5 x Hulp voor je kind na de scheiding

26 maart 2020

Een scheiding is extra moeilijk als er kinderen bij betrokken zijn. Een scheiding is een zeer ingrijpende gebeurtenis voor álle partijen. Jullie als ouders maken je extra zorgen en vragen je af: hoe kunnen we ons kind begeleiden tijdens dit proces? En hoe zorgen we dat wij beiden het belang van het kind centraal zetten, tijdens de scheiding? In dit artikel vind je 5 hulpbronnen voor je kind(eren) bij scheiding.

Pagina inhoud

  Opmerken wat je kind voelt

  Centraal staat altijd dat het belangrijk is om op te merken wat je kind voelt. De kijk van kinderen op de scheiding verschilt sterk per persoon. Jonge kinderen voelen vaak wel aan dat er spanningen zijn in huis. Als zij zich niet goed voelen, kunnen zij dat vaak niet goed in woorden uitleggen, wel kan aan hun gedrag of uitingen duidelijk worden wat voor emoties zij hierbij voelen. Zo kunnen de kinderen zich sterk hechten aan een of beiden ouders.

  Concentratieproblemen en stemmingswisselingen ook voor. Het is belangrijk voor ouders om deze signalen te zien en hierover in gesprek te gaan met hun kind(eren).

  Bekijk alles over kinderwelzijn

  Hulp voor kind na scheiding: 5 hulpbronnen

  Wanneer jullie besloten hebben dat de kinderen extra begeleiding bij scheiding kunnen gebruiken zijn er een aantal mogelijkheden. Kies je voor psychologische hulp; contact met een buddy die ook gescheiden ouders heeft; of toch voor een hulpprogramma?

  1. Villa Pinedo

  Villa Pinedo is een organisatie voor kinderen met gescheiden ouders. Zij hebben maar liefst 250 ervaringsdeskundigen in huis. Je kunt hier ook als ouders terecht voor ondersteuning en/of vragen. Op de website van Villa Pinedo is het mogelijk om ervaringen van jongeren te lezen en om zelf gevoelens en gedachten met andere jongeren te delen; jongeren kunnen laten horen wat zij denken, voelen en vinden van de scheiding van hun ouders. Zij kunnen hier leren van ervaringen van anderen en anderen met hun verhaal steunen.

  2. Psychologische hulp

  Wanneer kinderen, die de leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt, psychische problemen krijgen doordat jullie als ouders uit elkaar zijn gegaan, kunnen zij terecht bij een kinderpsycholoog. Een kinderpsycholoog onderzoekt en behandelt de emotionele en fysieke problemen van jullie kind. Het is belangrijk dat wanneer er psychische ondersteuning nodig is, je een kinderpsycholoog kiest die bij jou en je kind past. Vaak hebben veel kinderpsychologen een gratis eerste sessie, zodat jullie nader kennis kunnen maken.

  3. Hulpprogramma KIES

  KIES, oftewel Kinderen In Een Echtscheidingssituatie, is een groepsprogramma voor kinderen van gescheiden ouders. Hier is ook individuele begeleiding van je kind mogelijk. De methode helpt kinderen een stem krijgen in de scheiding en in hun situatie. Achter KIES zit de organisatie Expertisecentrum Kind en Scheiding, die werkt met hooggeschoolde, professionele coaches. KIES zorgt voor betere communicatie met ouders en minder probleemgedrag. Bekijk de website Kiesvoorhetkind.nl

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  4. Hulpprogramma Dappere Dino's (6 tot 8 jaar)

  Dappere Dino's is een wetenschappelijk onderbouwde preventieve groepstraining voor kinderen in groep 3 & 4 (6-8 jaar) van het basisonderwijs van wie de ouders gescheiden zijn. De training is bedoeld om kinderen beter om te laten gaan met de veranderingen tijdens en na de scheiding, en richt zich op het verbeteren van de mentale weerbaarheid van kinderen. Het programma is niet bedoeld voor kinderen met ernstige gedrags- en/of emotionele problemen omdat zij meer gebaat kunnen zijn bij individuele begeleiding.

  Dappere Dino's bestaat uit 12 wekelijkse bijeenkomsten van 45 minuten. In een Dappere Dino's groep zitten maximaal 7 kinderen en de groep komt tijdens of na schooltijd bij elkaar. Ouders worden geïnformeerd en betrokken, tijdens de individuele intake; op een facultatieve groepsbijeenkomst; middels nieuwsbrieven en bij de individuele eindevaluatie.

  5. Hulpprogramma Stoere Schildpadden (4 tot 6 jaar)

  Stoere Schildpadden is een wetenschappelijk onderbouwde preventieve groepstraining voor kleuters (kinderen van 4-6 jaar) van wie de ouders gescheiden zijn. De training is bedoeld om kinderen beter om te laten gaan met de veranderingen tijdens en na de scheiding, en richt zich op het verbeteren van de mentale weerbaarheid van kinderen. Het programma is niet bedoeld voor kinderen met ernstige gedrags- en/of emotionele problemen omdat zij meer gebaat kunnen zijn bij individuele begeleiding.

  Stoere Schildpadden bestaat uit 12 wekelijkse bijeenkomsten van 45 minuten. In een Stoere Schildpadden groep zitten maximaal 6 kinderen en de groep komt tijdens of na schooltijd bij elkaar. Ouders worden geïnformeerd en betrokken, tijdens de individuele intake; op een facultatieve groepsbijeenkomst; middels nieuwsbrieven en bij de individuele eindevaluatie.

  Bekijk alles over kinderwelzijn Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Hoe handel ik in het beste belang voor mijn kinderen?

  01 maart 2024

  Wanneer je gaat scheiden en kinderen hebt weet je dat er een moeilijk moment aanbreekt om het hen te vertellen, maar ook het maken van de juiste keuzes en afspraken voor de kinderen tijdens de scheiding. In dit artikel vind...

  Lees verder

  Je kind betrekken bij de scheiding

  16 februari 2024

  De ervaring leert dat een scheiding heel rigoureus kan zijn voor kinderen. Als ouders wil je daarom tijdens het proces het beste voor hen. Je wilt weten wat het effect is van de scheiding op je kind(eren) en wat ze ervan...

  Lees verder

  20 november: De dag van de rechten van het kind

  19 november 2021

  Op zaterdag 20 november is het de dag van de rechten van het kind. Alle kinderen hebben rechten, deze staan beschreven in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. De afspraken uit het verdrag zijn onderverdeeld in...

  Lees verder