Scheiden na huwelijk: de impact van lang samen zijn

06 mei 2020

Vroeger was scheiden uit den boze. In 1950 waren er in Nederland 6.462 echtscheidingen. Tegenwoordig zijn er bijna 5 keer zoveel echtscheidingen. Echtscheidingen worden, in tegenstelling tot vroeger, door bijna de hele maatschappij geaccepteerd. Steeds vaker kiezen mensen voor een nieuwe start. Komt dit omdat lang samenzijn invloed heeft op de kwaliteit van jullie huwelijk? Om welke redenen scheiden mensen en wat is hiervan de impact op jullie?

Pagina inhoud

  Scheiden na huwelijk

  10 jaar geleden duurde het huwelijk gemiddeld 40 jaar. In 2019 is dat gemiddelde aanzienlijk gedaald, namelijk naar een huwelijksduur van 12,5 jaar. En toch is het beiden een zeer confronterend getal. Je staat er tijdens het geven van het ja-woord niet bij stil dat jouw huwelijk misschien wel gaat stranden, toch? Zowel in 40 jaar huwelijk als in 12,5 jaar huwelijk maak je veel met elkaar mee. Vaak verstrekt dat de band, maar het gaat helaas ook regelmatig een andere kant op.

  Reden om te scheiden

  Er zijn tal van redenen om na een lang huwelijk toch te willen scheiden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat karakters te veel blijken te botsen, of er kan sprake zijn van andere verwachtingen tijdens het aangaan van het huwelijk. Soms is er zelfs sprake van ontrouw of de liefde bij iemand anders sterker voelen. Het kan ook zijn dat er teveel tussen de partners is gebeurd, of de bereidheid om samen tot oplossingen te komen is vervaagd. Er kan zelfs een financiële reden zijn om een huwelijk te willen stoppen. Kortom, lang samen zijn kan impact hebben op je huwelijk. 

  Checklist scheiden

  De impact van scheiden na een lang huwelijk

  Scheiden na 45 jaar huwelijk klinkt bijna onmogelijk. Toch gebeurt het en misschien wel meer dan je denkt. Jullie hebben waarschijnlijk meer tijd van jullie leven samen doorgebracht dan los van elkaar. Dat brengt met zich mee dat jullie misschien samen kinderen hebben, in dezelfde vriendengroep zitten en samen in de loop van de jaren veel spullen samen hebben. Samen hebben jullie veel mooie en minder mooie herinneringen gemaakt. Daar zal je ongetwijfeld aan terug moeten denken. Na 45, 30 of na 38 jaar huwelijk scheiden: het zal hoe dan ook zwaar vallen. Voor jullie beiden. 

  De impact van scheiden na kort huwelijk

  Na een kort huwelijk kan scheiden ook veel impact hebben. Je stond aan het begin van een nieuw leven, maar staat al snel voor het voldongen feit dat het huwelijk niet voor jou en je (ex-)partner is weggelegd. Hier kun je onzeker van worden. Als je samen jonge kinderen hebt, zal de scheiding ook veel impact hebben. 

  Het is bij scheiden na een kort huwelijk net zo belangrijk om samen goede afspraken te maken, als wanneer je gaat scheiden na 30 jaar. De afspraken zijn de basis voor je nieuwe leven. Welke zorgverdeling willen jullie bijvoorbeeld voor de kinderen en welke spullen blijven van jou? Je wilt na de scheiding opnieuw beginnen. Je wilt niet telkens met je ex-partner in gesprek moeten gaan omdat jullie het niet eens konden worden over de afspraken en daar nu last van ondervinden.

  Na de beslissing

  Als de beslissing definitief is genomen om te scheiden, dan is de scheiding waarschijnlijk het laatste gedeelte van jullie leven wat jullie echt samen moeten doen. Dat kan erg moeilijk zijn, maar tegelijkertijd kun je er ook een goede afsluiting van maken. 

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Een goede start 

  Een goede nieuwe start is het gevolg van een goede afsluiting. Als je de scheiding nu samen goed regelt, dan heb je later afspraken waar je beiden achter staat. Dat maakt de nieuwe start een stuk makkelijker.

  Samen scheiden

  Samen scheiden is de meest ideale manier van scheiden. Jullie beider belangen worden dan gehoord en jullie hebben geen eeuwenlange strijd. Je kunt samen een goede basis vormen voor een toekomst zonder elkaar. 

  Samen scheiden betekent niet dat je continue samen in één ruimte zit om aan de afspraken te werken, maar dat mag wel. Als je via Uitelkaar.nl gaat scheiden, dan heb je zelf de touwtjes in handen en werk je aan de afspraken wanneer jou dat uitkomt. Je (ex-)partner doet hetzelfde. Dankzij de veilige online omgeving kun je veel zelf of samen regelen, maar je krijgt ook begeleiding van je persoonlijk casemanager. 

  Lees eens de ervaringen van mensen die via Uitelkaar.nl hun scheiding hebben geregeld en kom erachter of deze manier van scheiden ook bij jou past. 

  Scheiding aanvragen: alles wat je moet weten Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Hoe vraag ik online een echtscheiding aan?

  21 februari 2023

  Tegenwoordig kun je op verschillende manieren je scheiding aanvragen. De meest bekende methode is via een advocaat. Echter zijn er nu ook manieren die minder lang duren en goedkoper zijn. Zo kun je ook begeleiding krijgen...

  Lees verder

  10 tips aanvragen echtscheiding

  17 februari 2023

  Als je hebt besloten om te gaan scheiden, komen er veel zaken op je af die je moet gaan regelen. Alleen heb je vaak op dat moment nog geen idee wat je allemaal moet doen en hoe je dit het beste kunt regelen. Deze 10 tips...

  Lees verder

  Waar beginnen met scheiden?

  29 oktober 2021

  De knoop is doorgehakt. Jullie hebben besloten om te gaan scheiden. En nu begint de rollercoaster. Je hebt waarschijnlijk veel vragen over waar je op moet letten en en wat je moet regelen. Geen zorgen, wij hebben voor jou...

  Lees verder