Scheidingsregeling: hoe werkt de aftrek hypotheekrente bij scheiding?

15 mei 2024

Als je gaat scheiden en je hebt een koophuis, dan kom je voor de vraag te staan wat je na de scheiding gaat doen met het huis. Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn bij het maken van de beslissingen rond je huis. Hoe de Belastingdienst omgaat met de hypotheekrente is hier één van. 

Normaal gesproken is het zo dat je daadwerkelijk in de woning moet wonen om de rente die je over je hypotheek betaalt te kunnen aftrekken van de belasting. Voor de eerste twee jaar na het verlaten van de woning bij een scheiding geldt hiervoor een uitzondering. Dit wordt de scheidingsregeling genoemd. In dit artikel lees je hierover meer.

Pagina inhoud

  Samen eigenaar van een koopwoning

  Het komt geregeld voor dat ex-partners na de scheiding nog samen eigenaar van de koopwoning zijn. Bijvoorbeeld omdat het huis nog te koop staat. Of omdat de ex-partners hebben besloten het huis een periode onverdeeld te laten omdat het uitkopen van de één door de ander geen optie is. Vaak verlaat één van de twee dan het huis en blijft de ander er - eventueel met de kinderen - wonen.

  Via Uitelkaar.nl stel je online je scheidings- en/of ouderschapsplan op.

  Als je het huis verlaat, is de koopwoning niet langer je hoofdverblijf. Zolang je ex-partner in de woning blijft (en je samen eigenaar bent) ziet de Belastingdienst het nog wel als je eigen woning. Als je de rente nog betaalt over jouw deel van de hypotheekschuld, kan je deze voor een periode van twee jaar blijven aftrekken. Dit wordt de scheidingsregeling genoemd. Dit geldt voor maximaal 2 jaar nadat je de woning hebt verlaten. Koop je direct na het verlaten van de woning een andere eigen woning? Dan kun je maximaal 2 jaar voor beide woningen de rente aftrekken.

  Aftrek hypotheekrente

  Hoe het werkt met de aftrek van hypotheekrente, hangt samen met hoe de hypotheek (eigenwoningschuld) is verdeeld. Vaak zijn beide ex-partners voor 50% eigenaar van het huis en ook van de hypotheek. Als jullie beiden de helft van de hypotheekrente betalen, kunnen jullie in dit geval beiden de hypotheekrente aftrekken. Let op: als jullie hebben afgesproken dat één van jullie de hypotheekrente betaalt, mag diegene toch slechts 50% van de hypotheekrente aftrekken omdat diegene ook maar voor 50% eigenaar is van het huis.

  Als de eigenwoningschuld anders is verdeeld (bijvoorbeeld 70% is van jou en 30% van je ex-partner) werkt dit ook door in de hypotheekrenteaftrek. Ongeacht of je alle rente betaalt of alleen die over je eigen deel, je kunt de hypotheekrente voor 70% aftrekken. Je leest hierover meer op de website van de Belastingdienst.

  Overigens geldt hetzelfde voor het eigenwoningforfait: de mate waarin je dat moet bijtellen is afhankelijk van hoe het eigendom van de woning is verdeeld. Op de website van de Belastingdienst staan voorbeelden van hoe je na de scheiding de aangifte invult. En ook Vereniging Eigen Huis geeft hier informatie over.

  Betaalde hypotheekrente opgeven als partneralimentatie

  Als je afspreekt dat één van jullie alle hypotheekrente betaalt, kan het deel waar je geen hypotheekrenteaftrek over krijgt opgegeven worden als partneralimentatie. Op die manier kun je het toch als aftrekpost opvoeren.

  Hierbij is van belang dat:

  • degene die de hypotheekrente betaalt ook de alimentatieplichtige is.
  • bij de scheiding is vastgelegd wie de volledige rente voor zijn of haar rekening neemt.

  Conclusie

  Blijven jullie na de scheiding (tijdelijk) samen eigenaar van de koopwoning en betalen jullie beiden een deel van de hypotheekrente? Dan komen jullie in aanmerking voor de scheidingsregeling. Door deze regeling mogen jullie gedurende 2 jaar nadat een van jullie het huis heeft verlaten na de scheiding de hypotheekrenteaftrek beiden opgeven bij de Belastingdienst in jullie jaarlijkse aangifte, ook als een van jullie daarnaast een nieuw huis koopt. Als jullie allebei voor de helft eigenaar zijn van de woning, krijgen jullie ieder 50% van de hypotheekrenteaftrek. De voorwaarden zijn wel dat jullie beiden jullie deel van de hypotheekrente hebben betaald en dat minstens een van jullie de woning nog als hoofdverblijf gebruikt. Meer hierover lees je op de website van de Belastingdienst.

  Wil je meer weten over je opties bij scheiden met een koopwoning? Lees het artikel Hoe werkt het met je hypotheek bij scheiding? 

  Aandachtspunten scheiden met een koophuis Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Hoe werkt het met je hypotheek bij scheiding?

  14 mei 2024

  Bij een scheiding verandert er veel. Waarschijnlijk ook jullie woonsituatie. Hebben jullie een koophuis? Dan is het handig om te weten wat de opties zijn en wat je moet doen. Hieronder lees je in een paar stappen wat er...

  Lees verder

  Aandachtspunten scheiden met een koophuis

  22 augustus 2023

  Scheiden met een koophuis: hoe werkt dat? Omdat het regelen van je scheiding met een koophuis veel gevolgen heeft, kan een stukje houvast geen kwaad. In dit artikel lees je aandachtspunten om een rode draad te bieden voor...

  Lees verder