Let op je toeslagen en belastingen na scheiding

14 februari 2023

Na de scheiding verandert er veel in je leven. Ook op het gebied van je financiën. Je zult tijdens en na de scheiding hier dan ook zaken over regelen. Het is mogelijk dat er voor jou iets verandert voor bijvoorbeeld je recht op toeslagen. Je belastingaangifte komt er anders uit te zien. Hoe eerder je hierop voorbereid bent, hoe beter. Dit artikel geeft je hoofdzakelijk informatie over de mogelijke veranderingen in je toeslagen na de scheiding.

Pagina inhoud

    Toeslagen bij scheiding

    Toeslagen zijn financiële bijdragen om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Je scheiding heeft financiële gevolgen en bijvoorbeeld effect op het wel of geen recht hebben op toeslagen. Door de nieuwe financiële situatie heb je waarschijnlijk meer recht op toeslagen na de scheiding dan ervoor. Zeker als je kinderen hebt. Dit zijn de mogelijke toeslagen waar je aanspraak op kunt maken:

    Soorten toeslagen

    • Kinderopvangtoeslag
    • Kindgebonden budget
    • Huurtoeslag
    • Zorgtoeslag

    Op de website van de Belastingdienst kun je meer lezen over toeslagen.

    Andere regelingen

    Naast de vier toeslagen zijn er nog andere financiële regelingen waar je mogelijk aanspraak op kunt maken tijdens of na de scheiding, zoals:

    • Kinderbijslag
    • Inkomensafhankelijke combinatiekorting

    Belastingdienst scheiding doorgeven: gevolgen

    Wijzigingen door scheiding doorgeven aan de Belastingdienst

    Om te voorkomen dat je achteraf geld moet terugbetalen aan de Belastingdienst, is het aan te raden om elke wijziging daar door te geven. Het kan zijn dat je recht hebt op een toeslag, maar dat dit na een wijziging niet meer zo is. Als je de wijziging niet hebt doorgegeven, moet je het bedrag waar je geen recht meer op had, terugbetalen. Dat is erg vervelend. Je doet er daarom goed aan om elke wijziging op tijd door te geven. Dit zijn bijvoorbeeld wijzigingen in inkomen, je woonadres of de scheiding. Op deze pagina van de Belastingdienst lees je wat je allemaal moet regelen.

    Toeslagen aanvragen tijdens scheiding

    Sommige toeslagen kun je tijdens de scheiding al aanvragen, maar de meeste toeslagen kan je pas na de scheiding aanvragen. Op het moment dat je nog getrouwd of geregistreerd partners bent, wordt je (ex-)partner nog als toeslagpartner gezien. Hierdoor heb je nog geen recht op de toeslag, als het gezamenlijke inkomen te hoog is.

    Huurtoeslag als scheiding nog niet rond is

    Bij de huurtoeslag werkt dit anders. Tijdens de scheiding kan je al wel aanspraak maken op huurtoeslag. De Belastingdienst kijkt dan naar of je nog op hetzelfde adres staat ingeschreven. Als dat niet meer zo is, kun je de huurtoeslag aanvragen vanaf de eerste dag van de maand, nadat jullie niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven.

    Voorbeeld: wanneer kun je huurtoeslag aanvragen?

    Lennard en Marissa gaan scheiden en maken hier concrete afspraken over. Tijdens de scheiding besluiten zij al om niet meer samen te wonen. Lennard heeft een eigen huurhuis gevonden, tekent op 23 april het huurcontract en schrijft zich diezelfde dag in bij de nieuwe gemeente. Zowel Lennard en Marissa kunnen nu op 1 mei huurtoeslag aanvragen. Officieel zijn Lennard en Marissa nog niet gescheiden, maar omdat zij niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven, hebben zij - als hun inkomen niet te hoog is - recht op huurtoeslag. Zij zijn voor de huurtoeslag nu geen toeslagpartners meer. Op de website van de Belastingdienst lees je hoe hoog je inkomen mag zijn voor huurtoeslag.

    Toeslagen aanvragen na scheiding

    De meeste toeslagen kun je pas na de scheiding aanvragen. Dit geldt zowel bij echtscheiding, scheiding van tafel en bed als beëindiging van geregistreerd partnerschap.

    Na het scheiden huurtoeslag aanvragen

    Als je pas na de scheiding op een ander adres staat ingeschreven, kun je ook pas vanaf dat moment huurtoeslag aanvragen. Je bent vanaf het moment dat jullie beiden ergens anders staan ingeschreven geen toeslagpartners meer. 

    Zorgtoeslag na scheiding aanvragen

    Je kunt de zorgtoeslag pas regelen nadat je officieel uit elkaar bent. Op deze webpagina van de Belastingdienst kun je checken of je recht hebt op zorgtoeslag en kun je de aanvraag doen.

    Echtscheiding en belastingen

    Je scheiding - of dit nu een echtscheiding, scheiding van tafel of bed, beëindigen samenwonen of beëindiging geregistreerd partnerschap is - heeft invloed op de belastingen. Als je belastingaangifte gaat doen, zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden.

    Aandachtspunten bij belastingaangifte bij scheiding

    • Je kunt ervoor kiezen om in het jaar van de scheiding fiscale partners te blijven voor de belastingaangifte. In principe stopt het fiscaal partnerschap zodra je het scheidingsverzoek of het verzoek om het geregistreerd partnerschap te ontbinden indient, én niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. In dat jaar mag je voor een laatste keer samen de belastingaangifte invullen. In het jaar daarna mag dat niet meer.Het voordeel is dat je de inkomsten en aftrekposten in de belastingaangifte gunstig voor elkaar kan verdelen. Lees meer over samen of apart belastingaangifte doen.
    • Houd er rekening mee dat de belastingdienst het bedrag dat je mogelijk ontvangt aan partneralimentatie ziet als inkomen. Je moet hierover belasting betalen. Als je partneralimentatie betaalt, is dat bedrag een aftrekpost.
    • Ben je inmiddels uit elkaar en woon je ook niet meer samen, maar is de woning nog wel gezamenlijk eigendom van jullie? Dan kun je in sommige gevallen beiden maar maximaal 50% van de hypotheekrente aftrekken bij de belasting. Let op: dit is ook het geval als je 100% van de hypotheekrente betaalt. Lees meer over het aftrekken van de eigenwoningschuld als je allebei eigenaar bent.
    • Als je in aanmerking komst voor huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget is het belangrijk om er bij de gezamenlijke belastingaangifte op te letten dat je het vermogen zo verdeeld dat je onder het maximale vermogen voor 1 persoon blijft. Anders loop je het risico dat je toeslagen moet terugbetalen. Lees meer over vermogen verdelen als u maar een deel van het jaar een toeslagpartner hebt.

    Scheiden met kinderen en toeslagen

    Een duidelijk voorbeeld wanneer de toeslagen kunnen veranderen is als je gaat scheiden en je samen met je (ex-)partner een of meerdere kinderen hebt. Vaak heb je recht op de toeslagen als je tenminste één van je kinderen bij jou inschrijft. Dit heeft effect op je belastingaangifte en op wie van jullie de kinderbijslag en het kindgebonden budget ontvangt. Als op jouw woonadres kinderen staan ingeschreven, kun je aanspraak maken op:

    • Kinderbijslag
    • Kindgebondenbudget
    • Kinderopvangtoeslag (mits jij de kinderopvang betaalt of een aantoonbaar gedeelte hiervan)
    • Inkomensafhankelijke combinatiekorting

    Bij co-ouderschap is je kind evenveel bij jou en je (ex-)partner. Je hebt dus ongeveer evenveel financiële lasten, maar jullie kind kan maar op één adres staan ingeschreven. Daarom kun je bij co-ouderschap beiden aanspraak maken op bovenstaande. In dit artikel lees je meer over kinderbijslag en andere kortingen en toeslagen bij co-ouderschap. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vind je meer informatie over co-ouderschap en het verdelen van de kinderbijslag.

    De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een van de heffingskortingen. Op deze website van de Belastingdienst lees je meer over de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Je vraagt de korting aan via je belastingaangifte. Als je de korting alvast maandelijks wilt krijgen, vraagt je een voorlopige aanslag aan.Beide formulieren vind je op Mijn Belastingdienst.

    Rekenhulp: scheiden en toeslagen

    De Belastingdienst biedt een online rekenhulp aan waarmee je een proefberekening kunt maken. Zo kan je kijken of je recht hebt op een toeslag. Als je voor de scheiding toeslagen ontving, moet je altijd aan de Belastingdienst doorgeven dat je gescheiden bent. Hier heb je vier weken de tijd voor na de scheiding.

    Belastingdienst scheiding doorgeven: gevolgen Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Het verschil tussen fiscaal en toeslagpartners

    26 januari 2024

    Bij samenwonen, maar ook als je gaat scheiden, kom je de termen toeslagpartner en fiscaalpartner tegen. Bij een echtscheiding of scheiding van tafel en bed, is het belangrijk om deze termen goed te begrijpen.

    Lees verder

    Schenkbelasting bij scheiding: hoe werkt dat?

    08 januari 2024

    Als bij een scheiding de spullen of vermogen niet gelijk worden verdeeld, kan er sprake zijn van een schenking. Verdeel je de spullen niet gelijk, dan is het mogelijk dat je schenkbelasting moet betalen. In dit artikel lees...

    Lees verder

    Belastingaangifte bij scheiding: denk er niet pas in april aan

    12 juli 2022

    Door bij scheiding afspraken te maken over de eerstkomende belastingaangifte, voorkomen stellen het mislopen van eventueel financieel voordeel of onverwacht moeten doen van terugbetalingen aan de Belastingdienst. Meer over...

    Lees verder