Moet scheiden altijd via de rechtbank?

12 april 2024

Of jullie naar de rechtbank moeten om de scheiding te regelen, hangt af van hoe jullie getrouwd zijn en of jullie kinderen jonger dan 18 jaar hebben. Zijn jullie getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden? Dan moet je scheiding altijd langs de rechter. Hebben jullie geregistreerd partnerschap? Dan hoeft dit niet altijd langs de rechter. Was je samenwonend? Dan hoef je ook niet naar de rechter. Lees in dit artikel hoe het precies zit.

Pagina inhoud

  In (beperkte) gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden getrouwd

  Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, beperkte gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden moet je de echtscheiding altijd indienen bij de rechtbank. Hiervoor heb je ook altijd een advocaat nodig die dit voor je aanvraagt bij de rechtbank. Er hoeft gelukkig niet altijd een daadwerkelijke zitting plaats te vinden. Als jullie samen besluiten op goede voet te scheiden, hoeft een rechter jullie niet in het echt te zien en komt er geen zitting. Als jullie er niet samen goed uit kunnen komen en beiden een advocaat in de armen nemen, dan komt er wel een zitting. De rechter zal dan een beslissing nemen over de onderwerpen waar jullie samen niet uitkomen. Heb je kinderen ouder dan 12 jaar, dan kan de rechter jullie kind vragen wat hij of zij vindt van jullie afspraken. Dit heet hoorrecht van kinderen. Je kind kan aangeven hier geen behoefte aan te hebben of een brief schrijven met zijn of haar wensen. 

  Bekijk het scheiden stappenplan

  Geregistreerd partnerschap ontbinden

  Ben je geregistreerd partners en heb je geen kinderen? Dan hoef je niet naar de rechtbank om jullie geregistreerd partnerschap te laten ontbinden. Je maakt samen een beëindigingsovereenkomst. Je neemt daarin afspraken op over bijvoorbeeld de partneralimentatie of de verdeling van alle spullen. Dat doe je via een advocaat of notaris. Hebben jullie kinderen jonger dan 18 jaar? Dan moet de ontbinding wel langs de rechter. Je hebt hiervoor ook weer een advocaat nodig. Deze advocaat dient het ouderschapsplan samen met de beëindigingsovereenkomst in bij de rechtbank. Wist je dat je ook hulp kunt inschakelen van een mediator bij het maken van deze afspraken?

  Stel nou dat jullie een geregistreerd partnerschap hebben zonder kinderen onder de 18 jaar, maar het lukt jullie niet om samen afspraken te maken, dan kan de rechter knopen voor jullie doorhakken.

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Samenwonend

  Als jullie samenwonen en uit elkaar gaan hoeven jullie hiervoor niets te regelen bij de rechtbank. Als jullie geen samenlevingscontract hebben, is er ook geen sprake van gezamenlijke schulden of vermogen. Alle spullen worden dan gewoon onderling verdeeld. Als jullie samenwonen met samenlevingscontract, hoeven jullie ook niet naar de rechter. Maar dan moeten afspraken wel officieel worden vastgelegd bij een notaris.

  Scheiden stappenplan Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Scheiding: hoe lang duurt dat?

  15 mei 2024

  Zijn jullie (ex-)partners die nog goed met elkaar overweg kunnen en communiceren jullie geregeld dan kan een scheiding in ongeveer 3 maanden geregeld zijn. Maar liggen de dingen wat ingewikkelder, dan kan het stukken langer...

  Lees verder

  Als ik ga scheiden, wat staat me dan te wachten?

  14 mei 2024

  Wanneer jullie overwegen te scheiden komt er veel op je af. Je vraag je vast af wat je te wachten staat. In dit artikel geven we je kort een indruk van wat er moet gebeuren en hoe jullie dat kunnen ervaren.

  Lees verder

  Echtscheiding inschrijven bij de gemeente

  30 april 2024

  Als jullie het scheidingsconvenant goedgekeurd terug krijgen van de rechter, moeten jullie deze (kosteloos) binnen 6 maanden inschrijven bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn. Pas als de echtscheiding is ingeschreven...

  Lees verder