Is kinderalimentatie verplicht?

15 mei 2024

Om te weten of je recht hebt op kinderalimentatie of kinderalimentatie moet betalen, is het nodig om te weten of kinderalimentatie verplicht is in jouw situatie. Vervolgens zul je moeten bepalen welke regels er in jullie situatie gelden. In dit artikel krijg je uitleg over kinderalimentatie en de rechten en plichten.

Pagina inhoud

  Even vooraf: wat is kinderalimentatie?

  Jij en je (ex-)partner blijven als ouders financieel verantwoordelijk voor jullie minderjarige kind(eren), ook na de scheiding. Kinderalimentatie is er voor de financiële bijdrage voor de zorg voor en opvoeding van jullie kind(eren). Als jouw inkomen na de scheiding lager is dan die van je (ex-)partner, kan het zijn dat je (ex-)partner je financieel moet ondersteunen. Op die manier kun jij alsnog de kosten van de zorg voor en opvoeding van jullie kind(eren) betalen als jullie kind bij jou is. 

  Ook als jullie niet getrouwd  of geen geregistreerd partners waren, is er een kinderalimentatierecht en -plicht. Denk bijvoorbeeld aan ouders die eerst samenwoonden en nu uit elkaar gaan en samen kinderen hebben. Er kan zelfs sprake zijn van kinderalimentatie als de vader het kind (nog) niet heeft erkend. Ook kan er sprake zijn van kinderalimentatie als (ex-)partners nog niet officieel gescheiden zijn, maar niet meer bij elkaar in huis wonen. 

  Wist je dat je bij het maken van een ouderschapsplan een gratis kinderalimentatie berekening krijgt?

  Afzien van kinderalimentatie

  Als jullie minderjarige kinderen hebben tijdens de scheiding, mag je niet afspreken geen kinderalimentatie te doen. Dat is zelfs zo als jullie beiden geen inkomen hebben bij de scheiding en dus geen draagkracht hebben.

  Maar hoe kan je iets betalen wat je niet hebt? De wet beslist dat je niet mag afzien van kinderalimentatie. Je mag dus niet in het ouderschapsplan afspreken dat jullie van de verplichting en het recht op kinderalimentatie afzien. Want als later één van jullie wel voldoende draagkracht krijgt, dan moet er vanaf dat moment kinderalimentatie betaald worden. De afspraak die jullie dan maakten in het ouderschapsplan is nietig: die afspraak mag niet. 

  Deze strenge regels zijn er om jullie kind(eren) te beschermen. Jullie hebben als ouders altijd de verantwoordelijkheid om jullie minderjarige kind(eren) financieel te ondersteunen. Jullie kind mag niet benadeeld worden door de scheiding.  

  Wettelijke duur van kinderalimentatie

  De verplichting bij kinderalimentatie is er tot jullie kind 18 jaar is. De kinderalimentatie is geregeld per kind. Is één van jullie kinderen 15 jaar en de ander 22 jaar? Dan is de verplichting bij kinderalimentatie er alleen voor jullie kind van 15 jaar.

  Als jullie kind tussen de 18 en 21 jaar is moet je als ouders bijdragen in de kosten van het onderhoud en de studie. Dit heet de voortgezette onderhoudsplicht. In overleg met jullie kind en met toestemming van jullie kind, kunnen jullie ervoor kiezen om het bedrag op de eigen rekening van het kind te storten of te regelen zoals jullie het altijd al deden. 

  Meer weten? Lees dan dit artikel over kinderalimentatie berekenen of dit artikel over hoe je de kosten van je kind verdeelt

  Kinderalimentatie berekenen Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Kinderalimentatie berekenen

  28 juni 2024

  Als jullie scheiden en minderjarige kinderen hebben, moeten jullie berekenen hoeveel kinderalimentatie er betaald moet worden. Dit kunnen jullie zelf doen of laten berekenen. Het is goed om je ervan bewust te zijn dat de...

  Lees verder

  Kinderalimentatie: hoe lang moet ik betalen?

  28 juni 2024

  Tot wanneer ben je verplicht kinderalimentatie te betalen? Is dat tot 18 jaar of tot 21 jaar? En wat zijn de regels omtrent kinderalimentatie? Wat als je een werkend kind hebt, moet je dan nog steeds kinderalimentatie...

  Lees verder

  Kinderalimentatie berekening samengesteld gezin

  12 juli 2022

  Na scheiding kan een of kunnen beide ouders samen gaan wonen met hun nieuwe partner. Deze partner heeft wellicht ook al kinderen. De nieuwe gezinssituatie zorgt voor een samengesteld gezin. Dit heeft effect op de te...

  Lees verder