Goede afspraken voor uw kinderen

Oog voor het belangrijkste in uw leven... uw kinderen. Professioneel advies en een persoonlijke casemanager zodat alles goed geregeld is.

Ouderschapsplan

Wanneer is een ouderschapsplan verplicht? Hoe ziet een ouderschapsplan eruit? Waar moet het aan voldoen? Als u een kind heeft, is een goed ouderschapsplan misschien wel het belangrijkste onderdeel van de scheiding.

Wat staat er in een ouderschapsplan?

In het ouderschapsplan staat hoe u de zorg en opvoeding van de kinderen regelt. U legt daarin de afspraken vast en beschrijft ook hoe u omgaat met veranderingen in de toekomst. U maakt het plan samen en betrekt als dat kan uw kinderen. Hoe beter u samen nadenkt over deze afspraken, hoe groter de kans dat ze straks goed werken.

Wanneer is een ouderschapsplan verplicht?

Als u uit elkaar gaat, bent u verplicht om een ouderschapsplan te maken als u een kind jonger dan 18 jaar heeft. Ook als u niet getrouwd bent, maar wel gezamenlijk gezag heeft over uw kind, bent u verplicht een ouderschapsplan te maken.

 

 

Uitelkaar.nl

iets voor u?

of

Aanmelden

 

 Goede scheiding afspraken Betrouwbaar scheiden Scheiden voor vaste prijs Scheiden met een persoonlijke casemanager


  placeholder-logo  

Ouderschapsplan 

Afspraken die u in een ouderschapsplan maakt:

Verdeling van de zorg en opvoeding van de kinderen

  • Co-ouderschap/geen co-ouderschap
  • Dagen en tijdstippen waar de kinderen zijn
  • Hoe het brengen en halen geregeld wordt
  • Regeling rond feestdagen, verjaardagen en andere bijzondere dagen

✔ Verdeling van de vakanties

✔ De hoogte van de kosten voor de zorg

✔ Berekening van de kinderalimentatie

✔ Wijze van elkaar informeren en hoe vaak

✔ Wijze van samen beslissingen nemen en waarover

Adres waar de kinderen worden ingeschreven

✔ Hoe het contact met vrienden en familie wordt geregeld

        1280px-Michael_Schumacher_Signature.svg                 handtekening

Hulp nodig bij het opstellen van het ouderschapsplan?

U krijgt stap voor stap alle benodigde informatie voor het opstellen van een ouderschapsplan. Op basis van de intakeantwoorden van u en uw (ex-)partner komt het platform met voorbeelden van afspraken die bij u passen. U kunt deze zelf verder aanpassen. Als u vragen heeft, staat onze casemanager klaar. 

Mocht u er samen niet uitkomen, dan kunt u een bemiddelaar inschakelen.

Belang van kinderen voorop

Onze casemanagers, advocaten en mediators houden nadrukkelijk rekening met de belangen van uw kinderen. Dat doet de rechter ook. Vanaf 12 jaar kunnen kinderen gehoord worden door de rechter.

Dit houdt in dat ze mogen aangeven wat zij willen rondom de echtscheiding van hun ouders. Lees meer over kinderhoorrecht.


Belangrijk om te weten


Het is belangrijk dat uw kinderen zich prettig voelen bij de afspraken die u en uw (ex-)partner in het ouderschapsplan vastleggen. Luister bij het maken van afspraken naar de wensen en gevoelens van uw kinderen. Houd rekening met hun sport, school en hobby's. 

Het hangt af van hun leeftijd en ontwikkeling in hoeverre u de kinderen kunt betrekken bij het maken van afspraken. Het gaat er daarbij niet om dat zij bepalen welke afspraken worden gemaakt. Het gaat er vooral om dat ze zich kunnen uiten en kunnen vertellen wat zij belangrijk vinden. 

Zorg ervoor dat de kinderen steeds bij u en uw (ex-)partner terecht kunnen. En dat ze niet het gevoel hebben alleen te staan of machteloos te zijn. Voorkom ook dat uw kinderen het gevoel krijgen dat ze moeten kiezen. Dit alles helpt hen de echtscheiding beter te verwerken.

Als u getrouwd of geregistreerd partner bent en u heeft minderjarige kinderen, moet het ouderschapsplan naar de rechter. Het wordt samen met het verzoek tot scheiding ingediend bij de rechtbank.

Als u samenwoont bent u wel verplicht een ouderschapsplan te maken, maar hoeft het plan niet naar de rechter. Wel is het verstandig om het ouderschapsplan vast te leggen in een notariële akte. Ontstaan er later toch problemen? Bijvoorbeeld met het betalen van kinderalimentatie? Dan zijn er meer mogelijkheden om dit op te lossen.

Afhankelijk van hoe oud uw kinderen zijn, kunnen uw kinderen gehoord worden door de rechter. Kinderen van 12 jaar en ouder hebben hoorrecht, bij jongere kinderen geldt dat ze alleen gehoord worden indien de rechter dat noodzakelijk acht.

Dan bent u niet verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Wel heeft u een onderhoudsplicht voor de kosten van levensonderhoud en studie tot uw kind 21 jaar wordt.

Natuurlijk staat u vrij om uw kind na die leeftijd te blijven ondersteunen. In uitelkaar.nl kunt u ook die afspraken maken.

Na verloop van tijd kunnen de omstandigheden veranderen. Of bepaalde afspraken blijken in de praktijk niet goed te werken. Bijvoorbeeld omdat u of uw (ex-)partner andere werktijden hebben gekregen. Of omdat uw kind van de basisschool naar de middelbare school gaat.

Het kan ook zijn dat uw (ex-)partner meer of minder gaat verdienen. Of uw kinderen willen graag andere afspraken. Het is in ieder geval belangrijk om elkaar op de hoogte te houden van alles wat verandert. En eventueel samen nieuwe afspraken te maken die voor u, uw (ex-)partner en uw kinderen, beter werken. Dan past u het ouderschapsplan op die onderwerpen aan.

 

Tip van de expert

 

Voor kinderen tussen de 10 en 23 jaar heeft Villa Pinedo een buddy-app waarmee kinderen van gescheiden ouders ervaringen kunnen delen. 
Villa Pinedo

 

Hoe gaat online scheiden bij ons?

 

Ongeveer één op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Dat proces kan lang duren, waarbij kosten én emoties oplopen. Als u in goed overleg uit elkaar wilt gaan biedt uitelkaar.nl een online platform waarbij u 80% van uw scheiding zelf kunt regelen.

Hierdoor bepaalt u zelf het tempo, en werkt u stap voor stap toe naar het maken van afspraken over alle onderwerpen die relevant zijn voor een scheiding. Dat bespaart tijd, geld én negatieve energie. 

Zo maakt u ook goede afspraken over de kinderen.

 

 

Doordat u zelf controle hebt en verantwoordelijkheid neemt, maakt u beter doordachte scheidingsafspraken. Dit vermindert de (langdurige) negatieve gevolgen voor uzelf, uw (ex-)partner én kinderen.  

Een casemanager biedt gedurende het hele proces ondersteuning en alle afspraken worden juridisch beoordeeld door één van onze advocaten. Hierdoor is er altijd een neutrale partij die beoordeelt of de afspraken goed doordacht en in balans zijn. Omdat deze pas aan het einde van het proces betrokken wordt, bespaart u veel geld. 
  • ✔ Zelf afspraken maken
  • ✔ In eigen tijd en tempo
  • ✔ Persoonlijke ondersteuning
  •  

 

Online scheiden?