Hypotheekrenteaftrek na scheiding: hoe werkt dat?

07 mei 2020

Hypotheekrente is de rente die jullie betalen over de hypotheek van jullie koophuis. Om het bezitten van huizen te stimuleren heeft de overheid bedacht dat jullie elk jaar de betaalde rente van dat jaar mogen aftrekken van de belasting, gedurende 30 jaar. Dit is de hypotheekrenteaftrek. Een scheiding heeft gevolgen op de hypotheekrenteaftrek en daar lees je in dit artikel meer over.

Pagina inhoud

    Samen eigenaar van koopwoning

    Blijven jullie na de scheiding (tijdelijk) samen eigenaars van de koopwoning? Dan komen jullie in aanmerking voor de echtscheidingsregeling in de Wet op de Inkomstenbelasting. Bij deze regeling mogen jullie gedurende 2 jaar na de scheiding de hypotheekrenteaftrek beiden opgeven bij de Belastingdienst in jullie jaarlijkse aangifte, ook als een van jullie daarnaast een nieuw huis koopt. Als jullie allebei voor de helft eigenaar zijn van de woning, krijgen jullie ieder 50% van de hypotheekrenteaftrek. De voorwaarden zijn wel dat jullie beiden jullie deel van de hypotheekrente hebben betaald en dat minstens een van jullie de woning nog als hoofdverblijf gebruikt.

    Aandachtspunten scheiden en koophuis

    Een van jullie blijft achter in de woning

    Blijft een van jullie na de scheiding achter in de woning, die nog wel van jullie beiden is? En betaalt degene die vertrekt geen hypotheekrente meer, maar betaalt degene die achterblijft  de volledige hypotheekrente? Het probleem is dan dat de rente dan toch maar voor 50%  afgetrokken mag worden. Vaak worden hierover daarom afspraken gemaakt. 

    Een voorbeeldregeling zou kunnen zijn: jullie spreken af dat jullie toch ieder de helft van de hypotheekrente betalen, maar dat degene die achterblijft ter compensatie partneralimentatie aan degene die vertrekt betaalt. 

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek bij scheiding

    De scheidingsregeling voor hypotheekrenteaftrek kan alleen als jullie aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bekijk deze voor het geval jij in de woning blijft of wanneer je (ex-)partner in de woning blijft. En lees dit artikel als je meer wilt weten over hypotheek bij scheiden.

    Aandachtspunten scheiden met een koophuis Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Aandachtspunten scheiden met een koophuis

    11 mei 2020

    Scheiden met een koophuis: hoe werkt dat? Omdat het regelen van je scheiding met een koophuis veel gevolgen heeft, kan een stukje houvast geen kwaad. In dit artikel lees je aandachtspunten om een rode draad te bieden voor...

    Lees verder

    Hoe werkt het met je hypotheek bij scheiding?

    07 mei 2020

    Bij een scheiding verandert er veel. Waarschijnlijk ook jullie woonsituatie. Hebben jullie een koophuis? Dan is het handig om te weten wat de opties zijn en wat je moet doen. Hieronder lees je in een paar stappen wat er...

    Lees verder