Wat is de beste omgangsregeling voor je kind?

15 mei 2024

Welke omgangsregelingen zijn er?

Voordat je kunt bepalen welke omgangsregeling het beste is voor je kind, zul je het verschil in omgangsregelingen moeten weten. In het algemeen zijn er twee veel gebruikte omgangsregelingen. Een ‘gebruikelijke’ omgangsregeling en een co-ouderschapsregeling

Als je minderjarige kinderen hebt, ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.

Omgangsregeling

De term ‘omgangsregeling’ heeft vaak meerdere betekenissen. Voor nu is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een omgangsregeling en een co-ouderschapsregeling. 

Bij een omgangsregeling is je kind vaker bij één ouder. Dit is een keuze die jullie als ouders ook kunnen maken. Jullie kunnen afspreken dat jullie kind in het weekend bij jou is en de rest van de dagen bij je (ex-)partner. Of andersom natuurlijk. Jullie kunnen bijvoorbeeld ook afspreken dat jullie kind dinsdag en donderdag (de ‘d-dagen’) bij jou is en de rest van de dagen bij je (ex-)partner. Zolang jullie rekening houden met de behoefte van jullie kind en jullie onthouden dat jullie kind jullie het recht heeft om jullie beiden te zien, kunnen jullie veel kanten op met de omgangsregeling. 

Voorbeelden van redenen voor keuze omgangsregeling

Er zijn meerdere redenen denkbaar om voor een dergelijke omgangsregeling te kiezen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kind niet goed tegen frequente wisselingen van huis kan. Het kan ook zijn dat je veel werkt en daarom niet de helft van de zorg van je kind(eren) op je kunt nemen. Of dat je te ver van elkaar woont en het niet haalbaar is om jullie kind telkens te halen en/of te brengen. Het kan zelfs zijn dat je (ex-)partner in het buitenland woont. In dat laatste geval is een kind dan vaak tijdens de schoolvakanties bij de ouder in het buitenland, of die ouder komt tijdelijk naar Nederland.

Lees meer over de omgangsregeling

Co-ouderschapsregeling

Bij een co-ouderschapsregeling is jullie kind per twee weken evenveel bij jou en bij je (ex-)partner. Dit kan op meerdere manieren worden verdeeld:

  • Dit kan op wekelijkse basis zijn. Dan is je kind bijvoorbeeld van zaterdagavond tot woensdagmiddag bij jou en van woensdagmiddag tot zaterdagavond bij je (ex-)partner.

  • Het kan ook op tweewekelijkse basis zijn. Dan is je kind de ene week (bijvoorbeeld de oneven weken) bij jou en de andere week (de even weken) bij je (ex-)partner. 

Je kunt het ook op een andere manier regelen, zolang je weer rekening houdt met de behoefte van jullie kind. Om de dag wisselen heeft vaak niet de voorkeur, omdat dat voor onrust bij het kind kan zorgen. 

Houd er rekening mee dat je als co-ouder bepaalde financiële zaken anders regelt dan bij de meeste omgangsregelingen. Volgens de belastingdienst ben je co-ouder als jullie kind ten minste 3 dagen bij jou is en 3 dagen bij je (ex-)partner. 

Voorbeelden van redenen keuze co-ouderschap

Voor de keuze voor co-ouderschap zijn er ook veel redenen denkbaar. Jullie zorgden tijdens jullie relatie al evenveel voor je kind en willen dat zo houden. Jullie kind geeft aan dat hij of zij jou en je (ex-)partner evenveel wil blijven zien. En jullie werk(schema) maakt het co-ouderschap mogelijk.

Voordelen omgangsregeling voor je kind

Er zijn zowel voordelen bij een omgangsregeling als bij een co-ouderschapsregeling. Afhankelijk van de behoeften van jullie kind en jullie situatie kun je kiezen wat de fijnste manier van omgang is tussen jullie kind(eren) en jullie als ouders.

  • Jullie kind heeft één hoofdverblijfplaats, waardoor jullie kind het huis eerder als een veilige plek ervaart.
  • Jullie kind heeft minder last van het wisselen van woonomgeving, omdat dit minder vaak gebeurt dan bij co-ouderschap.
  • Jullie kind heeft meer structuur en went aan de gewoontes van één huishouden, waardoor jullie kind meer rust zal ervaren.
  • Jullie kind hoeft minder met schoolspullen en dergelijke te sjouwen, de meeste spullen liggen vaak waar jullie kind de hoofdverblijfplaats heeft.

Ondanks dat jullie kind één hoofdverblijfplaats heeft, kunnen jullie afspreken dat de andere ouder op een andere manier betrokken blijft. De ‘uitwonende’ ouder kan bijvoorbeeld jullie kind van school halen of meegaan naar zwemles. Op die manier hoeft jullie kind de andere ouder niet te missen.

Voordelen co-ouderschapsregeling voor je kind

Zoals er voordelen zijn voor je kind bij een omgangsregeling, zijn er ook voordelen bij een co-ouderschapsregeling. 

  • Jullie kind zal minder het gevoel hebben dat hij of zij moet kiezen tussen jou en je (ex-)partner, tenminste wat betreft tijds- en aandachtsbesteding.
  • Bij co-ouderschap wonen ouders vaak dicht bij elkaar, waardoor jullie kind minder ver hoeft te reizen om van de ene ouder naar de andere ouder te gaan en heeft jullie kind dezelfde vriendjes en vriendinnetjes in de buurt.
  • Jullie kind brengt evenveel tijd met jou en je (ex-)partner door, zodat jullie kind met beide ouders een goede band kan behouden.
  • Jullie kind kan evenveel leuke dingen met jou en met je (ex-)partner ondernemen.

Wat is de beste omgangsregeling voor mijn kind? 

Het uitgangspunt is dat jij en je (ex-)partner het beste de keuze kunnen maken voor jullie kind(eren). Jullie kunnen dan ook vaak zelf beslissen wat de beste omgangsregeling voor jullie kind is. Jullie weten het beste hoe jullie kind in elkaar steekt en misschien heeft jullie kind al zijn of haar wensen uitgesproken. Neem dit vooral mee in jullie beslissing.

Jullie persoonlijke situatie speelt een bepalende factor bij de vorm van omgang. Als jij bijvoorbeeld altijd werkte en je (ex-)partner voor jullie kind(eren) zorgde, dan kan het zijn dat jullie dit na de scheiding voort willen zetten. In dat geval is het logischer om voor een omgangsregeling te kiezen.

Onthoud dat jullie zelf de afspraken kunnen invullen. Kiezen jullie bijvoorbeeld voor een omgangsregeling, maar wil je wel graag je kind(eren) vaak zien, spreek dan af dat jij bijvoorbeeld met de kinderen meegaat naar hun sport of hobby.

Het kan voor ouders erg lastig zijn om een goede keuze te maken voor de beste omgangsregeling voor de kinderen. Jullie kunnen daarom altijd om hulp vragen, zodat er iemand met jullie mee kan denken en bijvoorbeeld suggesties kan doen. Als jullie via Uitelkaar.nl uit elkaar gaan, dan kan jullie persoonlijke casemanager met jullie meedenken. 

Lees ook eens het artikel over de aandachtspunten bij het opstellen van een omgangsregeling.

Kind betrekken bij keuze omgangsregeling

Het belangrijkst bij het kiezen voor de goede omgangsregeling is het betrekken van jullie kinderen hierbij. Luister naar hun wensen en behoeften, maar geef hen niet het gevoel dat zij verantwoordelijk zijn over het maken van de keuze. 

Jullie kind betrekken bij de keuze van een omgangsregeling wordt als zo belangrijk gevonden, dat het zelfs een verplicht onderdeel is geworden. Iedereen die met minderjarige kinderen uit elkaar gaat, moet in het ouderschapsplan aangeven op welke wijze zij met de kinderen over de scheiding en het ouderschapsplan hebben gepraat. 

Rechtspraak.nl is een website die als servicepunt dient voor alles wat te maken heeft met rechtspraak in Nederland. Op Rechtspraak.nl lees je dat het betrekken van de kinderen bij de scheiding het ‘Bruggesprek’ heet. Als belangrijke aandachtspunten bij het aangaan van het gesprek geeft De Rechtspraak de volgende:

  • “Maak als ouders geen ruzie waar de kinderen bij zijn”.
  • “De ouders vragen een reactie van hun kinderen op onderwerpen die de kinderen betreffen”.
  • “De kinderen hoeven en mogen nooit kiezen tussen tegengestelde ideeën of wensen van de ouders. Ouders mogen dat niet vragen van hen”.

Tijdens dit gesprek bespreken jullie alleen de onderwerpen die belangrijk zijn voor jullie kind(eren). Bijvoorbeeld over de omgang. Jullie onderlinge afspraken over financiën, zoals de kinderalimentatie, bespreek je niet met jullie kind(eren). 

Een volledige lijst met aandachtspunten over het Bruggesprek en meer informatie hierover, kun je vinden op de eerste pagina van dit formulier over het Bruggesprek

 

Over Uitelkaar.nl 

Uitelkaar.nl is onderdeel van Justice42, een sociale onderneming. Onze maatschappelijke missie staat voorop: het scheidingsproces toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken via een gepersonaliseerde, online aanpak. Hiermee stellen we gebruikers in staat geschillen zoveel mogelijk samen op te lossen. Met ondersteuning waar nodig. 

Wij werken samen met verschillende maatschappelijke organisaties en overheidsinstanties, waaronder Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen, Nibud, SI2 Fund en HiiL. Uitelkaar.nl voldoet als enige online scheidingsplatform aan de kwaliteitscriteria van de Raad voor Rechtsbijstand