Belastingaangifte bij scheiding: denk er niet pas in april aan

12 juli 2022

De gevolgen van fouten maken in de belastingaangifte na echtscheiding

De Belastingdienst ontvangt veel vragen over wat stellen moeten regelen bij scheiding. Ook ziet zij dat er veel ex-partners fouten maken bij het regelen van belasting- en toeslagenzaken. Een voorbeeld hiervan is als je samen een koophuis hebt en bij de aangifte beiden de hypotheekrente aftrekt. [1] Wat zijn de gevolgen van dit soort fouten?

Geld terugbetalen

In sommige gevallen blijkt uit de belastingaangifte die je de eerste keer na de scheiding doet, dat je geld terug moet betalen door fouten die je gemaakt hebt bij de aangifte als gevolg van de scheiding. Dit kan voorkomen in de volgende situaties:

  • Wanneer een van jullie in de woning blijft wonen en de woonlasten betaalt, maar de woning staat op jullie beider naam, neemt degene die niet meebetaalt alsnog de hypotheekrenteaftrek voor de helft mee. Jullie hebben dan in feite te veel belastingvoordeel gekregen.
  • Wanneer je partneralimentatie ontvangt, je dit bij de belastingaangifte moet opgeven als inkomsten (box 1). Hier betaal je inkomstenbelasting over. Dan moet je dit dus wel juist invoeren, anders betaal je te weinig belasting.
  • De hoogte van je inkomen en vermogen bepaalt de hoogte van je toeslagen. Als je je inkomen niet correct doorgeeft aan de belastingdienst na de scheiding, krijg je wellicht onterecht toeslagen. Als dit uit de aangifte blijkt, moet je de toeslagen vervolgens (los van de aangifte) terug betalen. Denk hierbij aan huurtoeslag of zorgtoeslag.

Geld mislopen

Wanneer je je financiële situatie niet goed doorgeeft aan de Belastingdienst, kan dit er ook voor zorgen dat je minder financieel voordeel krijgt dan waar je recht op hebt. Zo komt het voor dat:

  • Je te veel inkomstenbelasting betaalt wanneer je partneralimentatie betaalt aan je ex-partner, maar dit niet aftrekt van de belasting tijdens je belastingaangifte.
  • Je inkomen en vermogen binnen de grens waaronder je recht hebt op huursubsidie vallen. Ook kan het door daling aan inkomen zijn dat je recht hebt op meer zorgtoeslag of kindgebonden budget. Daarom is het correct invoeren van je inkomen in je account van de Belastingdienst belangrijk.
  • Je financieel voordeel misloopt als je het fiscale partnerschap met je ex-partner verbreekt op de scheidingsdatum, maar wel samen een woning hebt. Het kan voordeliger zijn jullie inkomsten en aftrekposten gunstig te verdelen [2] door het fiscaal partnerschap door te laten lopen tot het eind van het jaar.

Bij het niet juist invullen van de belastingaangifte, komt het erop neer dat er een lange nasleep kan zijn met financiële onduidelijkheden en tegenvallers waar je niet op zit te wachten. Hoe voorkom je dat dit gebeurt?

Hoe voorkom je dit en heb je beiden het meeste voordeel?

Natuurlijk is een scheiding een hectische tijd, een emotionele achtbaan waarbij je veel onzekerheid voelt en er veel op je afkomt. Het is logisch dat je daardoor niet of te weinig stil staat bij de belastingaangifte die soms pas maanden later volgt. Daarom wijzen wij in je account op Uitelkaar.nl ook op het belang dit toch te doen, om ongewenste en vervelende situaties na aangifte te voorkomen. Wat raden wij precies aan?

Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

Tijdens de scheiding

Doordat je tijdens de scheiding afspraken moet maken over vrijwel al jullie levensgebieden, zoals kinderen, woning, communicatie, geld en bezittingen, is het een kleine moeite hier ook de belastingaangifte aan toe te voegen. Wanneer je bij Uitelkaar.nl scheidt, werk je samen aan jullie nieuwe toekomst, waar ook dit aspect bij hoort. Daarom adviseren wij:

  • Maak tijdens de scheiding een afspraak over de Belastingaangifte: doen jullie dit samen of los van elkaar?
  • Maak een afspraak met een fiscalist. Deze kan adviseren wat jullie het beste kunnen doen met de hypotheekrenteaftrek en fiscaal partnerschap. Zo komen jullie niet voor fiscale verrassingen te staan en hebben jullie mogelijk beiden belastingvoordeel. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.

Belastingdienst scheiding doorgeven: gevolgen

Na de scheiding

Na de scheiding kun je het volgende doen om je fiscale zaken goed te regelen:

  • Pas direct na de scheiding jullie voorlopige aanslag aan op mijn.belastingdienst.nl, dan is de Belastingdienst op de hoogte van jullie nieuwe inkomenssituatie.
  • Vraag, indien van toepassing, je belastingtoeslag aan. Wellicht heb je recht op huurtoeslag, kindertoeslag of (meer) zorgtoeslag. Soms wordt de toeslag gewijzigd op basis van je nieuwe situatie, daarom is het goed je gegevens bij te werken in je account. Op de website van het Nibud kun je overigens berekenen of je recht hebt op toeslagen of andere tegemoetkomingen, [3] zoals heffingskorting.
  • Overweeg om samen de belastingaangifte in te vullen, zodat jullie beiden niks over het hoofd zien.

Werk samen aan jullie nieuwe toekomst

Hoe jullie toekomst er straks uitziet als jullie uit elkaar zijn, bepaal je gedurende de scheiding. Denk dus na over wat verstandige keuzes zijn, zodat jullie beiden een goede start maken van de nieuwe fase die aanbreekt na de scheiding. Voorkom daarom gedoe en teleurstelling om geldzaken achteraf. Bespreek daarom ook de belastingaangifte bij de scheiding. Wil je meer weten over hypotheekrenteaftrek, partneralimentatie of belasting over alimentatie, lees dan nog even verder op onze website.

Bronnen:
[1] De Belastingdienst, Samen of apart belastingaangifte doen? geraadpleegd op 29 augustus 2019.
[2] Nibud, Tegemoetkomingen: waar heeft u recht op? geraadpleegd op 29 augustus 2019.