Partneralimentatie en toeslagen: wat zijn de gevolgen?
12 mei 2023
Partneralimentatie kan een aanzienlijke impact hebben op de hoogte van toeslagen die je ontvangt van de overheid. In dit artikel bespreken we waarom partneralimentatie gevolgen kan hebben op je toeslagen, hoe je erachter komt welke invloed partneralimentatie op jouw toeslagen heeft en waarop je moet letten.
Wat is partneralimentatie?
Partneralimentatie is een financiële bijdrage die een ex-partner betaalt aan de andere partner na een scheiding. Het doel van partneralimentatie is om ervoor te zorgen dat beide partijen na de scheiding in hun levensonderhoud kunnen voorzien. De hoogte van de partneralimentatie wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals het inkomen en de behoefte van de ontvangende partner en de draagkracht van de betalende partner.
Hoe worden toeslagen berekend?
Toeslagen zijn financiële bijdragen van de overheid die bedoeld zijn om de kosten van bijvoorbeeld huur, zorg en kinderopvang te dekken. De hoogte van toeslagen hangt af van verschillende aspecten, zoals het inkomen, vermogen en de gezinssituatie van de ontvanger. Inkomens- en vermogensgrenzen bepalen wie wel en niet recht heeft op toeslagen en hoe hoog de toeslag is.
Invloed van partneralimentatie op toeslagen
Partneralimentatie kan invloed hebben op de hoogte van toeslagen die je ontvangt. Denk hierbij aan de huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag, maar ook aan het kindgebonden budget. Als je partneralimentatie ontvangt, kan dit ervoor zorgen dat je minder toeslagen krijgt dan wanneer je geen partneralimentatie zou ontvangen. Of misschien krijg je helemaal geen toeslagen meer. Dit komt doordat partneralimentatie wordt gezien als inkomen en dus meetelt bij de berekening van toeslagen. Als je inkomen boven de inkomensgrens voor toeslagen komt, is de bijdrage van de overheid niet meer nodig, is de redenering.
Dit kan het geval zijn als je maandelijks een bedrag aan partneralimentatie ontvangt, maar ook als je eenmalig een bedrag aan partneralimentatie ontvangt. Dus als de partneralimentatie wordt afgekocht.
De invloed van partneralimentatie berekenen
Maar hoe kom je erachter of de partneralimentatie in jouw geval leidt tot minder of geen toeslagen? Je kunt een proefberekening doen bij de Belastingdienst. Vul eerst bij inkomen je inkomen zonder de partneralimentatie in. En vul de berekening daarna nog een keer in, maar tel de partneralimentatie nu op bij je inkomen. Zo zie je het effect van de partneralimentatie op je toeslagen.
Dit kun je ook al tijdens de scheiding doen, om te checken wat het gevolg is van de afspraken die jullie over partneralimentatie aan het maken zijn. Vul dan in dat je geen toeslagpartner meer hebt, want dat wordt uiteindelijk de situatie na de scheiding. Op basis van wat er uit de berekening komt, kun je de afspraken over partneralimentatie heroverwegen. Het is verstandig om met een advocaat of financieel specialist te overleggen wat in jullie situatie handig is en wat eventuele andere mogelijkheden zijn.
Wil je een totaalbeeld krijgen van hoe jullie beiden er financieel voor komen te staan na de scheiding? Met Berekenjescheiding.nl kun je je scheiding doorrekenen.
Voorkom terugbetalen
Krijg je partneralimentatie, geef dit dan tijdig door aan de Belastingdienst via je aangifte en Mijn toeslagen. Zo voorkom je dat je achteraf (een deel van) de toeslag moet terugbetalen.
Zolang je samen met je (ex-)partner een gezamenlijke huishouding hebt, hoef je de alimentatie die je krijgt niet als inkomen op te geven. Woon je noodgedwongen nog wel samen op hetzelfde adres, maar voer je geen gezamenlijke huishouding meer (dus je woont wel in hetzelfde huis, maar je leeft je eigen leven, ook bijvoorbeeld wat de boodschappen betreft) en kan je niet in je eigen levensonderhoud voorzien? Dan moet je de alimentatie wél opgeven, ook al ben je nog fiscaal partners.
Lees meer op de pagina over partneralimentatie van de Belastingdienst.
Wat als ik degene ben die partneralimentatie betaalt?
Andersom geldt dat als je partneralimentatie betaalt, je dat mag opgeven als aftrekpost in je aangifte. Daardoor wordt het jaarinkomen in de aangifte lager. De Belastingdienst gaat voor de definitieve berekening van de toeslagen uit van dit jaarinkomen. Daardoor heb je misschien recht op meer toeslagen. Geef je gewijzigde inkomen door met Mijn toeslagen.
Conclusie
Laat je niet overvallen door veranderingen in je toeslagen als er sprake is van partneralimentatie. Zet op een rij wat de gevolgen zijn in jouw situatie. Vervolgens kun je samen beslissen hoe jullie de partneralimentatie willen regelen. Er is vaak veel mogelijk. Een specialist kan jullie hierbij adviseren.
Partneralimentatie berekenen: hoe werkt dit? Lees meer
Gerelateerde artikelen
Partneralimentatie berekenen: hoe werkt dit?
28 juni 2024Tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap ben je verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Ook na de scheiding blijft deze verplichting bestaan. Hoe lang deze verplichting duurt na een scheiding is afhankelijk...
Lees verderHoe lang moet partneralimentatie betaald worden?
28 juni 2024Als je aanspraak maakt op partneralimentatie of partneralimentatie moet gaan betalen, is het belangrijk om te weten hoelang partneralimentatie betaald moet worden in Nederland. Partneralimentatie is bedoeld om de partner,...
Lees verderIs partneralimentatie verplicht?
15 mei 2024Partneralimentatie is één van de onderwerpen waarover je tijdens de scheiding afspraken maakt. Sommigen willen geen partneralimentatie, anderen hebben juist veel baat bij goede afspraken over partneralimentatie. Als je...
Lees verder