Echtscheidingsconvenant wijzigen: hoe werkt dat?

11 mei 2020

Een echtscheidingsconvenant is een document met afspraken over de scheiding. Het convenant wordt goedgekeurd door de rechtbanken en als het ingeschreven is bij registers van de Burgerlijke Stand is de scheiding officieel. Toch kunnen er de jaren na de scheiding situaties ontstaan waardoor de afspraken in het convenant op losse schroeven komen te staan. Dan is het tijd om het echtscheidingsconvenant te wijzigen, maar hoe werkt dit nu precies? In dit artikel leggen we het stap voor stap uit.

Pagina inhoud

  Waarom het echtscheidingsconvenant wijzigen?

  Er zijn vele redenen om een echtscheidingsconvenant te wijzigen. Een greep uit de mogelijke redenen:

  • Jullie zijn het beiden eens dat er iets moet veranderen in het convenant.
  • Er is een grote verandering gekomen in het inkomen van een van jullie beiden, door ontslag of ziekte en daardoor kan klopt het partneralimentatiebedrag niet meer.
  • Als een van jullie ten tijde van het maken en tekenen van het convenant niet toerekeningsvatbaar was kan het zijn dat hij of zij het achteraf pas niet eens is met de afspraken in het convenant.
  • Als de afspraken niet met de wet overeenkomen. Bijvoorbeeld als het kinderalimentatiebedrag niet officieel is berekend en er een veel lager of hoger bedrag is afgesproken dan wettelijk mag.
  • Als een van jullie beiden vindt dat er geen goede toelichting bij een afspraak stond.  Daardoor waren de consequenties voor de toekomst niet duidelijk. Bijvoorbeeld als één van jullie altijd over de financiën ging en de ander eigenlijk geen idee had van hoe financiële zaken geregeld waren. 
  • Als er sprake van bedreiging of chantage is geweest bij het maken van het echtscheidingsconvenant.
  • Als een van jullie beiden niet eerlijk is geweest over de waarde van bijvoorbeeld de inboedel of van de schulden en daardoor misbruik heeft gemaakt van de ander.

  Kijk of Uitelkaar.nl voor jullie werkt. Maak een gratis proefaccount. Kies eerst je module.

  Het echtscheidingsconvenant opvragen

  De eerste stap is om het echtscheidingsconvenant op te vragen. Dit kan bij de advocaat of instantie waar jullie hebben samen hebben gemaakt of bij de gemeente. 

  Wijzigingen bespreken met of zonder mediation

  Nadat jullie het echtscheidingsconvenant hebben opgevraagd kunnen jullie deze doornemen en samen de wijzigingen bespreken. Ook kan je eenzijdig de wijzigingen maken. 

  Als jullie het samen eens zijn kunnen jullie de wijzigingen samen bespreken met of zonder mediation. Wanneer jullie niet goed kunnen communiceren of samenwerken is mediation aan te raden. Met mediation is de kans groter dat jullie samen uit de te bespreken veranderingen komen, omdat een mediator jullie begeleidt naar de beste en eerlijkste uitkomst voor beiden. 

  Als de wijzigingen eenzijdig zijn, dus alleen van bijvoorbeeld jouw kant komen, hoef je de wijzigingen niet te bespreken met je ex-partner en kunnen deze meteen vastgelegd worden. Natuurlijk is het wel mogelijk om dit onder begeleiding van een advocaat(-mediator) te doen, zodat duidelijk is wat er wettelijk mag en kan.

  Lees meer over het echtscheidingsconvenant

  Wijzigingen vastleggen en doorgeven

  Hebben jullie samen of eenzijdig besloten welke wijzigen doorgevoerd worden? Dan kunnen jullie of kun je deze vastleggen in een aanvullende wijzigingsovereenkomst. Nadat jullie deze getekend hebben zal de advocaat het document naar de rechtbank sturen voor bekrachtiging. 

  Er is ook een optie om de wijzigingen meteen via de rechter vast te leggen. Dit komt in de meeste aanvragen voor wijzigingen voor als er onenigheden zijn tussen jullie en de aanvraag eenzijdig is. De rechter zal dan beslissen of de wijzigingen eerlijk en volgens de wet zijn en deze vast laten leggen.

  Wijzigingen officieel maken

  Als de wijzigingen eenmaal zijn goedgekeurd of bepaald door de rechter dan zal de ambtenaar van de Burgerlijke Stand de overeenkomst inschrijven bij de registers van de Burgerlijke Stand. Op dat moment zijn de wijzigingen officieel en moeten de nieuwe afspraken door jullie beiden worden gevolgd.

  Niet zomaar wijzigen

  Een echtscheidingsconvenant kan dus niet zomaar gewijzigd worden door jullie en in veel gevallen is dit ook niet nodig. Mochten jullie toch voldoen aan een van de bovengenoemde redenen om het convenant te wijzigen, dan is het handig om hiervoor juridische begeleiding te zoeken. 

  Echtscheidingsconvenant voorbeeld Lees meer

  Gerelateerde artikelen

  Hoe betrek je je partner bij de online scheiding?

  08 februari 2021

  Scheiden kan op verschillende manieren. Je kunt beide een advocaat in de armen nemen om de scheiding rond te maken, maar je kunt ook samen op goede voet online scheiden. Dit kunnen jullie ook online samen regelen. Maar hoe...

  Lees verder

  6 tips voor scheiden tijdens de lockdown

  04 januari 2021

  Ben je net de eerste coronacrisis doorgekomen, volgt er in het najaar weer een crisis die nu rondom Kerst overgaat in een lockdown. Voor sommige stellen is dit de bekende druppel. Zij willen de scheiding niet langer...

  Lees verder

  Is een echtscheidingsconvenant verplicht?

  12 mei 2020

  Een echtscheidingsconvenant is een document waarin alle afspraken staan over jullie huis, hypotheek, inboedel, schulden, pensioen, alimentatie en andere zaken die jullie regelen bij de scheiding. Nu is de vraag van velen:...

  Lees verder