Het huis weer je thuis maken na de scheiding

31 augustus 2020

Na misschien jarenlang in hetzelfde huis samen te hebben gewoond is het bij een scheiding tijd om hier afscheid van te nemen. Niet alleen van je ex-partner, maar vaak ook van de spullen die jullie samen hebben verzameld. Spullen kunnen goede herinneringen opwekken, maar ook net zo goed slechte. Daarom is het goed om na de scheiding alle spullen door te lopen, op te ruimen en van het huis weer een thuis te maken. Hieronder vind je wat praktische stappen.

Pagina inhoud

  1. Neem de tijd

  Bij een scheiding komt een rouwproces kijken en dat heeft altijd tijd nodig. Ook het huis kan niet meer als de oude voelen, aangezien jullie tijdens de scheiding alle eigendommen hebben moeten verdelen. Niet alleen blijf je daardoor vaak achter met een stuk leger huis, maar ook met een wat leeg gevoel. Het is eigenlijk een rouwproces en kan dus wat tijd kosten voordat je eraan toe bent om je huis weer een thuis voor jou alleen te maken. Misschien wil je daarom misschien nog niet actief je huis veranderen, maar je kunt al wel er over nadenken.

  Wie ben ik of wat is mijn smaak?

  Bij een scheiding ga je van een “we” naar een “ik” en dat is wennen. Opeens hoef je geen rekening meer te houden met de andere persoon over wat hij/zij wilt, ook als het om het interieur gaat. Dan is het goed om je af te vragen: “wie ben ik eigenlijk?” Of,”wat is mijn echte smaak?” Misschien kan je zelfs al uit tijdschriften halen wat je mooi en niet mooi vindt en er een moodboard van maken. Of op Pinterest op jacht gaan naar van alles waar je enthousiast van wordt.

  2. Opruimen

  En dan wordt het tijd om actief op te gaan ruimen. Maak bijvoorbeeld 3 hoopjes, of leg 3 zakken neer voor de volgende categorieën: houden, kringloop, definitief weg. Dat maakt het lekker overzichtelijk en makkelijk. En dan ga je opruimen, maar hoe doe je dat? 

  Word ik hier gelukkig van?

  Om Marie Kondo er even bij te halen:”Word ik hier gelukkig van?” Dat is de vraag die je jezelf moet stellen bij elk item dat je in je handen krijgt bij het opruimen. Maakt niet om wat voor spullen het gaat, als het antwoord “ja” is dan kan je het houden, mits je het ook nodig vindt om te houden. Is het antwoord “nee” doe dan dat item weg. Je hoeft het niet per se in de prullenbak te gooien, want misschien is het item nog in goede staat en kan het naar de kringloop. Zo maak je misschien iemand anders er blij mee en heb je niets verspild. Dat geeft ook een goed gevoel.

  3. Herinrichten

  Heb je alles opgeruimd en ben je tevreden met het resultaat? Dan is het tijd om nieuwe spullen/meubels aan te schaffen waar nodig. Ook kun je een nieuw kleurtje op de muur doen of een mooi behang of iets dergelijks. Vraag vrienden en vriendinnen om je te helpen met klussen. Je hoeft het niet alleen te doen.

  Het resultaat

  Na alle energie die je erin hebt gestoken is het hopelijk zover: je ploft neer op de bank, kijkt om je heen en er komt een glimlach op je gezicht. Eindelijk voelt het huis weer schoon, luchtig en van jou. Het resultaat: het huis is weer een thuis.

  Ondersteuning voor ouders in scheiding: 3 tips Lees meer