Is een spaarrekening voor je kind na scheiding een goed idee?

12 juli 2022

Als jij en je (ex-)partner besluiten te scheiden is het belangrijk dat jullie gezamenlijk de geldzaken van je kind goed regelt en de afspraken daarover duidelijk zijn. Zo komen jullie beiden later niet voor verrassingen te staan. Zo weten jullie beiden zeker dat je samen de toekomst van jullie kind na de scheiding goed hebben geregeld. Wat je samen moet regelen voor het spaargeld van je kind is afhankelijk hoe jullie tot nu toe hebben gespaard voor jullie zoon of dochter.

Pagina inhoud

  Spaarrekening op naam van jullie kind

  Als jij en/of je (ex-)partner een spaarrekening heeft geopend enkel en alleen op naam van je (minderjarige) kind, dan blijft de spaarrekening van jou of je (ex-)partner tot de 18e verjaardag van jullie kind. Ook telt het saldo fiscaal mee in box 3 in de aangifte van degene die spaarrekening opende tot de 18e verjaardag van jullie zoon of dochter. Zolang jullie kind minderjarig is mag hij of zij niet zonder toestemming van de ouders over het saldo beschikken.

  Als jullie kind 18 jaar wordt, is de spaarrekening automatisch van hem of haar. Stort een van jullie of storten jullie beiden geld op deze rekening dan worden deze stortingen beschouwd als schenkingen. Hierdoor komt het geld daadwerkelijk toe aan jullie kind. Let wel op: ieder jaar mogen jullie je kind een belastingvrije schenking doen. Hiervoor geldt een grensbedrag. Schenken jullie meer dan dit bedrag, dan moet jullie kind hier belasting over betalen. Lees hierover meer op de website van de Belastingdienst.

  Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd? Een spaarrekening enkel op naam van jullie kind valt buiten de gemeenschap van goederen. Het saldo is en blijft van jullie kind - ongeacht of hij of zij al over het geld kan beschikken - ook na de scheiding. Het saldo hoeven jullie als ouders dus niet te verdelen.

  Lees meer over het ouderschapsplan

  Spaarrekening met een spaardoel voor jullie kind

  Als een van jullie een spaarrekening heeft geopend op naam van een van jullie of van jullie samen, maar met een spaardoel voor jullie kind, dan blijft dit onder beheer en bezit van degene die hem geopend heeft. Het spaargeld op de rekening valt onder box 3 van de vermogensbelasting. Een veel voorkomend spaardoel is de studie van een kind.

  Weliswaar heb jij of heeft je partner de spaarrekening geopend om te sparen voor jullie kind, het is nog steeds in jullie bezit. Ook al is het geld dus gelabeld, het is nog niet van jullie kind. Je beslist zelf wanneer en hoeveel van het saldo naar jullie kind gaat.

  Als jullie gezamenlijk een rekening hebben met als spaardoel jullie kind, dan valt deze rekening binnen het gezamenlijk bezit en moeten jullie deze 50-50 verdelen.

  Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

  Afspraken maken over de spaarrekening van jullie kind na scheiding

  Het is verstandig om de afspraken die jullie maken over de spaarrekening van jullie kind op te nemen in het scheidingsconvenant en/of ouderschapsplan. Neem bijvoorbeeld op wat het doel is van de spaarrekening. Mag jullie zoon of dochter zelf weten wat ermee te doen of zijn er speciale doelen voor? Zo zorgen jullie ervoor dat er in ieder geval overeenstemming is wat betreft het doel van het gespaarde saldo.

  Om de afspraken helemaal helder te krijgen kunnen jullie in de afspraak opnemen wie wat op de spaarrekening stort. Bedenk ook hoe jullie de toegang tot de rekening willen regelen: willen jullie beiden de saldi kunnen inzien en overboekingen kunnen doen?

  Als jullie een spaarrekening op naam van jullie kind hebben, kunnen jullie deze door laten lopen en goede afspraken maken over hoe jullie hier mee omgaan na de scheiding.

  Als jullie een spaarrekening op een van jullie namen hebben staan dan was het doel van de spaarrekening om op een gegeven moment te worden uitgekeerd aan jullie kind. Wij adviseren dan ook om in dat geval alsnog een spaarrekening op naam van jullie kind te openen en hier het bedrag op te storten. Dit voorkomt dat (een van) jullie het geld opmaakt wat voor jullie kind bestemd is.

  Voorbeeld ouderschapsplan: maak stap voor stap zelf Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Ouderschapsplan niet nakomen: mag dat?

  04 april 2023

  Als je ex-partner de afspraken in het ouderschapsplan niet nakomt kan dit erg vervelend zijn. Mag dat zo maar? Het kan ook zijn dat de afspraken voor jullie allebei niet meer goed na te leven zijn, omdat de situatie is...

  Lees verder

  Kinderalimentatie: hoe lang moet ik betalen?

  24 januari 2023

  Tot wanneer ben je verplicht kinderalimentatie te betalen? Is dat tot 18 jaar of tot 21 jaar? En wat zijn de regels omtrent kinderalimentatie? Wat als je een werkend kind hebt, moet je dan nog steeds kinderalimentatie...

  Lees verder

  Scheiden en verhuizen met kind: mag dat?

  12 juli 2022

  Uit onderzoek van het CBS blijkt dat na scheiding ouders meestal bij elkaar in de buurt blijven wonen. Driekwart van de ouders blijft binnen 10 kilometer van elkaar wonen. Dan rijst de vraag: mag je eigenlijk wel verhuizen...

  Lees verder