Je kind betrekken bij de scheiding

16 februari 2024

De ervaring leert dat een scheiding heel rigoureus kan zijn voor kinderen. Als ouders wil je daarom tijdens het proces het beste voor hen. Je wilt weten wat het effect is van de scheiding op je kind(eren) en wat ze ervan denken. Wat durven ze bijvoorbeeld niet tegen ons te zeggen? Wat gaat er in hun hoofd om? Het is daarom van belang om je kind de ruimte te geven om zijn of haar stem te laten horen tijdens de scheiding.

Pagina inhoud

    Waarom kinderen betrekken?

    Wanneer jij en je (ex-)partner besluiten uit elkaar te gaan heeft dit invloed op de kinderen. Kinderen ‘scheiden’ namelijk niet van hun ouders, maar ervaren wel alle veranderingen die hierbij komen kijken. Denk aan een verhuizing, mogelijke wisseling van school en het hoppen van het ene naar het andere huis. Deze veranderingen kunnen veel vragen oproepen bij kinderen.

    De komst van het VN Verdrag inzake de Rechten van het Kind heeft ervoor gezorgd dat het belang van het kind steeds belangrijker is geworden. Een kind heeft het recht om zijn mening te geven en gehoord te worden. Zonder rekening te houden met de stem van het kind is het namelijk erg lastig om beslissingen te nemen die in zijn belang zijn.

    Het is daarom goed om kinderen te betrekken bij de scheidingsafspraken die op hen betrekking hebben. Maar hoe doe je dit op een goede manier? Kinderen betrekken bij het maken van afspraken, betekent natuurlijk niet dat zij alles kunnen bepalen. Dat hoeft ook niet. Het blijkt dat als kinderen hun ideeën en wensen over het leven na de scheiding tijdens de scheiding op een veilige manier kunnen delen en deze serieus genomen worden, kinderen de veranderingen beter kunnen accepteren. Ook als deze niet allemaal door de ouders overgenomen kunnen worden.

    Hoe betrekken wij kinderen bij Uitelkaar.nl?

    De kindmodule is een nieuwe functionaliteit binnen ons platform om kinderen te betrekken bij het maken van het ouderschapsplan. De module is er voor alle kinderen van 12 tot 18 jaar van wie de ouders online hun scheiding regelen via Uitelkaar.nl. Het gebruik ervan is inbegrepen in de prijs.

    De afspraken waar kinderen hun ideeën over kunnen delen, over kunnen meebeslissen hebben natuurlijk betrekking op de kinderen zelf. Zo kun je denken aan afspraken rond de invulling van de omgangsregeling: wanneer zijn de kinderen bij wie, hoe organiseren jullie de overgangsmomenten, wat gaat mee van de ene ouder naar de ander en welke impact heeft dit op sport en hobby’s? Of bijvoorbeeld hoe jullie de verjaardagen van de kinderen en vakanties regelen.

    Extra ondersteuning

    Als ouder probeer je natuurlijk alle mogelijke hulp te bieden, maar sommige kinderen hebben ook baat bij extra ondersteuning. Er worden voor verschillende leeftijdscategorieën programma’s aangeboden waarbij kinderen in groepsverband worden geholpen om met de scheiding om te gaan. Daarnaast zijn er andere vormen van laagdrempelige ondersteuning voor kinderen. Lees onze blog Hulp voor kinderen voor een lijstje met de verschillende programma’s.

    5 x Hulp voor je kind na de scheiding Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Hoe handel ik in het beste belang voor mijn kinderen?

    01 maart 2024

    Wanneer je gaat scheiden en kinderen hebt weet je dat er een moeilijk moment aanbreekt om het hen te vertellen, maar ook het maken van de juiste keuzes en afspraken voor de kinderen tijdens de scheiding. In dit artikel vind...

    Lees verder

    20 november: De dag van de rechten van het kind

    19 november 2021

    Op zaterdag 20 november is het de dag van de rechten van het kind. Alle kinderen hebben rechten, deze staan beschreven in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. De afspraken uit het verdrag zijn onderverdeeld in...

    Lees verder

    Hoe vertel ik mijn kinderen over de scheiding?

    09 april 2020

    Als jij en je (ex-)partner besluiten uit elkaar te gaan, is het ten eerste van belang dat jullie kinderen dit van jullie te horen krijgen. Dit is vaak erg moeilijk. Kinderen hebben in veel gevallen al het vermoeden dat er...

    Lees verder