het fiscaal partnerschap had ook invloed op bepaalde heffingskortingen die je mogelijk ontving. Na je scheiding zul je de Belastingaangifte zelf moeten doen en ben je geen fiscaal partners meer. Je kunt echter nog één keer samen aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Je kunt namelijk in het jaar van de scheiding je fiscaal partnerschap verlengen tot het einde van het jaar. 

      Als je het geregistreerd partnerschap wilt beëindigen en hiervoor geen uitspraak van de rechter nodig hebt, dan heeft dit ook invloed op je fiscaal partnerschap. Je fiscaal partnerschap eindigt op het moment dat jullie beiden de beëindigingsovereenkomst hebben ondertekend of als jullie niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven bij de gemeente.

    • Heffingskortingen

      Als je geen fiscaal partnerschap meer hebt, heeft dit invloed op bepaalde heffingskortingen. Je kunt dan mogelijk in aanmerking komen voor heffingskortingen waar je eerder geen recht op had. Denk bijvoorbeeld aan de inkomensafhankelijke combinatiekorting en een hoger bedrag aan algemene heffingskorting. 

    • Onderneming

      Als je gaat scheiden terwijl je een onderneming hebt, dan zul je de afspraken die jij en je (ex-)partner hierover hebben gemaakt, moeten meenemen bij het doorgeven van wijzigingen bij de Belastingdienst. Afhankelijk van jullie afspraken met betrekking tot de scheiding en de onderneming, heeft dit verschillende gevolgen voor de Belastingdienst. Het heeft vooral gevolgen als jullie de onderneming verdelen om vervolgens stop te zetten of als één van jullie de onderneming voortzet.

    • Toeslagen

      Je scheiding heeft ook invloed op andere toeslagen. Je hebt misschien recht op meer huurtoeslag of je zorgtoeslag wordt aangepast. Let op: je zult wijzigingen zelf door moeten geven! Als je nu recht hebt op een toeslag kan het zijn dat je door een wijziging recht hebt op minder toeslag. Jij bent zelf verantwoordelijk om dat door te geven. Wacht daar niet te lang mee en voorkom op die manier dat je geld moet terugbetalen. 

      Als je gaat scheiden met een (minderjarig) kind, verandert er waarschijnlijk ook veel op het gebied van regelingen zoals de toeslagen. Als jullie co-ouders worden gelden er daarnaast weer andere regels.

    • Verhuizen

      Als je verhuist, hoef je dit niet aan de Belastingdienst door te geven. Je zult je wel moeten inschrijven bij de gemeente. De gemeente zorgt ervoor dat de Belastingdienst op de hoogte is van je nieuwe adres.

      Let op: je verhuizing kan wel weer invloed hebben op bijvoorbeeld je toeslagen (denk aan huurtoeslag) of je inkomstenbelasting (als je gaat kopen).

    • Voorlopige aanslag

      Er zijn verschillende redenen om je voorlopige aanslag te wijzigen. Je scheiding kan bijvoorbeeld invloed hebben op je maandelijkse teruggave. Het is raadzaam om je voorlopige aanslag te wijzigen tijdens of net na je scheiding. Ook hier geldt namelijk weer dat je anders voor ongewenste verrassingen komt te staan. 

    Waar moet je nog meer aan denken bij de Belastingdienst?

    Om je nog iets verder op weg te helpen volgen nu nog een aantal aandachtspunten die slim zijn om snel nog te regelen. 

    DigiD en rekeningnummer wijzigen

    Mogelijk regelde je (ex-)partner de belastingzaken. Hij of zij heeft dan toegang tot je DigiD en rekeningnummer. Zorg er daarom voor dat alleen jijzelf hier nog toegang tot hebt. Geef bij de Belastingdienst ook meteen je nieuwe bankrekeningnummer door. 

    Belastingaangifte, spaargeld en fiscaal partnerschap 

    Hoe jullie bezittingen, schulden en spullen verdelen heeft ook impact op de alimentatie berekening. Wanneer je van je (ex-)partner meer krijgt dan waar je recht op hebt, kan dit als schenking tellen. Dus moet je dit bij de belastingaangifte aangeven. Maar ook de hoogte van vermogen heeft invloed op de belastingaangifte. Jullie kunnen kiezen om nog samen belastingaangifte te doen als fiscale partners of niet. Gevolg hiervan is of jullie wel of niet het spaargeld kunnen verdelen in de aangifte.

    Pensioen zelf uitbetalen aan ex-partner of andersom

    In het geval een van jullie pensioen uitbetaalt aan de ander, moet diegene dit opgeven bij de inkomstenbelasting. De betalende ex-partner mag het juist aftrekken van de inkomstenbelasting. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.

    Toetsingsinkomen wijzigt

    Na scheiding is ongetwijfeld je toetsingsinkomen gewijzigd. Dit heeft vervolgens effect op de mogelijkheid om toeslagen van de Belastingdienst aan te vragen. Veranderingen in toetsingsinkomen zijn onder andere partneralimentatie ontvangen of het ontvangen van een uitkering. Daarnaast hebben aftrekposten ook effect op het toetsingsinkomen. Deze kunnen door scheiding ook wijzigen. Denk hierbij aan het betalen van partneralimentatie, aftrekposten van het koophuis en giften. Meer info lees je op de website van de Belastingdienst.

    Boetes

    De Belastingdienst kan je een boete opleggen als je wijzigingen niet of niet tijdig doorgeeft. Voorkom een boete door goed voorbereid je scheiding in te gaan en regel zaken direct. Schakel desnoods de hulp in van een belastingadviseur. 

    Scheiding regelen bij Belastingdienst: beter nu dan later

    Omdat er tijdens de scheiding veel op je afkomt en je veel moet regelen, is het aan te raden om niet tot het laatste moment te wachten met wijzigingen doorgeven. Als je direct na het regelen de wijziging doorgeeft, creëer je overzicht voor jezelf en is er minder kans dat je iets vergeet. Iets vergeten of te laat doorgeven als het gaat om scheiden en de Belastingdienst, kan nare onverwachte financiële gevolgen voor je hebben. 

    Een scheiding regelen kost veel energie, tijd en emotie… En dan moet je ook nog eens die ingewikkelde belastingzaken op orde krijgen. Dat kan je op een gegeven moment teveel worden, maar je hoeft het niet alleen te doen. Schakel vooral (professionele) hulp, zodat je geholpen wordt bij het regelen van je zaken bij de Belastingdienst tijdens de scheiding. Op die manier creëer je wat meer rust en zekerheid voor jezelf en heb jij meer energie om je op andere onderdelen van de scheiding te focussen.

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Gerelateerde artikelen

    Het verschil tussen fiscaal en toeslagpartners

    26 januari 2024

    Bij samenwonen, maar ook als je gaat scheiden, kom je de termen toeslagpartner en fiscaalpartner tegen. Bij een echtscheiding of scheiding van tafel en bed, is het belangrijk om deze termen goed te begrijpen.

    Lees verder

    Schenkbelasting bij scheiding: hoe werkt dat?

    08 januari 2024

    Als bij een scheiding de spullen of vermogen niet gelijk worden verdeeld, kan er sprake zijn van een schenking. Verdeel je de spullen niet gelijk, dan is het mogelijk dat je schenkbelasting moet betalen. In dit artikel lees...

    Lees verder

    Let op je toeslagen en belastingen na scheiding

    14 februari 2023

    Na de scheiding verandert er veel in je leven. Ook op het gebied van je financiën. Je zult tijdens en na de scheiding hier dan ook zaken over regelen. Het is mogelijk dat er voor jou iets verandert voor bijvoorbeeld je...

    Lees verder