Hoe vraag ik een echtscheiding aan?

08 januari 2024

De verschillende scheidingsmethodes

Voordat je gaat scheiden, is het verstandig om na te denken op welke manier je wilt gaan scheiden. Afhankelijk van de situatie waarin je zit, kies je de methode die het beste bij jouw situatie past.

Er zijn 3 verschillende methodes:

  1. Online scheiden
  2. Tegenwoordig gaat bijna alles online, dus waarom ook niet online scheiden? Steeds vaker zie je dat stellen er alles aan willen doen om de scheiding zo goed mogelijk samen te regelen. Het voordeel aan online scheiden is dat je zelf de regie in eigen handen houdt en je alles in goed overleg met elkaar kan regelen. Bovendien is het stukken goedkoper dan scheiden via de advocaat of mediator. 

  3. Scheiden met mediation
  4. Als je het op een paar punten na niet met elkaar eens kan worden over de afspraken, is het goed om een mediator in te schakelen. Een mediator wordt ook wel een scheidingsbemiddelaar genoemd. In dit traject maken jullie dan samen met een scheidingsbemiddelaar afspraken over de scheiding. Een mediator biedt structuur en emotionele begeleiding tijdens het scheidingsproces. Je kunt er ook voor kiezen om online te scheiden met mediation. Lees hier meer.  

  5. Scheiden onder begeleiding van advocaat
  6. Als je niet meer goed met met je (ex-)partner kunt overleggen, kunnen jullie ook allebei een eigen advocaat in de arm nemen. Deze advocaten komen op voor jullie eigen belangen. Een advocaat biedt veel juridische ondersteuning. 

    Deze manier van scheiden komt vaak voor bij een eenzijdig verzoek of bij een verzoek waarbij de beide partners het niet met elkaar eens zijn. Bij een eenzijdig verzoek wil één van de twee partners scheiden, maar de andere partner geeft hier geen gehoor aan of wil zich niet laten vertegenwoordigen door een advocaat. In dit soort gevallen is het aan te raden zelf een advocaat in de armen te nemen. Hij of zij kan je de weg wijzen door de juridische procedure en om de papieren bij de rechtbank in te dienen.

    Let op: als je een traject ingaat met de advocaat en rechtbank kan dit vaak veel tijd en geld kosten. Bovendien komt het de onderlinge relatie ook niet ten goede.  

Wil jij weten welke van deze 3 methodes het beste aansluit op jouw situatie? Doe de test.

De fasen die je doorloopt

Er zijn verschillende fasen die je doorloopt bij het aanvragen van een echtscheiding. 

Fase 1: Oriëntatie

De eerste fase staat geheel in het teken van de oriëntatie voorafgaand het regelen van je scheiding. Dit begint uiteraard met de communicatie met je partner en je omgeving. Als iedereen op de hoogte is, is het tijd om op een rijtje te zetten wat er allemaal geregeld moet worden en hoe je dit wilt aanpakken.  

Fase 2: Het regelen van je scheiding

In de tweede fase ga je ook daadwerkelijk je scheiding regelen. Aan het einde van de eerste fase heb je bepaald via welke methode je wilt scheiden. Nu is het tijd om dit door te voeren en om te beginnen met het vaststellen van je afspraken. Het kan voorkomen dat je tijdens het maken van de afspraken tegen bepaalde punten aanloopt. Bijvoorbeeld dat je allebei een afspraak graag anders ziet. In dit geval kun je professionele hulp inschakelen in de vorm van een mediator of een advocaat. Zij zullen je helpen bij het afstemmen van de overige afspraken. Wanneer jullie het beide eens zijn met alle gemaakte afspraken ga je naar de derde en tevens ook de laatste fase, de afronding.  

Fase 3: Afronding 

De afspraken staan, nu moeten ze nog officieel goedgekeurd worden. De afspraken dienen juridisch correct te zijn. Een expert let hierop en komt eventueel met nog aanvullingen die je mee kunt nemen. Nadat alle afspraken gecontroleerd zijn vraag je jouw  advocaat (of mediator) om de echtscheiding aan te vragen bij de rechter. Wanneer de rechter dit goedkeurt, krijg je een beschikking die je nodig hebt om de echtscheiding volledig af te ronden.  

Deze fasen geven een globale weergave van de stappen die je doorloopt tijdens het aanvragen van je echtscheiding. Wil je alle specifieke stappen weten? Lees onze blog over het stappenplan scheiden. 

Benieuwd wat Uitelkaar.nl voor jou kan betekenen?

Waar moet je op letten? 

Zoals je al gelezen hebt, moet er veel geregeld worden als je een echtscheiding aanvraagt. Om je meer duidelijkheid te geven, hebben we wat punten opgesteld met de belangrijkste aspecten waar je op moet letten bij het aanvragen van een echtscheiding:

  1. Kies de juist methode
  2. Allereerst is het van belang dat je de scheidingsmethode kiest die bij jouw situatie past. Als je dit niet doet, zal het regelen van je echtscheiding wellicht gecompliceerder worden of langer duren dan je zou willen. Doe de test om erachter te komen welke methode het beste bij jou past.  

  3. Maak goede en duidelijke afspraken
  4. Bij het regelen van je echtscheiding is het belangrijk dat je goede afspraken maakt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kun je hier op een later tijdstip altijd op terugkomen, mocht je (ex-)partner zich er bijvoorbeeld niet aanhouden. 

  5. Laat je informeren door deskundigen
  6. Deskundigen hebben al veel verschillende zaken gezien en kunnen jou dus informatie of aanbevelingen geven waar je wellicht niet aan had gedacht. Daarnaast is het ook goed om hulp van deskundigen te krijgen als je het niet eens kan worden met je (ex-)partner. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan een financieel of juridisch adviseur. 

  7. Doe het in je eigen tempo
  8. Het is goed om je echtscheiding in je eigen tempo te regelen. De een wil er graag snel vanaf zijn om verder te kunnen met zijn/haar leven. De ander wil er wat langer over doen, omdat zij/hij er zeker van wil zijn dat alles goed geregeld is. Dit is voor iedereen anders en regel het om die reden om het tempo waar jij je goed bij voelt  

Meer informatie over scheiden

Met deze informatie op zak ben je al een heel eind op weg om je echtscheiding te regelen. Wil jij graag meer informatie over onderwerpen die met scheiden te maken hebben? Bekijk dan onze kennisbank. Je vind hier o.a. artikelen met tips, relevante informatie, ervaringen en blogs. 

Scheiding in gang zetten?

Wil je kijken of ons platform iets voor jullie is? Bekijk dan hier hoe Uitelkaar.nl werkt en start de gratis proefperiode. Je kunt nu 5 dagen vrijblijvend rondkijken op ons platform. Na deze periode betaal je eenmalig €35 p.p. om door te gaan.