Kan ik partneralimentatie afkopen?

22 juli 2020

Als je partneralimentatie moet betalen kan je dit ook nog eens op 2 verschillende manieren doen. Je kan het namelijk per maand betalen, maar je kan het ook afkopen. Wat betekent dit dan precies en waar moet je dan allemaal rekening mee houden?

Pagina inhoud

  Partneralimentatie per maand betalen

  Als eerst wordt er berekend hoeveel partneralimentatie er betaald moet worden. In de meeste gevallen wordt er vervolgens gekozen om dit bedrag per maand te betalen. Je kan dan ook samen afspreken op welke datum de partneralimentatie per maand betaald wordt en voor hoe lang er partneralimentatie betaald wordt. Zo weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn. Uitelkaar.nl heeft een handige tool waarmee je gemakkelijk uitrekent hoe lang je volgens de wet recht hebt op partneralimentatie.  

  Partneralimentatie berekenen

  Partneralimentatie afkopen

  Je kan partneralimentatie met een geldsom afkopen of je kan het afkopen met overbedeling. In beide gevallen heb je dan de partneralimentatie afgekocht en ben je niet meer financieel  verbonden aan elkaar. 

  Afkopen geldsom

  Partneralimentatie afkopen met een geldsom klinkt zoals het ook bedoelt wordt. Je kan er voor kiezen om in één keer een groot bedrag te betalen als partneralimentatie. Over de hoogte van het bedrag kan onderhandelt worden. Let wel goed op; alleen partneralimentatie is af te kopen, kinderalimentatie niet. 

  Afkopen overbedeling 

  Partneralimentatie afkopen met overbedeling betekent dat degene die partneralimentatie hoort te ontvangen meer krijgt toebedeeld bij de verdeling. Je krijgt dan bijvoorbeeld de gehele inboedel toegewezen of je krijgt de overwaarde van de verkoop van het huis. Deze afspraak kun je geheel naar eigen wens invullen. Al deze afspraken maak je tijdens de scheiding, maar de partneralimentatie kan pas worden afgekocht zodra de scheiding ook echt helemaal rond is. 

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Fiscale consequenties

  Het voordeel van partneralimentatie afkopen is dat je daarna niet meer financieel verbonden bent aan elkaar. Daarintegen kan het voorkomen dat je ex-partner binnen een paar jaar een nieuwe partner krijgt en hiermee gaat samenwonen. Als je dan partneralimentatie per maand had betaald, zou dat stoppen. Echter heb je het nu al helemaal afgekocht. 

  Als je in een keer een groot bedrag ontvangt kan het zijn dat je hier belasting over moet betalen. Dit is niet de enige fiscale consequentie. Als je na je scheiding een bijstandsuitkering moet aanvragen, dan wordt er rekening gehouden met partneralimentatie. De gemeente kan dit bedrag alsnog verhalen bij de betaler ook al is het al afgekocht. 

  Partneralimentatie afkopen is best ingewikkeld en heeft fiscaal gezien best veel nadelen. Daarom is het altijd aan te raden om bij het afkopen van partneralimentatie een fiscalist of financieel adviseur in te schakelen. Wij raden daarom ook aan om de partneralimentatie per maand te betalen en te ontvangen. Mocht je hier nog vragen over hebben? Er staat altijd een casemanager voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

  Partneralimentatie berekenen: hoe werkt dit? Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Hoe lang moet partneralimentatie betaald worden?

  15 mei 2024

  Als je aanspraak maakt op partneralimentatie of partneralimentatie moet gaan betalen, is het belangrijk om te weten hoelang partneralimentatie betaald moet worden in Nederland. Partneralimentatie is bedoeld om de partner,...

  Lees verder

  Is partneralimentatie verplicht?

  15 mei 2024

  Partneralimentatie is één van de onderwerpen waarover je tijdens de scheiding afspraken maakt. Sommigen willen geen partneralimentatie, anderen hebben juist veel baat bij goede afspraken over partneralimentatie. Als je...

  Lees verder

  Partneralimentatie berekenen: hoe werkt dit?

  15 mei 2024

  Tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap ben je verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Ook na de scheiding blijft deze verplichting bestaan. Hoe lang deze verplichting duurt na een scheiding is afhankelijk...

  Lees verder