Tot 30% meer scheidingsaanvragen na de zomervakantie: zo voorkom je onnodige spanning op reis

05 juli 2019

De zomervakantie: lekker een week of twee ontspannen. Even alles van thuis achter je laten en leuke dingen doen. Of toch niet? Na de zomervakantie worden er zo’n 20 tot 30% meer echtscheidingen aangevraagd. Hoe dat komt? Een van de redenen is dat partners tijdens een reis 24/7 ‘op elkaars lip zitten’. Zeker wanneer een vakantie uitdagend is, zoals bij kamperen, lange reizen, file met onrustige kinderen op de achterbank of zware wandeltochten is er snel sprake van irritaties en triggers die tot ruzie leiden. Hoe zorg je ervoor dat jullie reis samen zo soepel mogelijk verloopt? Zowel bij de voorbereiding als tijdens de vakantie kun je met deze tips de kans op onnodige spanningen voorkomen.

Pagina inhoud

    Een goede voorbereiding loont

    Door je goed voor te bereiden op jullie gezamenlijke vakantie, zorgen jullie voor redelijke verwachtingen van elkaar, de invulling en de praktische zaken. Ook zorg je er op die manier voor dat jullie beider behoeften aan bod komen.

    Breng jullie wensen in kaart

    De een gaat graag kamperen, terwijl de ander misschien liever in een huisje op een vakantiepark vertoeft. Zoekt de een avontuur en de ander gemak? Wil je luxe verzorgd worden of wil je zelf koken op een gaspitje? Ga je voor rust of voor activiteit? En hoe lang willen jullie reizen? En hebben jullie voorwaarden wat betreft het klimaat? Vakantie betekent compromissen maken. Probeer dus begrip te hebben voor de ander en hoe hij/zij in elkaar zit. Door duidelijk je wensen uit te spreken en die van de ander te horen, kun je op zoek gaan naar een reis die past bij wat jullie beiden belangrijk vinden.

    Maak afspraken over de kosten

    Een van de meest voorkomende onderwerpen om ruzie over te krijgen is geld. Dit is geen leuk onderwerp, maar wel belangrijk. Jullie denken anders over hoeveel jullie uit gaan geven. Gaan jullie ‘lekker genieten’ of letten jullie op de kosten? Hebben jullie dit jaar nog andere grote uitgaven waar jullie rekening moeten houden of willen jullie op vakantie juist niet hoeven nadenken over de uitgaven? Daarom is het belangrijk van te voren een budget af te spreken. Daarnaast is het verstandig afspraken te maken over de verdeling van kosten: hoe groot wordt ieders bijdrage en waar geven jullie het aan uit? Hier duidelijkheid in creëren voordat jullie vertrekken zorgt ervoor dat dit onderwerp al geen reden meer is om onenigheid over te krijgen.

    Maak alvast plannen

    Voorpret over je vakantie is leuk, maar kan ook nuttig zijn! Door van te voren plannen te maken voor de invulling van jullie vakantie, hebben jullie plezier en stellen jullie tegelijkertijd de juiste verwachtingen. Wanneer jullie ter plekke op zoek zijn naar een activiteit, hebben jullie al het een en ander uitgezocht. Houd hierbij ook rekening met goede en slechte weersomstandigheden. Jullie komen zo snel tot een keuze en dit vermindert weer een kans op irritatie.

    Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

    Rust uit tijdens, maar vooral ook VOOR je vakantie

    Hoewel je natuurlijk zo snel mogelijk op vakantie wilt, is het handiger om niet meteen de eerste vrije dag al te gaan. Het is gezonder om eerst een paar dagen te nemen om even bij te komen en daarmee ook de tijd te nemen om alles rustig in te pakken voordat je op reis gaat. Zo voorkom je vakantiestress. Niet alleen is stress een aanslag op je gezondheid, maar kan er ook voor zorgen dat het lontje wat korter wordt. Dit laatste is natuurlijk voor je partner niet echt leuk, zeker wanneer dit zich juist uit op vakantie. Voorkom deze spanningen en zorg dat je voldoende uitrust voordat je op vakantie gaat.

    Wat te doen tijdens de vakantie om spanning te voorkomen

    Al heb je van te voren vakantie afspraken gemaakt, tijdens de reis zelf doen zich altijd situaties voor waarop je niet hebt geanticipeerd. Je moeheid komt eruit, het weer valt tegen, de camping is te druk, een van jullie krijgt buikgriep. Ook kan een van jullie juist extra energiek zijn, er veel meer in de omgeving te doen zijn dan je dacht of kunnen jullie veel aansluiting vinden met andere mensen uit het hotel. Wat de aanleiding ook is waardoor jullie andere wensen krijgen dan van te voren bedacht, het is belangrijk om feeling te houden met elkaar. Wat wil jij en de ander? Wat hebben jullie nodig? Door met elkaar in gesprek te blijven en behoeften aan te geven en naar die van de ander te luisteren, stem je ter plekke af hoe jullie invulling geven aan de vakantie.

    Houd feeling met de wensen en behoeften van je partner

    Een uitgestippelde vakantie is prettig, omdat je weet waar je aan toe bent. Het nadeel is dat je niet weet hoe je je gaat voelen als je eenmaal op vakantie bent. Misschien hebben jullie voor elke dag een activiteit gepland staan, maar blijkt dat je toch meer rust nodig hebt dan van te voren gedacht. Vraag elkaar daarom elke dag hoe de pet staat en of er eventueel aanpassingen nodig zijn om zo frustraties te voorkomen. Elk mens heeft andere behoeften en jullie ook. Het is daarom ook niet raar om zo nu en dan jullie eigen plan te trekken en elkaar op een later moment weer te treffen. Zo halen jullie beiden wat je nodig hebt uit de vakantie.

    Reserveer tijd voor jullie samen

    Zijn jullie met het hele gezin op vakantie, dan is goed om wat tijd voor jullie tweeën vrij te maken. Jullie zijn niet alleen ouders, maar ook partners en geliefden van elkaar. Ga tijdens de vakantie een avondje samen uit eten of een middagje weg. Dit is met jongere kinderen wat lastiger, maar misschien kunnen jullie samen iets doen als zij in bed liggen. Ideaal zou zijn als er een oppas is voor de kinderen en misschien kun je dit regelen met een kinderopvang/animatie bij je vakantieadres. Anders is het al leuk om samen een film te kijken in jullie huisje of een drankje of spelletje voor de tent te doen.

    Verwacht dat jullie verschillen naar voren komen

    Bij op vakantie gaan horen verwachtingen. Vooral in de beginfase van een relatie kan het zo zijn dat jullie helemaal hoteldebotel van elkaar zijn en constant bij elkaar willen zijn. De verwachting kan dan zijn dat het in de vakantie ook zo is, maar vaak pakt dit toch anders uit. Ook als je al langer bij elkaar bent geldt: je kunt erachter komen je toch wat tijd voor jezelf nodig hebt. Of blijkt dat je partner avontuurlijker is dan jij bent. Je partner is misschien toch meer een ochtendmens dan een avondmens of andersom. Kleine ergernissen en irritaties aan jullie verschillen komen tijdens de vakantie extra uit de verf. Stel dus niet de verwachting dat alles perfect zal verlopen en voorkom verwachtingen.

    Wees je bewust van je eigen irritaties

    Zoals gezegd word je op vakantie ook geconfronteerd met de minder leuke kanten van je partner. Dit is heel normaal. Zelfs in de beste relaties is er sprake van irritatie op vakantie. Het is niet altijd de beste keuze om op elke slak zout te leggen. Bekijk dus of het constructief is wat je zegt of dat je de ander onnodig uit de vakantiemodus haalt.

    Vaak hebben irritaties te maken met verwachtingen: je verwacht van je partner bepaald gedrag en als deze er daar niet aan voldoet kan dit tot ergernissen leiden. Tel daarom eerst eens tot tien. Zorg er dus voor dat je eerst bij jezelf nagaat waarom jij je zo ergert en of dit reëel is. Mocht het daarna nog zo zijn dat de ergernissen blijven dan kan je er misschien wat van zeggen, maar doe dit wel op een rustige manier en op een rustig moment. Soms betekent dit dat je er een paar dagen mee wacht, zodat je je er niet meer over opwindt en er objectiever naar kunt kijken. Timing is ook belangrijk voor je partner: ga maar eens na wanneer jij het meest open staat voor feedback. Meestal is dit op een rustig moment en wanneer jullie in een modus van samenwerken zitten in plaats van gelijk halen.

    Kortom, erken jullie verschillen en zoek de overeenkomsten

    Uiteindelijk komt het erop neer dat jullie verschillende mensen zijn. Wees jullie bewust van jullie verschillen. Van wat jullie willen en nodig hebben. Accepteer dit van elkaar en probeer elkaar niet te veranderen. Zoek tegelijkertijd ook naar overeenkomsten: waar komen jullie wensen en behoeften overeen en waar vinden jullie elkaar weer? Doe samen wat jullie fijn vinden om samen te doen en laat elkaar af en toe los om in jullie individuele behoeften te voorzien. Maak eens een wandeling in je uppie, laat de ander met de buurman een biertje drinken. En ga daarna weer lekker samen eten terwijl je bespreekt wat jullie de volgende dag wel of juist niet willen doen.

    Wil je meer weten over relatietwijfel of over betere communicatie met je partner, lees dan nog even verder op onze website!


    Communiceren met je (ex-)partner: tips en tricks Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Scheiden: partner vertellen dat je wil scheiden

    20 februari 2024

    Als je er zeker van bent dat je wilt scheiden, moet je dit aan je partner vertellen. Dit kan lastig zijn. Het beste is om dit te doen in een persoonlijk gesprek. Je kunt in dit gesprek uitleggen waarom het voor jou beter is...

    Lees verder

    10 tips voor uit elkaar gaan met pubers

    08 januari 2024

    Jij en je (ex-)partner hebben besloten om zonder elkaar verder te gaan. En nu vinden jullie het tijd om deze vervelende boodschap aan de kinderen te vertellen. Voor kleine kinderen is een scheiding vaak een abstract begrip...

    Lees verder

    Valentijnstips voor je relatie

    14 februari 2023

    Bij Uitelkaar.nl zien we vaak dat stellen uit elkaar zijn gegroeid. Zoals iedereen eigenlijk wel weet is een relatie, of eigenlijk de liefde, hard werken. Het vraagt tijd, aandacht en toewijding. En soms, soms loopt het...

    Lees verder