Hoe lang moet partneralimentatie betaald worden?

22 mei 2023

Als je aanspraak maakt op partneralimentatie of partneralimentatie moet gaan betalen, is het belangrijk om te weten hoelang partneralimentatie betaald moet worden in Nederland. Partneralimentatie is bedoeld om de partner, die na de scheiding te weinig inkomen heeft om van te leven, financieel te ondersteunen. In dit artikel zullen we de regels en factoren bespreken die van invloed zijn op de duur van partneralimentatie in Nederland.

Pagina inhoud

    Wettelijke termijn

    Voor scheidingen na 1 januari 2020 is in Nederland de maximale termijn voor partneralimentatie beperkt tot 5 jaar. De wettelijke termijn is afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste is dat de duur van je huwelijk. De duur van de partneralimentatie wordt gesteld op de helft van het aantal jaren dat je getrouwd (of geregistreerd partner) was, tot maximaal 5 jaar. Stel: je bent 8 jaar getrouwd geweest, dan is de duur dat je partneralimentatie ontvangt of betaalt 4 jaar.

    Uitzonderingen op de wettelijke termijn

    • Twee uitzonderingen die hierbij te noemen zijn:
      Je huwelijk heeft langer dan 15 jaar geduurd én de leeftijd van degene die recht heeft op alimentatie ligt hooguit 10 jaar voor de AOW-leeftijd. Alimentatie eindigt dan in principe 5 jaar na scheiding tenzij de alimentatieontvanger de AOW-leeftijd na 5 jaar nog niet heeft bereikt. In dat geval eindigt de alimentatie op het moment dat de alimentatieontvanger de AOW-leeftijd heeft bereikt. Hierbij geldt de langste termijn. De termijn kan in dit geval nooit korter zijn dan 5 jaar.
    • Je hebt jonge kinderen. Dan ontvang of betaal je maximaal 12 jaar partneralimentatie, tot jullie jongste kind 12 jaar oud is. Is dit korter dan de wettelijke termijn? Dan geldt de langste termijn.

    Naast de duur van je huwelijk, spelen dus ook andere factoren mee, zoals de leeftijd van je kinderen en ook of degene die de partneralimentatie ontvangt niet heel ver meer van de pensioengerechtigde leeftijd af zit. Daarnaast heeft het in bepaalde situaties ook effect als je vóór 1970 bent geboren.

    Hoe lang duurt de partneralimentatie voor mij?

    Maar wat betekent dat dan in jouw situatie? We hebben de regels rond de duur van partneralimentatie verwerkt in een digitale tool. Door een paar vragen te beantwoorden, weet je hoe lang je recht hebt op partneralimentatie.

    Check de duur van de partneralimentatie


    Andere duur afspreken

    Als je samen afspraken maakt over partneralimentatie en de beslissing dus niet aan de rechter overlaat, kun je ook besluiten de duur van de partneralimentatie anders te doen. Of in het geheel van partneralimentatie af te zien. Leg die afspraken in ieder geval goed vast in het echtscheidingsconvenant. Beschrijf daarin ook hoe jullie tot de afweging zijn gekomen.

    Wat als de situatie verandert?

    Dan heeft je persoonlijke situatie nog gevolgen voor hoe lang je partneralimentatie ontvangt. Het recht op het ontvangen van partneralimentatie vervalt namelijk als je opnieuw trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat of ‘duurzaam’ gaat samenwonen. Dat laatste betekent dat je samenwoont en samen een huishouden vormt. Je hoeft dan niet officieel op hetzelfde adres te zijn ingeschreven.

    Wettelijk gezien kun je - als de nieuwe relatie toch weer eindigt - hierna niet opnieuw aanspraak maken op de partneralimentatie, die je ontving. Sommige mensen nemen dan ook in de scheidingsafspraken een proefperiode op. Dan mag de alimentatieontvanger bijvoorbeeld 6 maanden het samenwonen met de nieuwe partner uitproberen voordat de partneralimentatie definitief stopt.

    Conclusie De duur van partneralimentatie bij scheiding in Nederland wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de duur van het huwelijk, de leeftijd van de alimentatiegerechtigde en de leeftijd van eventuele kinderen. De wettelijke termijn is over het algemeen maximaal 5 jaar, maar de duur kan in jullie situatie ook korter of langer zijn dan 5 jaar.

    Check de duur van de partneralimentatie

    Lees meer over hoe je de hoogte van partneralimentatie berekent en het gevolg van partneralimentatie op je toeslagen.

    Partneralimentatie berekenen: hoe werkt dit? Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Partneralimentatie berekenen: hoe werkt dit?

    20 februari 2024

    Tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap ben je verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Ook na de scheiding blijft deze verplichting bestaan. Hoe lang deze verplichting duurt na een scheiding is afhankelijk...

    Lees verder

    Partneralimentatie en toeslagen: wat zijn de gevolgen?

    12 mei 2023

    Partneralimentatie kan een aanzienlijke impact hebben op de hoogte van toeslagen die je ontvangt van de overheid. In dit artikel bespreken we waarom partneralimentatie gevolgen kan hebben op je toeslagen, hoe je erachter...

    Lees verder

    Kan ik partneralimentatie afkopen?

    22 juli 2020

    Als je partneralimentatie moet betalen kan je dit ook nog eens op 2 verschillende manieren doen. Je kan het namelijk per maand betalen, maar je kan het ook afkopen. Wat betekent dit dan precies en waar moet je dan allemaal...

    Lees verder