Echtscheidingsconvenant wijzigen: hoe werkt dat?

11 mei 2020

Een echtscheidingsconvenant is een document met afspraken over de scheiding. Het convenant moet worden goedgekeurd door de rechtbank. Als het ingeschreven is bij registers van de Burgerlijke Stand is de scheiding officieel. Toch kunnen er na de scheiding situaties ontstaan waardoor de afspraken in het convenant op losse schroeven komen te staan. Dan is het tijd om het echtscheidingsconvenant te wijzigen, maar hoe werkt dit nu precies? In dit artikel leggen we het stap voor stap uit.

Pagina inhoud

    Waarom het echtscheidingsconvenant wijzigen?

    Er kunnen redenen zijn om een echtscheidingsconvenant te wijzigen. Een greep uit de mogelijke aanleidingen:

    • Jullie hebben bepaalde afspraken gemaakt over het huis, maar in de periode na de scheiding blijkt dat jullie het toch anders willen aanpakken.
    • Jullie spraken af de verdeling van de pensioenen op een bepaalde manier te willen regelen, maar willen dit achteraf toch anders doen.
    • Er is een grote verandering gekomen in het inkomen van een van jullie beiden en daardoor klopt het partneralimentatiebedrag niet meer.

    Bij uitzondering kan het ook zo zijn dat er tijdens het proces van het tijdens het opstellen van het echtscheidingsconvenant niet goed ging. Jullie zijn bijvoorbeeld wel beiden akkoord gegaan met de afspraken, maar dat was voor een van jullie onder ernstige dwang. Of een van jullie heeft belangrijke zaken over bijvoorbeeld de waarde van bezittingen verzwegen en daardoor misbruik gemaakt van de ander. 

    Als jullie de aanpassing beiden willen, kun je daarmee aan de slag. Dat is natuurlijk de makkelijkste weg. Als één van jullie het wil, maar de ander niet, dan zijn er ook mogelijkheden. Beide routes worden hieronder beschreven. 

    Lees ook over het aanpassen van het ouderschapsplan. Bijvoorbeeld als je de kinderalimentatie wilt aanpassen.

    Het echtscheidingsconvenant opvragen

    De eerste stap is om het echtscheidingsconvenant erbij te pakken. Mocht je die om de een of andere reden niet meer hebben, dan kun je het echtscheidingsconvenant opvragen. Dit kan bij de advocaat of mediator waar jullie het samen hebben gemaakt.

    Wijzigingen samen afspreken - onderling of met mediation

    Als jullie het samen eens zijn kunnen jullie de wijzigingen die je wilt maken samen bespreken. Dit kan je samen doen of er hulp bij inschakelen.Wanneer het lastig is om met elkaar te communiceren, is mediation aan te raden. Met mediation is de kans groter dat jullie samen uit de te bespreken veranderingen komen, omdat een mediator jullie begeleidt naar de beste en eerlijkste uitkomst voor beiden.

    Wijzigingen maken als je het niet eens bent

    Als je ex-partner het niet eens is met de nieuwe afspraken en de financiële en praktische gevolgen hiervan, kun je proberen het echtscheidingsconvenant eenzijdig aan te passen. Het is dan verplicht dat een advocaat hiervoor een verzoek bij de rechtbank indient. Je ex-partner krijgt hiervan een kopie en kan daarna via zijn of haar advocaat een verweerschrift indienen. Bij deze situatie heb je dus beiden een eigen advocaat nodig. De rechter zal vervolgens kijken of het alsnog mogelijk is het conflict op te lossen met mediation. Als dat niet lukt, zal de rechter beslissen over de wijzigingen.

    Wijzigingen vastleggen 

    Als de rechter heeft moeten besluiten over de wijzigingen omdat jullie het er onderling niet over eens waren, wordt dat vastgelegd in een beschikking.

    Hebben jullie samen besloten welke wijzigen doorgevoerd worden? Dan kunnen jullie of kun je deze vastleggen in een aanvullende overeenkomst. Dit wordt meestal een addendum bij het echtscheidingsconvenant genoemd. Nadat jullie deze getekend hebben kan een advocaat het document naar de rechtbank sturen voor bekrachtiging. Je kunt de afspraken ook alleen onderling vastleggen door het op te schrijven en te ondertekenen, maar als je het bij de rechter laat vastleggen is het makkelijker de ander aan de afspraken te houden.

    Niet zomaar wijzigen

    Een echtscheidingsconvenant wijzigen moet dus zorgvuldig gebeuren. Mocht je een reden hebben om het convenant te wijzigen, is het handig om je hierover te laten inlichten.

    Echtscheidingsconvenant voorbeeld Lees meer

    Gerelateerde artikelen

    Echtscheidingsconvenant voorbeeld

    15 november 2023

    Wanneer jullie gaan scheiden moeten jullie afspraken vastleggen. Gebruikelijk is om dit te doen in een echtscheidingsconvenant. Om een indruk te krijgen van hoe zo’n echtscheidingsconvenant eruit ziet kun je op deze pagina...

    Lees verder

    Echtscheidingsconvenant getekend, en dan?

    12 september 2023

    Jullie zijn zover: klaar om het echtscheidingsconvenant te tekenen. Dan vragen jullie je vast af: wat nu? In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijkheden om alvast een start te maken met jullie nieuwe leven.

    Lees verder

    Is een echtscheidingsconvenant verplicht?

    12 juli 2022

    Een echtscheidingsconvenant is een document waarin alle afspraken staan over jullie huis, hypotheek, inboedel, schulden, pensioen, alimentatie en andere zaken die jullie regelen bij de scheiding. Nu is de vraag van velen:...

    Lees verder