Verdeling schadevrije jaren bij scheiding

10 december 2019

Als je op het punt staat om afspraken te maken over de verdeling van de auto, dan is de vraag vast in je opgekomen: hoe zit het eigenlijk met mijn schadevrije jaren? Natuurlijk wil je je schadevrije jaren behouden. Bij de verdeling van de schadevrije jaren, opgebouwd bij de autoverzekering, is het goed om te weten welke regels gelden. Er is namelijk minder keuzevrijheid dan je denkt. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden.

De voorwaarden van jullie huwelijk of partnerschap

Het is bij de verdeling van de auto van belang om te weten onder welke voorwaarden jullie zijn getrouwd. Jullie hebben mogelijk afspraken over de verdeling van de auto.

Ook voor de verdeling van de schadevrije jaren is dit belangrijk om te weten. In eerste instantie staan de schadevrije jaren die zijn opgebouwd namelijk op de naam van de partner op wiens naam de autoverzekering ook staat. Wanneer jullie samen de auto met desbetreffende verzekering hebben gebruikt, willen jullie natuurlijk beiden de schadevrije jaren behouden, maar dit gaat helaas niet. 

Afspraken maken over de schadevrije jaren na scheiding

Bij het overgrote deel van de verzekeringen kunnen is schadevrije jaren splitsen niet mogelijk. Als ze overgezet kunnen worden, dan alleen volledig. Er is vaak geen gulden middenweg. Dit betekent dat één van jullie de schadevrije jaren kwijt is en opnieuw begint met het opbouwen van schadevrije jaren. Het is aan jullie om te beslissen wie opnieuw begint. Het is daarvoor handig om te weten om hoeveel jaar het gaat. Je kunt bij de verzekering je schadevrije jaren opvragen.

Jullie kunnen ervoor kiezen om de schadevrije jaren over te dragen aan de andere partner (dit gaat door middel van een afstandsverklaring). Maak hierover goede afspraken. Spreek bijvoorbeeld af dat jij de auto krijgt en de schadevrije jaren naar je partner gaan. Ga vervolgens na bij de verzekeraar of zij akkoord gaat met jullie beslissing. Benieuwd of jullie de schadevrije jaren toch wel kunnen verdelen? Neem dan contact op met de verzekeraar.

Tip: Zorg eerst dat je een vergelijking maakt als je een nieuwe verzekering moet afsluiten. Het kan namelijk zo zijn dat je, door de nieuwe situatie, voordeliger uit bent bij een andere verzekeraar.

Voorbeeld afstandsverklaring schadevrije jaren bij scheiding

Als jullie kiezen voor het overzetten van de schadevrije jaren op de naam van de andere partner, dan moeten jullie dit geldig maken. De partner op wiens naam de verzekering nu nog staat, moet een schriftelijke verklaring afleggen waarin staat dat hij of zij afstand doet van de schadevrije jaren en dat deze overgedragen moeten worden aan de andere partner. Dit kan je in de brief zetten:

“Ondergetekende verklaart de opgebouwde schadevrije jaren in de autoverzekering onder polisnummer xxxxxxx, over te dragen aan de hierna genoemde persoon. Ondergetekende verklaart ook afstand te nemen van de schadevrije jaren in de autoverzekering.”

Vul dit aan met naam en adresgegevens en stuur de verklaring naar de verzekeraar waar de autoverzekering nu loopt. Pas zodra de verzekeraar een bevestiging heeft gestuurd, dan zijn de schadevrije jaren correct overgedragen aan de ander.

Tip: Je kan niet zomaar je schadevrije jaren aan iedereen geven. Overdragen aan een partner kan wel. In sommige gevallen mag het ook worden overgedragen aan een kind, maar dit is niet de hoofdregel. Check dit bij je huidige verzekeraar.

Ook kun je kijken op de website van je verzekering of deze hiervoor een standaardformulier heeft. Heeft de verzekeraar dit niet en regel je je scheiding via Uitelkaar.nl? Dan kun je ook contact opnemen met Uitelkaar.nl om je te helpen.

Duidelijkheid bij de verdelingsafspraken

Voorkom een hoop stress of teleurstelling bij het maken van de verdeling. Schrijf van te voren op wat jouw wensen zijn en hoe je hier duidelijke plannen over kunt maken met je (ex-)partner. Doe dit eventueel met behulp van een expert. Uitelkaar.nl maakt het mogelijk om goede afspraken te maken tijdens en na de scheiding. Jullie kunnen met eigen laptop, telefoon of tablet, op elk gewenst moment jullie zaken regelen.

Komen jullie er met de verdeling van de auto en de schadevrije jaren niet uit? Dan kunnen jullie de casemanager, een mediator of zelfs een advocaat inschakelen. Maar: het uitgangspunt is een eerlijk en objectief proces, waarbij jullie dankzij de speciaal ontwikkelde hulpmiddelen er samen uitkomen.

Tips en ervaringen

Opvoeding na echtscheiding: 5 tips

21 februari 2020

In dit artikel geven we 5 onafhankelijke tips voor de opvoeding en gaan we in op het verschil in opvoeding van gescheiden ouders. Hoe ga je hier het beste mee om?

Lees verder
Tips en ervaringen

Informatieplicht ouders na scheiding

19 februari 2020

In het geval dat een van jullie het gezag heeft, heeft deze ouder informatieplicht ten opzichte van de ouder zonder gezag. In de meeste gevallen hebben na scheiding jullie ouders het gezag. Welke informatie ben je verplicht door te geven aan de ander of hoor je te ontvangen?

Lees verder
Tips en ervaringen

Verdeling spaargeld bij scheiding: waar moet je op letten?

19 februari 2020

Tijdens de scheiding kijken jullie ook hoe jullie het spaargeld verdelen. Dan is eerst de vraag: wat valt er onder spaargeld, hoe zit het met het spaargeld van je kind bij scheiding en vervolgens: wat is de juiste verdeling hiervan? In dit artikel ontdek je het antwoord op deze vragen.

Lees verder