Schenkbelasting bij scheiding: hoe werkt dat?

08 januari 2024

Als bij een scheiding de spullen of vermogen niet gelijk worden verdeeld, kan er sprake zijn van een schenking. Verdeel je de spullen niet gelijk, dan is het mogelijk dat je schenkbelasting moet betalen. In dit artikel lees je meer over wat schenkbelasting is, hoe het werkt bij een scheiding en waar je op moet letten.

Pagina inhoud

  Gezamenlijk bezit

  Bij een scheiding moet je je gezamenlijke vermogen en bezittingen verdelen. Wat gezamenlijk bezit is, is afhankelijk van hoe je getrouwd bent: in (beperkte) gemeenschap van goederen of met huwelijkse voorwaarden. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd is alles in principe van jullie samen, dus gezamenlijk bezit. Als je gaat scheiden is het dan ook de bedoeling dat je alles 50/50 verdeelt. Als je dat niet doet, wordt het bedrag of de waarde van de bezittingen, die één van jullie meer krijgt dan de ander, door de Belastingdienst als een ‘schenking’ gezien. En als die waarde boven een bepaald bedrag komt, moet je schenkingsbelasting betalen.

  Wat is schenkbelasting?

  Schenkbelasting wordt geheven op een schenking die je ontvangt. Dit kan gaan om geld of om goederen, zoals een auto of een huis. Zodra je een schenking ontvangt, ben je verplicht om hier belasting over te betalen. De hoogte van de schenkbelasting is afhankelijk van de waarde van de schenking en de relatie tussen de gever en de ontvanger. Zo gelden er verschillende tarieven voor schenkingen aan kinderen en andere personen (grootouder, oom, tante, broer, zus of helemaal geen familie).

  Hoe werkt schenkbelasting bij een scheiding?

  Als bij een scheiding een van de (ex-)partners een schenking doet aan de ander, kan er sprake zijn van schenkbelasting. Dit is bijvoorbeeld het geval als een van jullie het gezamenlijk huis waar overwaarde op zit krijgt en de ander daarvoor niet wordt vergoed. Of als je het geld dat je gezamenlijk hebt, niet 50/50 verdeeld.

  Tarieven en vrijstellingen

  Bij een schenking kun je in aanmerking komen voor een vrijstelling. De schenkbelasting wordt daardoor verminderd. In 2024 hoef je bij een schenking van ouders aan hun kinderen onder een bedrag van €6.633 geen schenkbelasting te betalen. Voor ‘anderen’ ligt deze drempel bij een bedrag van €2.658. Bij een vrijstelling hoeft de ontvanger ook geen belastingaangifte over de schenking te doen. Op de website van de belastingdienst kun je een berekening maken wat de hoogte van de schenkbelasting is

  Eenmalig verhoogde vrijstelling

  Er kan ook gebruik worden gemaakt van een eenmalige verhoogde vrijstelling. Het is een vereiste dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is of een partner heeft tussen de 18 en 40 jaar. Bij een schenking van ouders aan hun kinderen kan de eenmalige verhoogde vrijstelling worden gebruikt voor een woning, een studie of iets anders (eigen keuze kind). Voor de bestedingsdoelen geldt een andere hoogte van het toegestane schenkingsbedrag. Bij schenkingen aan ‘anderen’ kan dit enkel worden gebruikt voor het aanschaffen van een woning. Bekijk de actuele bedragen op de website van de belastingdienst.

  Wat als je er toch voor kiest om niet eerlijk te verdelen?

  Als tijdens de scheiding niet alles 50/50 wordt verdeeld en er sprake is van een schenking, dan moet een van jullie hier schenkbelasting over betalen. De ontvanger is verplicht om aangifte over de schenking te doen en betaalt meestal ook de schenkbelasting. In overleg kan ook de schenker de schenkbelasting betalen of jullie kunnen ervoor kiezen om dit gelijk te verdelen. Het is goed om hier samen goede afspraken over te maken.

  Wil je voorkomen dat je schenkbelasting moet betalen? Bekijk dan of er manieren zijn waarop je de waarde van jullie bezittingen toch gelijk kunt verdelen. Bijvoorbeeld: jouw (ex-)partner gunt jou het gezamenlijk huis en hoeft niet uitgekocht te worden. De overwaarde van het huis bedraagt €60.000. De overwaarde zou tussen jullie verdeeld moeten worden, maar omdat jullie daar niet voor kiezen, krijg je belastingtechnisch een schenking van €30.000. Jullie hadden een jaar geleden nog een nieuwe auto gekocht en de dagwaarde van €50.000. Als je (ex-)partner de auto krijgt en daarnaast nog andere spullen meeneemt met een gezamenlijke waarde van €10.000, zoals het witgoed en de elektrische bakfiets, heb je alsnog een eerlijke verdeling en hoef je dus ook geen schenkbelasting te betalen.

  Kortom, bij een scheiding kun je te maken krijgen met schenkbelasting als bezittingen niet eerlijk worden verdeeld. Als jullie boven de grenzen voor de vrijstelling voor schenkbelasting komen, is het goed om te kijken of je dit nog kunt rechttrekken door middel van een andere verdeling. Mocht je alsnog schenkbelasting moeten betalen, moet je afspraken maken wie van jullie dit gaat betalen. Bekijk voor de actuele bedragen en meer informatie over schenkbelasting de website van de Belastingdienst.

  Belastingdienst scheiding doorgeven: gevolgen Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Het verschil tussen fiscaal en toeslagpartners

  26 januari 2024

  Bij samenwonen, maar ook als je gaat scheiden, kom je de termen toeslagpartner en fiscaalpartner tegen. Bij een echtscheiding of scheiding van tafel en bed, is het belangrijk om deze termen goed te begrijpen.

  Lees verder

  Let op je toeslagen en belastingen na scheiding

  14 februari 2023

  Na de scheiding verandert er veel in je leven. Ook op het gebied van je financiën. Je zult tijdens en na de scheiding hier dan ook zaken over regelen. Het is mogelijk dat er voor jou iets verandert voor bijvoorbeeld je...

  Lees verder

  Belastingaangifte bij scheiding: denk er niet pas in april aan

  12 juli 2022

  Door bij scheiding afspraken te maken over de eerstkomende belastingaangifte, voorkomen stellen het mislopen van eventueel financieel voordeel of onverwacht moeten doen van terugbetalingen aan de Belastingdienst. Meer over...

  Lees verder